Turşular

Turşular  ( Pomak Usulü )Pomashki stil kiseli Turşiya ( krastaviçki )
Turshiya ud piperki
Yağlı Biber Turşusu ( Pomak Usulü ) Turşular Pomak ve Balkan mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Genellikle sirke kullanılarak hazırlanan turşular yaygındır. Bu tarifte sirkeye ilaveten, sıvı yağ, tuz ve şeker birarada kullanılarak yöreye özgü bir dokunuş yakalanmıştır. Bu turşunun yapımında ince körüklü yapılarıyla kıl biber kullanılır. Eskiler biberin kullanılacak tazeliğini anlatmak için, "ortasından kırdığınızda biber çıtırdayacak" derlerdi. Şimdilerde cam kavanozlar tercih edilse de, eskiden 2-3 litrelik turşu bidonlarına hazırlanırdı. Turşu kurulduktan sonra, tabir yerindeyse mutfakta "ayak altında", görünen bir yere yan yatırılırdı. Evin küçük çocukları dahil mutfağa girenlere, "gördüğünüz yerde tepikleyip bidonu tekerleyin" diye öğüt verilirdi. Bir oyuna dönüştürülen bu öğütle bidondaki yağlı sirkenin turşu hazırlandığı sürece malzemenin her yerine sirayet etmesi amaçlanırdı. Pomak mutfağında halk arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sürekli tekerlenmesi sebebiyle "tekme tokat turşusu" denilir.
Malzemeler :
2 Yemek Kaşığı Tuz 1 Tepeleme Yemek Kaşığı Toz ŞekerSarımsak, maydanoz
Tarif 1 :iyice yıkanıp, kurulanan körüklü kıl biberler elle hafifçe bastırılarak turşu kurulacak kavanozlara konulur Aralarına birkaç iri dişli sarımsak ve kalın sapları ayrılıp elle iri iri koparılmış maydanoz yaprakları ilave edilir. Bir litrelik kavanoz hesabına; bir su bardağı sıvı ayçiçek yağı ve bir bardak sirke, tuz ve toz şeker ilave edilip ağzı sıkıca bağlanır.  Kavanozlar bekletilecekleri yerde yan yatırılırlar. Bu süre içinde kapakları asla açılmaz.
Her gün kontrol edilen kavanozlar, gün içinde birkaç defa tekerlenerek yağ ve sirkenin malzemenin her yanına dağılması sağlanır.Bu işlem 10-12 süreyle devam ettirilir. Bu süre sonunda serin bir yerde muhafaza edilen turşular, yemeye hazır hale gelirler.
Tarif 2 Kıl biberler iyice yıkanıp kurulanır. Ortalarından ikiye kesilirler. Derince bir tencereye yağ ve sirke birlikte konulup kaynatılmaya alınır. Biberler kaynayan yağlı sirkeye konulup hafif haşlanıncaya kadar tencerede çevrilir. Biberler delikli bir kepçeyle bir tepsi içerisine soğumaya alınır. Ilındıktan sonra tuz ve şeker üzerine boca edilip biberler harmanlanarak karıştırılır. Sarımsaklar iri parçalar halinde doğranıp ilave edilir.Maydanozlar iri parçalar halinde kıyılarak biberlere ilave edilir. Tüm malzeme güzelce karıştırılır.
Biberler kuru cam kavanozlara ya da turşu kaplarına sıkca, bastıra bastıra dizilir. Kenarda ılıyan yağlı su üzerlerini hafif geçinceye değin ilave edilir. Ağızları sıkıca bağlanıp serin ve çok güneş görmeyen bir ortamda 10-12 gün demlendirilir. Bu süre sonunda yağlı biber turşusu yemeye hazır hale gelir.
Malzemeler:2 kg 10-15 cm boyunda minik turşuluk patlıcan 2 adet havuç 1 baş sarımsak Yarım demet maydanoz1 çay bardağı sirke (her 1 litre su için) Çay kaşığının ucu kadar limon tuzu Bir kaç adet nohut
1 domates Yarım limon Yarım çay kaşığı turşu tozu (eczanlerde veya büyük marketlerde satılır arzu ederseniz kullanabilirsiniz) 1 su bardağı için silme bir yemek kaşığı rafine edilmemiş yemeklik tuz veya kaya tuzu


