İçecekler

Nane Limon Çayı
Malzemeler :  Bir adet orta boy limon 1- 1,5 yemek kaşığı nane Bir su bardağı su Şeker 
Tarifi  : Limonu küçük küçük doğrayıp cezveye alıyoruz. Üzerine naneyi ve suyu ekleyip düşük ısıda kaynayana kadar pişiriyoruz. Süzüp içine şeker veya bal koyup afiyetle içiyoruz. Nezleye gribe migde bulantisina ve bogazlara birebir dogal ilac

Ev Yapımı Limonata
Malzemeler :  3 büyük veya 4 orta boy limon 7-8 yemek kaşığı şeker 1,5 lt su
Tarifi : Limonlar iyice yıkanıp, kabukları rendenin ince kısmıyla rendelenir. Rendelenmiş kabuklar şekerle iyice ovulur. Limonları suları sıkılıp karışıma ilave edilir ve karıştırılır. 1,5 lt su eklenerek karıştırılır ve buzdolabında en az 2 saat bekletilir (Arada gidip karıştırın ki dibe çökmesin). Daha sonra beklemiş limonata süzülür. Afiyet olsun.


Demirhindi Meyvesi Rodop  Şerbeti Tarifi
Malzemeler :  500 gr demirhindi (tamarind) 1 adet zencefil kök (ginger root) 2 adet zerdeçal kök (turmeric root) 2 adet kabuk tarçın (cinnamon stick) 7-10 adet karanfil (cloves) 3-5 adet yenibahar (allspice (pimento)) 1 adet muskat cevizi (rendele nutmeg) 3-5 adet kakule (cardamom seed (amomum) 200 ml saf gül suyu (rose water) 20 gr rezene (fennel) 20 gr anason (anise) 3 litre su
Tarifi :  Öncelikle demirhindi meyvesinin bir gece önceden 1 litre suda ıslatılarak bekletilmesi gerekiyor. Suda bekleyen demirhindi meyvesi suyu ile birlikte kaynatılacak büyük bir tencere alınır ve içine muskat cevizi, gülsuyu, su hariç diğer baharatlar iyice yıkanıp süzüldükten sonra eklenir. Daha sonra muskat cevizi yıkanıp üzerine rendelenir, gül suyu ve 3 litre su ilave edilerek önce yüksek ateşte daha sonra da kısık ateşte toplam 2 saat kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Ekşimsi bir tadı olduğundan bu aşamada isteyen damak zevkine göre istediği miktarda tozşeker/pekmez ilave ederek biraz daha kaynatabilir. Tamamen soğuyup rengi çıkınca temiz bir tülbentten geçirilip cam şişeye doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. İçerken sulandırılarak ve soğuk olarak içilmesi tavsiye edilir. Servis yaparken içine buz, taze nane yaprağı veya limon dilimi ilave edilebilir. Ben içerken içine 1 çay kaşığı bal karıştırıp içmeyi seviyorum siz nasıl tercih ederseniz. Afiyet olsun.

Zencefil Çayı (Öksürük Kesici)
Malzemeler : 1 fincan için 1 çay kaşığı zencefil 2 çay kaşığı bal 1 dilim limon sıcaksu
Tarifi : Fincana zencefil, bal, limon sıkılır ve kaynamış su eklenir sıcak içilir. Zencefilin keskin tadı yüzünden içemezseniz limon sıkabilirsiniz günde 2 kez içildiğinde öksürük hızla kesilecektir. Şifa olsun…


Vişne Hoşafı (Vişne Kompostosu)
Malzemeler : 

Vişnelerin saplarını ayıklayıp, yıkayın.
Derin bir tencereye su ve şekeri koyun. Ocağa alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra vişneleri koyun. 1-2 taşım kaynatın. Ocaktan almaya yakın  limon  suyunu ekleyin.
Vişne kompostosunun şeker miktarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Hazırladığınız vişne hoşafını ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Hoşafı taneleri ile kaselere koyun. Soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Eğer vişne hoşafınız soğuduktan sonra size fazla Tatlı  geldi ise üzerine azar azar soğuk su ilavesi yapıp, tadını ayarlayabilirsiniz.

BOZA  
Malzemeler :   6 çay bardağı kalın bulgur 1 çay bardağı pirinç 20 çay bardağı su 3 çay kaşığı toz maya 1 su bardağı ılık su 2 yemek kaşığı toz şeker
Ayrıca;
6 çay bardağı toz şeker 300-400 gr leblebi 2-3 yemek kaşığı toz tarç
Tarifi :
Bulgur ve pirinci yıkayıp iyice süzdükten sonra büyük bir tencereye ya da düdüklü tencereye aktarın. Üzerine 20 çay bardağı suyu aktarıp orta ısılı ateşte haşlayın.
İyice yumuşayan pirinç ve bulguru ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tel süzgeçle süzün. Süzgeçte kalan bulgur ve pirinci elinizle bastırıp ovalayarak iyice ezin.
Süzgeçte kalan posayı atıp sulu kısmı tencerede bırakarak tencerenin kapağı açık vaziyette güneş ışığı almayan bir yerde 2-3 saat bekletin.
Diğer taraftan, ılık su ve toz mayayı küçük bir kaseye koyun. Tozşekeri ekleyip karıştırın ve mayanın kabarması için 15-20 dakika bekletin.
Kabaran mayayı tencerede bekleyen bulgur suyunun üzerine katıp karıştırın. Arada sırada karıştırarak yaklaşık 2-3 gün mayalanmasını bekleyin. (2-3 gün beklediği yerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin)
İkinci günün sonunda şekeri katıp karıştırın. Boza, koyu ayran ya da tarhana çorbası kıvamında olmalı. Eğer bozanız çok koyu kıvamlı olursa kaynatılıp soğutulmuş su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Üzerine leblebi ve tarçın serperek servise sunun.  Afiyet olsun.

Bebekler İçin Bitkisel Gaz Giderici Çay

Bebeğiniz hazımsızlık sorunumu çekiyor gazını çıkaramıyor mu? Kısa bir zaman içersinde hazırlayacağınız bu çay sayesinde bebeğinizi rahatlatabilirisiniz. Bebelerinizi emzirdikten sonra veya karnı tokken gaz problemi yüzünden uyuyamazlar bu sayede bebekleriniz daha rahat ve huzurlu uyuduğunu göreceksiniz.   

1 adet ayva 1 çorba kaşığı ıhlamur 1 adet karanfil  2 su bardağı su


Yapılışı:  Ayvanın çekirdek yuvasını çıkartın Ihlamuru ve karanfili yıkayın. Bir cezveye ayvayı, ıhlamuru, karanfili ve suyu koyup bir taşım kaynatın.  Sonrasında ıhlamurun ılınmasını bekleyin ve süzüp bebeğinize içirin. Bebeğinize vereceğiniz bu çay aynı zamanda iyi bir gaz gidericidir.

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin. PomaklardanHaberiniz olsun

HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave Biz Pomak  Dernekleri Federasyonu ( PODEF )  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
web sitemiz
http://www.pomakajans.com

Mail Adres : pomakajans@gmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.