![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlQ2hzqlnQuWaKfzMV3jVbY-SVaMBVR2_5hWgdvx6Px3DeIY8FMMBXFP3EiE13mm9TIQKkUoqyGHQhisi_6a2xUePAWw6yMepggIsC9mEpTkucFpjuy0ugvmacr5aNhCmsnj1ynxWrBd0/s200/76428_10151168942728733_1605641562_n.jpg)
Malzemeler : Un Tuz Su Peynir …. Hazırlanışı ;; Kullanacağınız miktarda unu ayarlayıp içerisine tuz ve su ilave edin ve kulak memesi kıvamına gelene kadar karıştırın.Sonra birer yufkalık beze haline getirip sıvı yağ dolu bir kabın içerisine koyun, baniçka hamurunu elinizle açarak ince olana kadar gerin ve içerisine peyniri koyup dikdörtken halinde katlayın.Tepsiye yerleştirin ve kızarana kadar bekleyin. Hadi afiyet olsun
Pomak Böreği
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNN-qiZrgks5j9Nz7Bs0_PW6uytouW_-WHoF7hpzTVLEotRg6Tgq8SDWaPlE56pJyKehjNFLGQnaN8cgm4p1sHNgKX4xW4i59PdQTLbC33W1quE0Bgy0WIChmmbPPigYVZhyphenhyphen5LiHFteJA/s200/480056_10151168943473733_2096911610_n.jpg)
Nohutlu ekmek- (nohutin lap)
Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp
sıcak bir yerde sabaha kadar
bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un,
tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun.
Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir
ortamda 1 saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında
35-40 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Anitsa Böreği Tarifi :
Malzemeler:3 adet yufka 1,5 su bardağı beyaz peynir 2 çay bardağı maden suyu , adet yumurta , 1 su bardağı tereyağı
YAPILIŞI: Banitsa Böreği Tarifi:
Yağlanmış fırın kalıplarına, yufkaların ilk katını serin ve yağlayın. 2. Kat yufkayı yerleştirin ve tekrar yağ sürün. Rendelenmiş peyniri 2. Yufkanın üzerine koyun. En üste 3. Yufkayı yerleştirin. Yumurta ve sodayı ayrı bir kasede iyice çırpın.Yufkanın üzerine dökün. 160 derecede altın rengini alana dek kızartın. AFİYET OLSUN.
Kıpana BöreğiMalzemeler:3 adet yufka 1,5 su bardağı beyaz peynir 2 çay bardağı maden suyu , adet yumurta , 1 su bardağı tereyağı
YAPILIŞI: Banitsa Böreği Tarifi:
Yağlanmış fırın kalıplarına, yufkaların ilk katını serin ve yağlayın. 2. Kat yufkayı yerleştirin ve tekrar yağ sürün. Rendelenmiş peyniri 2. Yufkanın üzerine koyun. En üste 3. Yufkayı yerleştirin. Yumurta ve sodayı ayrı bir kasede iyice çırpın.Yufkanın üzerine dökün. 160 derecede altın rengini alana dek kızartın. AFİYET OLSUN.
Aldığı kadar köy unu (tam buğday unu)
5-6 yumurta Yarım yumurta kabuğu kadar su (veya yarım limonun suyu) (isteğe bağlı) Tuz
HARCI VE ÜZERİ İÇİN:
250-300 gr tel peynir (civil peyniri) veyaçökelek
1 demet maydanoz
yarım kg tereyağı (tercihe göre d
2 su bardağı unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz biçiminde açın. Yumurtaları, suyu (veya limon suyunu) ve tuzu havuza koyup parmak uçlarınızla karıştırmaya başlayın. Katı kıvamlı, parlak bir hamur oluncaya kadar en az yarım saat yoğurun. (Yoğuran acemi ise bu işlem 1 saat kadar sürer.) Kıvamına gelip gelmediğini anlamak için bıçakla yarıya bölün. İçinde hiç hava kabarcığı kalmadı ise yeteri kadar yoğrulmuş demektir. Hamuru 10-12 bezeye bölün. Altını üstünü unlayarak oklavayla tek tek açın. Bıçak sırtından daha ince olacak şekilde incecik yufkalar hazırlayın. Açtığınız yufkayı kurumaması için dörde katlayın, temiz bir çarşafın üzerinde bekletin. Diğer bezeleri de aynı şekilde açın. Tel peyniri elinizde kabaca didin. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Tereyağını eritin. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Geniş bir tencerede 1 tatlı kaşığı tuz ile bol su kaynatın. Ayrı bir geniş tencerenin içine bol soğuk su hazırlayın. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Hazırladığınız yufkaları kaynamakta olan suda teker teker yarım dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya atın. Sudan çıkarırken yufkayı elinizle hafifçe sıkıp fazla suyunu alın. Tepsiye sığması için hafifçe buruşturarak yayın. Her katın arasına bir servis kaşığı tereyağından gezdirin. Yufkaların yarısını döşeyince peynir ve maydanozu koyun. Aralarına yağ serperek diğer yufkaları da aynı şekilde yerleştirin. En üstüne de tereyağı gezdirin. Fırını 220 (turbo 200) derecede ısıtın. Altı üstü kızarana kadar, yaklaşık 40 dakika pişirin. Kıpana böreğini büyük yuvarlak servis tabağına ters çevirip dilimleyerek servis yapılır.