Patlıcan Turşusu  - Patlitsan TurşiyaHazırlanışı:Patlıcanların sapı üzerinde bırakılarak yeşil kısımları alınır. Bıçakla yandan uzunlamasına kesilir (karnıyarıktaki gibi). Bir tencerede kaynatılan suyun içine bir kaşık tuz atılır. Yarım limon sıkılır. Bir veya iki seferde patlıcan hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sudan alındıktan sonra Mutfak evyesine doğrama tahtası yerleştirilir. Üzerine patlıcanlar sıra ile ve üst üste dizilir. Patlıcanların üstüne yine doğrama tahtası benzeri bir şey konur ve üzerine bir ağırlık oturtulur (su dolu tencere olabilir). Bu işlem ile patlıcanlarıdaki acı suyun akması sağlanır. Üç dört saat sonra patlıcanlar baskıdan çıkarılır. Soğuk sudan geçirilir. Bir süzgece alınır.Diğer yandan domates, havuç ve sarımsaklar 7-8 mm boyunda doğranır, karıştırılarak patlıcanların içine doldurulur. Üzerine bir dal maydanoz kapatılır. Kavanozun dibine bir kaç nohut konur (Nohut turşunun daha çabuk olmasını sağlar). Turşular kavanoza yerleştirilir. Üzerini kapatacak şeklde tuzlu sirkeli su doldurulur. En üste çay tabağı ve benzeri minik bir ağırlık konulur. Arzu edilirse bir tutam turşu tozu konulabilir. Kavanoz kapatıldıktan sonra bir gün güneş alan bir yerde bekletilir. Sonra mutfağın serin bir köşesine alınır. Turşu yenecek hale gelince buzdolabında saklanır.Turşunun Tuz Ayarı (Taze yumurta ile):Her ne kadar 1 su bardağına 1 yemek kaşığı Tuz Ovma tozu, bulaşık deterjanı ve benzeri şeyler ile yumurta iyice temizlenerek bol su ile durulanır. Derin bir kaba konan suya daldırılır. Yumurta taze ise suyun dibinde durur. Sonra azar azar tuz eklenir, karıştırılır. Yeterli tuz su oranına yaklaşılınca yumurta suda yükselmeye başlar. Yumurta suyun yüzünde iki cm çapında göründüğünde tuz ayarı tamam demektir. İçine sirke ve bir tutam limon tuzu konur ve turşu kabına boşaltılır.Not: Patlıcanları kavanoza yerleştirirken ara ara acur, kornişon, havuç parçaları, yeşil biber vb konursa ayrı bir çeşni elde edilir.



Pomaşki  Turşiya -  Acılı Pomak  Turşusu  tarifi
Malzemeler:1 litrelik kavanoz 1 kg domates
1/2 kg arnavut biberi, 2 baş sarmısak, 1 çay bardağı sirke, 3 yemek kaşığı kaya tuzu. Bir tutam maydanoz.
Yapılışı: Öncelikle Kavanoz ve kapağı suda kaynatılarak sterilize edilir.
sarmısaklar dişlere ayrılıp bir kase suya ıslatılır.(kolay soyulması için)
Domates ,biberler ve maydanoz güzelce yıkanır.
Sarmısaklar ayıklanır,
Domatesler sap dipleri kesilp 2 yada 4 e bölünür. Sarmısaklar ve domatesler birlikte robottan geçirilip püre haline getirilir. Derince bir kaseye boşaltılır. Biberlerin sapları ayıklanıp küçük küçük doğranır. Maydanoz doğranır. Domatesle birleştirilir. Sirke ve azar azar tuzu ilave edilir. Tadına bakıldığında deniz suyu tadında olmalı.Çok tuzlu olmamasına dikkat edilir. Kaynatılmış kavanoza doldurulup ağzı sıkıca kapatılır. Gün ışığı almayan ve serin bir yere kaldırılıp ezmemizin olması beklenir.(yaklaşık 1 ay) 


