Zeytinyağlılar


Zeytinyağlı BaklaFasul sus zeytin
Malzemeler  1 kg. yeşil bakla  2 yemek kaşığı un  2 adet limonun suyu  1 adet kuru soğan  1 demet dereotu  10 adet yeşil soğan  1 çay bardağı zeytinyağı  6 adet kesme şeker  2 çay kaşığı tuz
Yemeğin Tarifi   1 kaşık un ile 1 adet limonun suyunu çırpın. Derin bir kabın içinde 1 bardak suyla karıştırıp, bekletin.
Baklaları yıkayın. Uçlarını ve yanlarını temizleyin. Kararmaması için limonlu ve unlu suya atıp, bekletin.
Bir tencerenin ortasına soğanı bütün olarak koyun. Kenarlarına baklaları güneş gibi sıralayın. Dereotunun yarısını üzerine doğrayın. Yeşil soğanları baklaların uzunluğunda kesip, onlar gibi dizin. Kalan baklaları da yeşil soğanların üzerine yerleştirin. Zeytinyağını, 1 kaşık unu ve 1 adet limonun suyunu karıştırın. Baklaların üzerine dökün. Şekerini, tuzunu atın. Üzerini kapatacak kadar sıcak su koyun. Dizdiğiniz baklaların bozulmaması için üzerini porselen bir tabakla kapatın.Kısık ateşte en az 1 saat pişirin. Tencerinin içinde soğumasını bekleyin. Ters çevirerek tabağa alın. Üzerini dereotuyla süsleyerek, servis yapın. Dobre petit
Zeytinyağlı  Pırasa Maslinovo maslo , praz

Malzemeler  5 adet Pırasa 2 adet Soğan 1/3 su bardağı Zeytinyağı 2 adet Havuç 1/2 tatlı kaşığı Şeker 1 1/2 su bardağı Su1/2 adet Limon Tuz

 Yemeğin Tarifi   Pırasa ayıklanır, 2 cm. kalınlıkta verevine kesilir, yıkanır. Havuç kazınır, yıkanır, yarım cm. kalınlıkta daire şeklinde kesilir.Bir tencereye önce havuçlar, üzerine pırasalar, ince doğranmış soğan, tuz, şeker, yağ ve su konur. Kapak kapatılır, kaynayınca ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Servis tabağına alınır, soğutulur, limonla servis yapılır.Dobre petit

Zeytinyağlı Kereviz Dolması - Pulneni Tselina s edri glavi

Malzemeler  Su 2 1/2 su bardağı - Tuz 2 tatlı kaşığı - 12 grLimon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr Kereviz 6 orta boy - 3 kg Soğan 6 orta boy - 360 gr Zeytinyağı 1/2 su bardağı - 100 gr Pirinç 1 su bardağı - 180 grHavuç 1 orta boy - 100 gr Şeker 1 tatlı kaşığı - 4 gr Dereotu 2/3 demet - 25 gr
 Yemeğin Tarifi   Tencereye 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz ve limon suyunu koy, kaynamaya bırak. Kerevizleri yıka, soy, enine ikiye böl, içlerini kenar kalınlığı yarım santimetre olacak şekilde oy ve kaynayan suya ekleyip, 10 dakika haşla.Haşlama suyunu ölç, 1 1/2 su bardağına tamamla ve beklet. Kerevizlerin yapraklarını da yıka, ayıkla. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte başka bir tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez çevir. Havucu yıka, yarım santimetreküp irilikte doğrayıp, kalan tuz, şeker ve 1 su bardağı sıcak su ile birlikte pirince kat, önce orta, sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişir. Hazırlanan içi kerevizlere doldur, üzerlerine kereviz yapraklarından koy. Haşlama suyunu ısıt, dolmaların üzerine gezdir, kereviz ve pirinçler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 50 dakika pişir. Dereotunu yıka, ayıkla, dolmaların üzerini süsle. Not  Pomaklarda , yaz aylarında pişirilir. Öğünlerde, et yemeğinden sonra ikinci yemek olarak servis edilir.
1 Porsiyonun Besin Değerleri Enerji 290 cal Sodyum 764 mg Protein 3. 2 g A Vitamini 1789 iu Yağ 16. 9 g Tiamin 0. 05 mg Karbonhidrat 32. 0 g  Riboflavin 0. 04 mg Kalsiyum 32 mg Niasin 0. 73 mg Demir 0. 84 mg C Vitamini 6 mg Fosfor 59 mg Çinko 1 mg Kolesterol 0 mg
Zeytinyağlı Enginar Dolması - Pulneni Artishok