250-300 gr tel peynir (civil peyniri) veyaçökelek
1 demet maydanoz
yarım kg tereyağı (tercihe göre d
2 su bardağı unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz biçiminde açın. Yumurtaları, suyu (veya limon suyunu) ve tuzu havuza koyup parmak uçlarınızla karıştırmaya başlayın. Katı kıvamlı, parlak bir hamur oluncaya kadar en az yarım saat yoğurun. (Yoğuran acemi ise bu işlem 1 saat kadar sürer.) Kıvamına gelip gelmediğini anlamak için bıçakla yarıya bölün. İçinde hiç hava kabarcığı kalmadı ise yeteri kadar yoğrulmuş demektir. Hamuru 10-12 bezeye bölün. Altını üstünü unlayarak oklavayla tek tek açın. Bıçak sırtından daha ince olacak şekilde incecik yufkalar hazırlayın. Açtığınız yufkayı kurumaması için dörde katlayın, temiz bir çarşafın üzerinde bekletin. Diğer bezeleri de aynı şekilde açın. Tel peyniri elinizde kabaca didin. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Tereyağını eritin. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Geniş bir tencerede 1 tatlı kaşığı tuz ile bol su kaynatın. Ayrı bir geniş tencerenin içine bol soğuk su hazırlayın. Geniş bir tepsiyi yağlayın. Hazırladığınız yufkaları kaynamakta olan suda teker teker yarım dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya atın. Sudan çıkarırken yufkayı elinizle hafifçe sıkıp fazla suyunu alın. Tepsiye sığması için hafifçe buruşturarak yayın. Her katın arasına bir servis kaşığı tereyağından gezdirin. Yufkaların yarısını döşeyince peynir ve maydanozu koyun. Aralarına yağ serperek diğer yufkaları da aynı şekilde yerleştirin. En üstüne de tereyağı gezdirin. Fırını 220 (turbo 200) derecede ısıtın. Altı üstü kızarana kadar, yaklaşık 40 dakika pişirin. Kıpana böreğini büyük yuvarlak servis tabağına ters çevirip dilimleyerek servis yapılır.
Loznik Asma Yaprağında Göçmen Pidesi
Pidenin hazırlanışında bir-iki nüanstan bahsetmek gerekir. Yoğurt
hamur malzemesine direk olarak katılabildiği gibi, bazı uygulamalarda
önce ekşice bir ayran tutulup bir-iki saat daha ekşitildikten sonra
hamurunun tutulması yoluna gidilir. Ayranın bu pideyle hazırlanması
yahut tüketilmesi gelenekselleşmiş bir sunum özelliği gibi görülebilir.
Zira bazı Pomak köylerinde bu pide hafif ekşice ayrana doğranarak
yenilmektedir. Pidenin içerisindeki hafif ekşili tat, Keşan mutfağında
rasladığımız gibi, bazen ayran yerine limon suyu ile sağlanmaktadır. Pidenin
hazırlanışı sırasında bir diğer nüansı pişirme esnasında görürüz.