Turşiya ud zele Lahana Turşusu Tarifi :
Malzemeler: Beyaz lahana, sarımsak, sivri biber,maydanoz, defne yaprağı, dilimlenmiş limon ve bir miktar nohut
Turşu Yapilisi:
Turşuluk olarak küçük, sıkı kelle yapan, beyaz lahanalar kullanılır. Lahanaların dış yaprakları temizlendikten sonra kelleler en az dörde bölünür veya çok iri olarak doğranır. Bir kaç yerinden bıçak sokularak delinir. Turşu kabına yerleştirilmeleri sırasında sarımsak, sivri biber,maydanoz, defne yaprağı, dilimlenmiş limon ve bir miktar nohut ilave edilebilir. Bunların miktarı, turşuyu yiyecek kişilerin isteğine göre değişir.
Üzerine lahanaları bastıracak bir ağırlık konulduktan sonra, turşu kabı %6 tuzlu salamura ile doldurulur. Lahanadaki şeker miktarı yeterli olduğundan, şeker ilavesi gerekmez.
Turşunun yenilme olgunluğuna geldiği, tad ve koku daki değişmeyle birlikte, beyaz rengin sarı-beyaza dönmesi,lahana yapraklanının kırılma özelliğini yitirerek,esnekiik kazanmasıyla anlaşılır.
Lahana turşusunun tuz oranı, diğer turşulardakinden az olduğu için, olgunlaştıktan sonra fazla bekletilmeden yenilmelidir. Lahana turşusu yukarıda anlatılan şekilde yapılırsa da, evlerde şöyle de kurulabilir:
Lahana, daha önce sebzesi yenmiş turşuların suyuna konur. Bu şekilde turşunun erken olgunlaşması sağlandığı gibi, eski turşunun suyu da değerlendirilmiş olur. Kullanılacak turşu suyunun üzerinde maya zarı olmamalıdır.
Kırmızı Biber Turşusu 

Malzemeler
1 kg kırmızı etli biber1 tatlı kaşığı şeker 8 diş sarımsa  2 tatlı kaşığı tuz 1 çay bardağı sirk  1,5 çay bardağı zeytinyağı    ½ demet dereotu
Yapılışı  Biberleri ateşin üstünde kızartın ve bol suya atın.  Yanmış derilerini soyun ve çekirdeklerini çıkarın.  Cam kavanozlara biberleri doldurun   Sarımsakları soyup doğrayın  Ayrı bir kaba dereotlarını, şeker, tuz, doğranmış sarımsakları, sirke ve zeytinyağını koyup harmanlayın.   Karışımı kavanozlardaki biberlerin üzerine dökün ve kavanozların kapaklarını kapatıp 10 gün bekletin. Bekleme süresinden sonra dilediğiniz zaman kavanozlardan çıkarıp servis edin.

Lahana Turşusu
 LAHANA TURŞUSU TARİFİ     1 küçük lahana 1 çay kaşığı şeker 8-10 dis sarmısak 3-4 defne yaprağı 1 çay kaşığı kırmızı biber 2 limon 1 çorba kaşığı nohut 1 çorba kaşığı kaya tuzu Lahananın dış yapraklarını atınız. Diğer yapraklarını yıkayıp üç parmak genişliğinde dilimleyiniz. Nohut, defne yaprağı ve sarmısak koyarak kavanoza yerleştiriniz. Limon, şeker ve kırmızı biber ilave edip üzerine tuzlu su dökünüz. Lahanaya bir ağırlık koyup, kapağını kapatınız. Hergün suyunu başka bir kaba yüksekten akıtıp tekrar kavonoza dökerek havalanıp mayalanmasını sağlayınız. 10 gün sonra serin bir yere koyunuz.Lahana Turşunuz hazır . Afiyet Olsun     Not: Turşu hazırlarken dikkat edilecek hususlar isimli yazımızı okuyunuz.   