Malzemeler 8 adet enginar  1 su bardağı pirinç  3 adet kuru soğan  2 yemek kaşığı kuş üzümü  Yarım demet dereotu  3 adet kesme şeker  2 çay bardağı zeytinyağı  1 adet limonun suyu  2 çay kaşığı yenibahar  1 çay kaşığı karabiber  1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı Enginarların sapını kesin, kenardaki kart yapraklardan bir iki sıra koparın. Sert zemine vurarak, yapraklarının açılmasını sağlayın. Tam ortada tüylerin etrafındaki küçük pembemsi yaprakları kopararak ortasını açın. Tatlı kaşığı yardımı ile tüyleri kazıyarak temizleyin. Musluğun altına tutarak içini ve yaprakların arasını açtırarak yıkayın. Ortadaki boşluğa biraz limon sıkın(kararmasın).diğer enginarlarıda temizlendikten sonra hazırladığınız dolmalık harcı ortadaki boşluğa ve yaprakların arasına doldurun. Enginarların hizasına kadar su koyup, tuzunu ayarlayın biraz z.yağı gezdirip düdüklü tencerede yarım saat pişirin.
Dolmalık harcı: pirinci yıkanıp suyunu süzün, soğan, domatesi rendeleyin, taze soğan ve yeşillikleri incecik doğrayın,z.yağı, tuz, limon suyu ve baharatlarını koyarak karıştırın.mutlaka dereotu koyun Not yerken yaprakları tek tek kopartılıp sıyırtılarak yenir 
YEŞİL SOĞANLI  KABAK KAYGANASI
Zelen luk tikva KAYGANA 


Malzemeler Malzemeler:2 bağ yeşil soğan,3 adet dolmalık kabak,(mücverlik),göz kararı beyaz un(yaklaşık 7-8 yemek kaşığı),2 yemek kaşığı mısır unu,1 su bardağı beyaz peynir,4 adet yumurta,karabiber,pul biber,tuz. 
Yemeğin Tarifi  Derin bir kabın içerisine yeşil soğanlar ince ince doğranır,kabak rendelenir(iyice sıkılır),beyaz peynir ufalanır ve diğer bütün malzeme eklenir.Azar azar un ekleyerek( mısır ekmeği hamuru ) kıvamına gelene kadar yoğurulur.Yapıştırmayan bir tavanın içerisine biraz sıvı yağ konulup ısıtılır ve malzeme içerisine dökülüp düzeltilir ve alt üst çevrilerek kızartılır.Arzuya göre sıcak veya soğuk tüketilirPIRASA KAYGANASI - PRAZLUK KAYGANA Malzemeler 1 kg pırasa,2 kaşık un,tuz.Sos İçin:2 diş sarımsak,pul biber,2 kaşık sirke. Yemeğin Tarifi    Pırasalar uzun olarak (jülyen) kesilir haşlanır süzülür.Soğuyunca 2 kaşık un ve eklenip karıştırılır çok az sıvı yağ konulmuş teflon tavada alt üst kızartılır servis tabağına alınır.Ezilmiş sarımsak sirke ve pulbiber iyice çırpılarak üzerine dökülür .Sıcak veya soğuk tüketilir.   Hem çok basit hemde çok lezzetli bir yemek mutlaka denemenizi tavsiye ederiz
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolması
4 Kişilik Malzemeler:10 Adet kuru patlıcan 10 adet kuru biber
İç harç için:4 adet orta boy soğan(ince yemeklik doğranmış)1 su bardağı  Sızma Zeytinyağı 3 diş sarımsak (ince kıyılmış) 1 yemek kaşığı nar ekşisi1 yemek kaşığı toz şeker1 adet limonun suyu 2 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı nane 1 çay kaşığı kimyon Tuz,karabiber 3 su bardağı sıcak su
Yapılışı: Kuru patlıcanları ve kuru biberleri ayrı ayrı olmak üzere bol kaynar suda üstü kapalı olarak 15 dakika haşlayın.Her ikisini de bol soğuk sudan geçirip iyice süzün. Bir karıştırma kabına iç harç için hazırladığınız tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştırın.Hazırladığınız bu iç harç ile patlıcanları ve biberleri yarım yarım doldurup ağızlarını yapıştırarak kapatın.Tencereye ilk önce patlıcanlar ve sonra biberler olmak üzere dolmaları sırt sırta dizin.Üzerini ters çevrilmiş bir tabak ile kapatıp 3 su bardağı sıcak suyu ekleyin.Kısık ateşte 35 dakika pişirip altını kapatın.Kapağı açıp biraz dinlendirdikten sonra servis tabağına alın.Ilık olarak servis edin.