Koyuca bir boza kıvamında iç harçlı hamur, altına asma yaprağı döşenmiş
bir sinide pişirilir. Yaprakların yanmaması için sini hafifçe yağlanır. Malzeme yerleştirildikten sonra hamurun üzeri de asma yaprağı ile kaplanır. Kor ateş üzerindeki sacayağı üzerinde , siniye kapak kapatılarak pişirilir. Siniyi örten kapağın üzerine de kor yerleştirilir. Asma yapraklarının tazeden kullanılması esastır. Böylece aromasını daha çok duyabiiriz. Salamura asma yaprağı kullanılacaksa, yapraklara sirayet eden fazla tuzu uzaklaştırmak gerekir. Kullanılacak unun mısır unundan olması esastır. Bu tadı ağır bulanlar buğday unu yahut ikisini eşit oranda kullanarak hazırlamayı tercih edebilirler.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpu6rNyhdXkF_oqS77G8VPl_CowTXvo3JBacQrBlANCV4h_r1B6B8rxvd4OHAHe-lQHtK4RbfYp8tUfaeFHsoXNceoUDh71TN1ei8CywslVrdTomkWepEh740cWB1EkDeWOhuJLo1slDQ/s200/427b88cad513b19e08e83b59a6a6785a7a3521d1.jpg)
Not Yoğurdunuzu ayran yapmadan direk olarak
da hamurun hazırlanışında kullanabiklirsiniz. Yoğurdun hafif ekşi tadı arzu
edilir. Taze soğan, taze nane ve arzuya göre pırasa ince ince kıyılır. Kenarda
beklettiğimiz ayrana ( yahut yoğurda ) mısır unu yedirilir. Kıyılmış
yeşillikler, sıvı yağ, şeker, pulbiber ve tuzu ilave edilerek, koyuca boza
kıvamında bir hamur elde edilir. Bu
boza yahut akıtma kıvamını yakalamak için bir miktar su ilavesi yapabilir yahut
ayrandan eksiltebilir ya da artırabilirsiniz. Sininizin altını zeytinyağı ile yağlayın. Asma yapraklarınızı sininin yan duvarlarından taşacak şekilde tamamen döşeyin.Boza kıvamındaki hamurunuzdan bir-iki kepçe alıp yaprakların üzerine döşeyin. Siniden taşan yaprakları hamurun üzerine kapatıp, hamuru örtecek şekilde üzerini de asma yaprağıyla döşeyin. Pişirme sırasında ; İster sacayağı üzerinde, odun ateşinde ve sini üzerine kapak kapatarak ( Kapağının üzerine kor ateş konulabilir ), İster kuzine fırında yahut köy fırınında, Yahut günümüz mutfaklarında olduğu gibi, yanmaz yapışmaz bir tava-sini içerisinde ocak üzerinde, çevire çevire pişmeye alın.Zaman zaman pidenin altı kontrol edin.Ardından üst yaprakların üzerine kapak dayaklanıp, pideyi kapağın üzerine alın.Tavanın-sininin altını yağlayıp pidenin pişmeyen tarafını yeniden ateşe alın.Pişen pidenizin üzerinden yapraklarını ayırıp, sıcak yahut ılık bir şekilde servise alın.Ayran yahut mayhoş meyve suları ile sofraya alın.
ayrandan eksiltebilir ya da artırabilirsiniz. Sininizin altını zeytinyağı ile yağlayın. Asma yapraklarınızı sininin yan duvarlarından taşacak şekilde tamamen döşeyin.Boza kıvamındaki hamurunuzdan bir-iki kepçe alıp yaprakların üzerine döşeyin. Siniden taşan yaprakları hamurun üzerine kapatıp, hamuru örtecek şekilde üzerini de asma yaprağıyla döşeyin. Pişirme sırasında ; İster sacayağı üzerinde, odun ateşinde ve sini üzerine kapak kapatarak ( Kapağının üzerine kor ateş konulabilir ), İster kuzine fırında yahut köy fırınında, Yahut günümüz mutfaklarında olduğu gibi, yanmaz yapışmaz bir tava-sini içerisinde ocak üzerinde, çevire çevire pişmeye alın.Zaman zaman pidenin altı kontrol edin.Ardından üst yaprakların üzerine kapak dayaklanıp, pideyi kapağın üzerine alın.Tavanın-sininin altını yağlayıp pidenin pişmeyen tarafını yeniden ateşe alın.Pişen pidenizin üzerinden yapraklarını ayırıp, sıcak yahut ılık bir şekilde servise alın.Ayran yahut mayhoş meyve suları ile sofraya alın.
MALZEMLER; 4 su bardağı un tuz aldığı kadar ılık su 1 demet pırasa 1 paket margarin
Tarifi : Pırasaları ufak ufak doğrayıp az sıvıyağda kavurun çok fazla olmasın.Piştikten sonra altını kapatın beklemeye alın.
Bi tarafta margarini eritin onun eridikten sonra altını kapatın.
Diğer tarafta un,su ve tuzu karıştırıp ele yapışmayan kıvamlı bi hamur elde edin.Hamuru 3 e bölün.Bir parçasını tepsi kadar açın çok kalın olmayacak şekilde . Üstüne margarinden biraz gezdirin.Hamuru rulo yapıp salyangoz şeklinde sarın ve buzdolaba koyun.Diğer parçalarıda bu şekilde yapıp buzdolaba koyun.10 dk bekleyin.
