1876 (Rumi 1293 yılında) başlayan Osmanlı Rus savaşı hemen ardindan Ekim-1912’de başlayıp bir yıl sonra Ekim-1913’te sona eren Balkan Savaşı, on binlerce insanın ölümüne sebep olmakla kalmamış, yüz binlerce insanı da yerinden yurdundan etmiştir. Bu savaşlara, sahip olduğu topraklarda kurulmuş olan devletlere yenilen, Balkanlar’daki topraklarının neredeyse tamamını kaybeden Osmanlı, sadece Edirne’yi geri alabilmişti. Hemen ardından da, savaşın bir ceremesi olarak, yaklaşık 1.5 milyon insan Batı’dan Doğu’ya, yani Anadolu’ya göç etmişti. Bu, tarih boyunca Anadolu’nun gördüğü en kalabalık göç hareketiydi. Osmanlı İmparatorluğu topraklarını kaybedince, 19. yüzyılın sonlarından 1930’lara kadar, Balkanlar’dan Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan Pomaklar, gelenek-görenekleri ve kültürel birikimleriyle birlikte, mutfak ve yemek alışkanlıklarını da Anadolu’ya getirdiler.
Pomak Mutfak Kültürü geçmişten bu güne yaşayan Pomak ulusuna özgü geleneksel ve özel bir Kültürdür. Pomakların Börekleri ,yemekleri , kebapları Pomakların yaşam tarızını yansıtır.
Pomak yemekleri denince akla ilk gelen yemek haliyle Pomak böreğidir. Ancak Pomaklar için, “börek” kelimesi denince akla kabaklı börek gelir. Pomakça “Tikvenik” denmektedir.
Bir de içine değişik peynirler, pekmez, kavurma, sade, tereyağ gibi malzemeler konularak yenen “kaçamak,” Anadolu’da, mısır ununun kullanıldığı hemen her yerde rastlanan önemli bir tattır.
TIKLA Video izle : Pomakların milli yemeği Kaçamak Tarifi
Bu büyük göç, kuşkusuz bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir yandan kendine has özelliklerini koruyan ‘Balkan Göçmenleri Mutfağı’nı doğururken; öte yandan da Anadolu’daki köklü yerleşik mutfağı etkiledi. Börekleri ve köfteleriyle ünlü Boşnaklar; turşuların, tatlıların âlâsını yapan Makedonlar; ciğeri, tava yemekleri, hamur işleri ve pırasasıyla ünlü Pomaklar, ve Arnavutlar var olan Anadolu mutfağını alabildiğine zenginleştirdiler.
Yemek Kültürü
Osmanlılar’ın Balkanlar’daki varlığı 450 yıla kadar uzanıyor. Bir topluluk 450 yıl aynı coğrafyada bulunup da o coğrafyayı etkilememesi mümkün değildir. Bir yemek kültürüne baktığınızda belirleyici etkenler arasında etnik özellikler ve dinsel özelliklerin çok önemli olmasının yanısıra, asıl olan coğrafyadır. Göçler sıraında toplulukların yanlarında taşıdıkları kültür ve inançların, yerleşe geldikleri coğrafya ile örtüşmesi yemek kültürünün belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Katmer Pomak böreği Video izle
TIKLAYIN Ana web sitemizi ziyaret edin
Bizi sosyal medyada takip edinMail adres : pomakajans@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.