Zeytinyağlı Bezelyeli Enginar
Malzemeler 6 adet enginar,kök kısmı 12 adet arpacık soğan 2 su bardağı bezelye1/2 fincan zeytinyağ 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı Geniş bi tencereye zeytinyağ koyarak arpacık soğanları ve bezelyeleri kavurun.Enginar köklerinide (bezelye ve soğanları kenara çektirerek)tencereye dizin.Üzerine tuz sereperek kapağını kapatın ve 35-40 dakika pişirin.Servis yaparken bezelye ve soğanları enginarların çukur kısımlarına doldurun.Soğuduktan sonra servis yapın.Afiyet olsun..

Zeytinyağlı Bamya
Malzemeler :  750 gr bamya 1 büyük soğan 3 orta boy domates 2 limon 1 kesme şeker zeytinyağı tuz
Tarifi : Bamyalar,tepesini koni şeklinde keselim 1 limonu sıkalım ve suyun içerisinde yaklaşık yarım saat bekletelim.Soğanları ve domatesleri küp küp doğrayalım.Bamyaların suyunu süzüp,pişireceğiniz tencereye koyalım.Doğradığımız soğan ve domatesleri bamyaların üzerine yayarak koyalım.1 limonu sıkıp, bamyaların üzerini kaplayacak kadar suyla birlikte üzerine ilave edelim.Tuz, şeker ve zeytinyağını ekledikten sonra orta derece ateşte kaynayıncaya kadar pişirelim.Kapağını kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirmeye devam edelim.
Zeytinyağlı karnıbahar
Malzemeler : 1 kg  karnabıhar 250 gram brokoli 1 tane soğan 4 dis sarımsak 4 su bardağı su 4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 yemek kaşığı limonsuyu 1 tatlı kaşığı toz şeker Tuz
Tarifi : Önce karnıbaharı  çiçek çiçek açalım ve yıkayalım. Zeytinyağı tencereye koyalım ve soğanları da küçük yemeklik doğrayalım, pembeleşinceye kadar kavrulayalım. Sonra da sarımsakları küçük doğradıktan sonra suyunu ilave edip kapağını kapatıp 10 dakika pişirelim. Sonra karnabahar, brokoli, toz şekeri ve tuzunu katıp karıştırıp kapak kapalı bir şekilde pişmeye bırakıyoruz. karnabıharlar pişince ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun.. 
Zeytinyağlı Kabak Yemeği

Malzemeler : 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı salça 6 tane kabak 2 tane domates Tuz, karabiber
Tarifi : Soğan ince kıyılır ve zeytin yağında kavrulur, salça ilave edilir. Kabakları soymadan küçük küçük doğrayın. Soğanları bir iki karışım pişiriyoruz, tuzunu, biberini ayarlıyoruz. Domatesleri rendeliyoruz veya ince kıyıp yemeğe ilave ediyoruz. Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kereviz Sapı

Malzemeler : 5-6 kereviz sapı 2 havuç  1 soğan 1 yemek kaşığı pirinç 1 tatlı kaşığı arpa şehriye Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 çay bardağı su 3 yemek kaşığı limon suyu  1 diş sarımsak Tuz
Tarifi :  Kereviz saplarını yıkayıp 6-7 cm uzunluğunda doğrayın. Havucun kabuklarını soyup havucu da aynı uzunlukta şeritler halinde doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun. Küçük doğranmış sarımsak ve şehriyeyi ekleyip rengi hafif dönünceye kadar kavurun. Kereviz sapını, havucu, pirinci, tuzu ve suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon suyunu ekleyip servis tabağına alın. Ilık servis yapın.