Bir parçayı çıkarıp tepsiniz kadar açın (kalın olmasın)yağlanmış tepsiye yayın.Üstüne 4 ,5 kaşık margarin gezdirin 2. parçayıda aynı şekilde açıp üstüne koyun ve onada margarin dökün.Kavrulmuş olan pırasaları üzerine yayın.En son parçayıda aynı şekilde açıp pırasaların üstüne yayın.kenarlarından bastırın.üzerine kalan yağın hapsini gezdirin .200 dereceli fırında üstü güzelce kızarana kadar pişirin. AFİYET OLSUN...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZvK2CwJhJFjJv2-c1eYlvI-5h43c7YdMDQ_SglGsryPfxwO4D8ATsGz-ucq4g5h5kerkSajHJ0SfeXhHluQh3dQqFdfV9pzrZ_PUvlREarvutHQ2EFeiA-V0lQLYzUVu94OLDvlBUtJM/s200/306669852_cee75a32ea_o.bmp)
leşta Pirozka Mercimekli Börek Tarifi
Malzemeler: 4 adet yufka 2 su bardağı yeşil mercimek 2 adet kuru soğan, küçük yemeklik doğranmış 1 çay bardağı sıvıyağ Tuz, pulbiber, karabiber 8 kaşık tereyağı
Hazırlanışı :
Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra haşlayın.
Tavaya sıvıyağı koyup küçük doğranmış soğanı biraz kavurun. Haşlanmış mercimeği
ilave edin. Tuzunu ve baharatlarını da ekleyip bir süre pişirin, ocaktan alın. Tereyağını
eritin. 1 yufkayı tezgaha serin, iki kaşık tereyağını yufkanın üzerinde
gezdirin. Yukfakayı katlayıp açarak her tarafının yağlanmasını sağlayın. Veya
yumuşak bir fırçanız varsa fırçayla da tereyağını yufkanın her yerine
yayabilirsiniz. Diğer yufkayı da yağlanmış yufkanın üzerine koyun, aynı şekilde
yağlayın.Sigara böreği gibi ama daha büyük üçgenlere kesin. Geniş tarafına
mercimekli harçtan koyun. Geniş kenarları 1 cm kadar içe kıvırıp rulo yapın ucunu
yapışması için bir kaseye koyduğunuz suya batırıp sarma işlemini bitirin. Harcınız
bitene kadar buna devam edin. Bu aşamada isterseniz sarılan börekleri buzluğa
kaldırabilirsiniz.
· Yağlanmış tepsiye veya yağl kağıt üzerine
börekleri dizmeden önce börekleri tek tek suyun altında 1 kaç saniye tutup
elinizle hafifçe sıkıp tepsiye yerleştirin. Böreklerin üzerine yumurta sarısı
sürüp. 200 derece ısıtılmış fırına verin. Bizim mercimekli harcımız az geldiği
için kalan yufkaların içine doğranmış sucuk, domates, biber koyup aynı şekilde
sardıktan sonra ortalarını yumurtaları sürüldükten sonra karnıyarık gibi
bıçakla kesip öyle fırına verdik.Yağlanmış tepsiye veya yağl kağıt üzerine
börekleri dizmeden önce börekleri tek tek suyun altında 1 kaç saniye tutup
elinizle hafifçe sıkıp tepsiye yerleştirin.Böreklerin üzerine yumurta sarısı
sürüp. 200 derece ısıtılmış fırına verin. Bizim mercimekli harcımız az geldiği için kalan yufkaların içine doğranmış
sucuk, domates, biber koyup aynı şekilde sardıktan sonra ortalarını yumurtaları
sürüldükten sonra karnıyarık gibi bıçakla kesip öyle fırına verdik.
Mercimekli Pomak Böregi
Malzemeler : 8 adet milföy, 2 su bardağı haşlanmış mercimek, 2 adet sivribiber, 2 adet taze sarımsak, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet kuru soğan, 2 adet Tavuk Bulyon, Bir miktar karabiber, 1 adet yumurta sarısı.