BADEM TURŞUSU
NASIL YAPILIR?
BADEM TURŞUSU TARİFİ --Badem Turşusu Tarifi İçin Malzemeler: Kornişon Salatalık, sarımsak, maydanoz, sivri biber, dereotu, defne yaprağı, dilimlenmiş limon Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki hıyarları kullanın. En uygun çeşit “kornişon”dur. İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak v.b. kirleri yıkayın. Badem turşu kabına doldururken, tad ve koku vermek amacıyla aralarına sarımsak, maydanoz, sivri biber, dereotu, defne yaprağı,dilimlenmiş limon veya bunlardan birkaçını koyabilirsiniz. Üzerine bir miktar toz şeker ve biraz kuru nohut ekleyin. Sebzelerin üzerini örtecek şekilde %10-12 tuzlu salamura ilave edin. Burada ve bundan sonra sözü edilecek bütün turşularda, dikkat edilecek konu, sebzelerin salamura dışına çıkmamasıdır. Bu nedenle cam veya porselen bir tabak, temiz yıkanmış bir taş veya içi su doldurulup ağzı sıkıca bağlanmış plastik torba v.b. bir ağırlığı en üste koyarak, sebzelerin suyun içerisine batmasını sağlayın. Eğer istenirse, turşuya, salamuranın 0/010’u oranında sirke ilave edebilirsiniz. Bundan sonra turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Hıyar turşusunun yenilecek olgunluğa geldiği şöyle anlaşılır: Hıyarların rengi sarıya döner; ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam görünüştedir. Ayrıca tat, koku ve ekşillkteki değişme ile de anlaşılabilir. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin. AFİYET OLSUN..
Kelek Turşusu  
Yapımı : Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin. Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün. Eğer kavanozunuzun küçükse daha da küçük parçalara bölebilirsiniz. İyice yıkadıktan sonra kaşıkla çekirdeklerini temizleyin. İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın. Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp, 4-5 saat bekletin. Süre sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin. Turşu kavanozunun dibine maydanozları serin. Kelek parçalarını da üzerine sıkı sıkı yerleştirin. Aralarına sarmısak dişlerini atın ve sivri biberleri bıçak ucu ile delip keleklerin arasına yerleştirin. Daha önceden dilimlediğiniz limonları kavanoza yerleştirin. Salamura suyunu, 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu hesabıyla hazırlayın. Keleklerin üzerine örtecek kadar salamura suyunu kavanoza boşaltın. Suyun içine bir fincan sirke ve bir kahve kaşığı şeker ekleyin. Kapağını kapatıp ekşimeye bırakınız. Zaman zaman turşuyu karıştırıp, üzerinde biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atınız     Kullanılan Malzemeler : 2-3 Adet küçük boy kelek 2-3 Adet sivri biber 1 Demet maydanoz 1 Baş sarmısak 1 Kahve fincanı sirke 1 Adet limon 1 Tatlı kaşığı tozşeker Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu   etiket: kelek turşusu tarifi, kelek turşusu yapımı, kelek turşusu satışı, toptan kelek turşusu, çubuk turşusu, turşu satışı,turşu nasıl yapılır, nerde satılır, nerden alınır,turşu üreticileri, turşu firmaları, çubuk turşu üreticileri, çubuk turşu firmaları 

YEŞİL ERİK TURŞUSU
YAPIMI- Yeşil eriğin tam mevsimi,bu nedenle turşusunu yapmanın tam zamanı diye düşünüyorum. İşte size şahane bir yeşil erik turşusu tarifi... Yeşil Erik Turşusu İçin Malzemeler:  1 kg yeşil erik  1 iri baş sarımsak  1 kaşık limon tuzu 1 bardak sirke her 4 bardak suya 1 tepeleme kaşık kaya tuzu •limon dilimleri 2 defne yaprağı 1 çay kaşığı tane karabiber yarım demet maydanoz sapı Yeşil Erik Turşusu'nun Yapılışı: Sarımsakları ayıklayıp irice doğrayın, erikleri yıkayıp suyunu süzdürün. Kavanoza limon dilimlerini, erikleri , sarımsağı, karabiber tanelerini yerleştirin. Üzerine de maydanoz sapı koyabilirsiniz. •İçme suyunda erittiğiniz kaya tuzu ve limon tuzunu kavanoza boşaltın. Ağzını sıkıca kapatıp mümkün olan en serin yerde beklemeye bırakın. 15 gün içinde turşunuz hazır..
https://www.facebook.com/groups/pomakajans/
HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave  Pomak Kuruluslari  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.