Zeytinyağlı İmam Bayıldı
Malzemeler 1 kilo küçük ince patlıcan  5-6 soğan  5-6 yeşil biber  4-5 iri domates  2 diş sarımsak  2 tatlı kaşığı toz şeker Yarım çay bardağı zeytinyağı  Tuz, karabiber
Tarifi :  Patlıcanları, karnıyarıkta olduğu gibi alacalı soyun. 1 saat tuzlu suda bekletin. İç malzemesini   hazırlayın . Soğanları zeytinyağına atıp üzerine bir tatlı kaşığı toz şeker atın, yakmadan sarartın. kabuğu soyulmuş küp doğranmış domatesleri, biberleri ve sarımsakları ilave edin. Üzerine tuz karabiber ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri ilave edin. Bütün malzemeyi 4-5 dakika pişirin. Patlıcanların ortasından kesin bıçakla azıcık içinden alınki içini harcı koyabilesiniz. Karnıyarık tenceresi dediğimiz yayvan bir tencere veya tavaya dizin. Üzerine kalan harcı yerleştirin.  Bir çay bardağı sıcak su ilave edip, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Zeytinyağlı Semizotu Yemeği
Malzemeler 1 demet semizotu  2 soğan 2 diş sarımsak  1 çay bardağından biraz eksik pirinç
2 domates 1 çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı toz şeker Tuz, karabiber, kimyon
Tarifi :  Semizotunu temizleyin. Bol suda yıkayıp süzün. Soğanları ve sarımsakları soyup kıyın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın.
Zeytinyağını tencerede ısıtın soğan ve sarımsağı ilave edip üzerine tozşekeri serpip pembeleştirin.
Domatesi ilave edip kavurun. Semizotu, pirinç, su, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip kapağı kapalı olarak pişirin bakıp Soğuyunca servis yapın.
Not: Semizotu çok sulu bir sebzedir, pişerken suyunu salar. Yinede pişerken su ihtiyacı olabilir. O durumda biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.

Zeytinyağlı Peynirli kabak sefası
Malzemeler 3 adet orta boy kabak 1fincan beyaz peynir  3 adet domates 1 tutam maydanoz, Rendelenmiş kaşar peynir,  Tuz, sıvıyağ, su
Tarifi :  Orta boy kabakları kabak çizeceği ile çiziyoruz. Her kabağı iri iri doğruyoruz,
Doğradıktan sonra bir tarafını oyuyoruz, kaynayan suyun içine kabakları bırakıyoruz.3-4 dakika haşlıyoruz. Haşlanan kabakları fırın kabına alıyoruz. Diğer taraftan kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış 1domates, beyaz peynir, maydanoz, fesleğen, tuz, az miktarda yağ ilave edip karıştırıyoruz.Bu harcı kabakların içine dolduruyoruz. İstenirse üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyabiliriz. 180 derecede 5-10 dakika fırında pişiriyoruz. Diğer taraftan kalan domatesleri rendeleyip tavanın içerisine alıyoruz. .Sarımsakla birlikte kaynatıyoruz. Tuz, karabiber ilave edip servis tabağına yayıyoruz. Pişen kabakları sosun üzerine koyup servis ediyoruz.


Zeytinyağlı Ispanak Kökü
Malzemeler Ispanağın kökünü çok faydalı.  Zeytinyağlı olarak lezzetli bir tarifi 
1 kilo ıspanak kökü1 adet kuru soğan 3 diş sarımsak 1 adet havuç 2 adet domates  2 çorba kaşığı su Zeytinyağı, Tuz,
Tarifi :  Ispanak köklerini yapraklardan ayırıp yıkıyoruz. Diğer tarafta soğanı, sarımsağı ve havucu doğruyoruz.Tencereye zeytinyağını ilave ediyoruz. Önce soğan ve sarımsağı alıyoruz ve 3 dakika kavuruyoruz. Daha sonra havucu ilave edip kavrulduktan sonra ıspanak köklerini ilave ediyoruz. Üzerine kabuğu soyulmuş, doğranmış domatesleri ve tuzu ilave ediyoruz. Az miktarda su ilave edip pişiriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz, üzerine yoğurt koyup servis yapıyoruz.

Zeytinyağlı Fasulye Pilaki
Malzemeler Fasulye pilaki çok lezzetli zeytinyağlı yemek çeşitlerimizden. Kısa zamanda hazırlayabilirsiniz, ama fasulyenin akşamdan ıslatılması şart. 250 gr balkan cinsi kuru fasulye  2 kahve fincanı zeytinyağı  1 er tane küçük boy patates, domates, havuç
1 adet ince kıyılmış orta boy kuru soğan  , arzuya göre   5 tane arpacık soğan  maydanoz
1 diş sarımsak  4 bardak su  tuz  biraz şeker
Tarifi :  Akşamdan yıkanıp ıslatılmış fasulyelerin üzerine su doldurarak orta ateşte ağır ağır 45 dakika haşlayıp süzün. Sebzeleri temizleyip ince ince doğrayın. Bir tencereye koyup kızdırdığınız yağın içine soğanı ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyerek kavurun. Aynı tencerenin içine sırasıyla havucu, patatesi ve fasulyeyi ekleyip bir müddet daha kavurun. Üzerine domates, su, tuz ve şeker koyarak ağır ateşte 1 saat pişirin. Soğuduktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın
Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun
HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave Biz Pomak  Dernekleri Federasyonu ( PODEF )  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
Ana web sitemiz : http://www.pomakajans.com

Mail Adres : pomakajans@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.