Yapılışı: Zeytinyağını kızdırıp kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince doğranmış sivribiberleri, haşlanmış mercimeği, kıyılmış sarımsakları, kuru naneyi, KIRMIZI pul biberi, Tavuk Bulyon’u, karabiberi ve az suyu ilave edip pişirin. Harcı soğutup milföy hamuruna sarın. Üzerine yumurta sarısısı sürerek haşhaş ya da çörek otu serpiştirin. 185 dereceye ayarladığınız fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
ALTÜST Böregi / Glavata
Malzemeler: 1 kg yufka 1 su bardağı süt 1 paket margarin 2 adet yumurta- istediğiniz bir börek içi malzemesi Ispanaklı Börek İçi: 1 demet ıspanak 2 adet soğan tuz ve karabiber
Hazırlanışı: Ispanakları ayıklayıp bol suda bir kaç kez yıkayıp süzün. Yaprak kısımlarını alıp doğrayın. Bir tavada 2 kaşık margarini eritip ıspanak ve soğanları iyice kavurun. Tuz ve karabiberini atıp birkaç kere çevirin. Kalan margarini börek yapacağınız tepside eritin. Yağ erirken tepsinin her tarafının yağlanmasını sağlayın. Eriyen yağı bir kâseye alın. Süt ve yumurtayı ilave edip karıştırın. Tepsiye bir yufkayı ortalayarak yayın. Üzerine yağlı karışımı kaşık yardımıyla sürün. Yufkaların yarısını her kata yağlı karışım sürerek üst üste koyun. Harcı yufkaların üzerine yayın. İçin üzerine tekrar yufkaları koyup aralarına yağlı karışımdan sürün. Alttaki yaygın yufkayı tepsinin üzerine kapatıp üstüne de yağlı karışım sürün. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. İstediğiniz büyüklükte parçalara keserek servis edin.
Rodop Pomak Böregi
MALZEMELER: 1 Kilo patates 4 orta boy soğan Karabiber Pulbiber Tuz HAMURU İÇİN: 2 çay bardağı un 1 çay bardağı su Tuz
YAPILIŞI:Öncelikle un ve tuz su ile yoğrulur hamur haline getilir.Bu sırada patatesler haşlanır ve rendelenir.Ayrı bir tavada 4 orta boy soğan rendelenip sıvıyağda kavrulur rendelenmiş patateslerlerle karıştılır karabiber ve pul biber eklenir harç yapılır.
Elde edilen hamur 3 e bölünür ve üç tane yufka açılır büyük bir tepsiye ilk yufka konur üzerine 2 ye ayırdığımız patatesli harçtan birazı heryerine gelecek şekilde serpiştirilir.2. yufkamızda üzerine konur aynı şekilde harçtan konur son yufkada üzerine kapatılır.Ocağın üzerine tepsi konur çevire çevire yufkanın altı kızartılır kızarınca bir başka bir tepsi yardımıyla ters çevrilir.Altına tekrardab yağ konur ve bu sefer alt kısmı ocakta kızartılır.. not:Bunu hzır yufkaylada yapabilirsiniz fakat el açmalı yufkayla daha güzel oluyor..
afiyet olsun..
POMAK SARMA BÖREGi
Malzemeler:2 kilo Dana eti1 kg kuru soğan1 kg domates1 su bardağı sıvı yağ 400 gr. Un Tuz, Pul biber, Kekik otu
Hazırlanışı ; Un,tuz ve su ile börek için gerekli hamur hazırlanır. Yufkalar açılır. Küçük doğranmış soğan yağda hafif renk alacak kadar kızartılır. Üzerine kemiklerden arındırılmış ve kıyma makinesinden geçmiş et, kekik otu, öğütülmüş karabiber ve küp doğranmış domatesler ilave edilir. Karışım iyice karıştırıldıktan sonra kareler halinde kesilmiş yufka parçalarına sarılır. Sarmalar tabanı hafif yağlanmış tavaya dizilerek düşük ısıda fırında pişirilir. Pişirildikten sonra üzerine yeteri miktarda tuzlu kaynamış su ilave edilir, kapakla hafif bastırılır ve suyu çekene kadar sıcak ortamda tutulur.
İkram esnasında porsiyonlar 2-3 sarmadan oluşur.
Afiyet olsun.
Peynirli Poğaça
Malzemeler : Hamur için:1 su bardağı yoğurt1 su bardağı sıvı yağ1 adet yumurta1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı sirkeAldığı kadar un (yaklaşık 4,5 su bardağı)1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:Beyaz Peynirmaydanoz (isteğe bağlı)
Üzeri için:1 adet yumurta
Tarifi : Hamur malzemeleri ile yumuşak hamur yoğurulur. Hamuru 5 bezeye bölün. Bezelerden bir tanesini ince olmayacak şekilde açın. Yaklaşık 25cm çapında bir hamur açılıyor. Açılan daire ortadan ikiye kesilir. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ dökülerek sürülür. Hamurun yuvarlak kenarına peynirli harç dizilir. Ve rulo yapılır. Yani bir bezeden iki rulo hazırlanıyor. Rulolar 3 parmak boyunda verev kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sürülerek 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
Mayalı Poğaça
Malzemeler : 1 su bardağı ılık
süt 1 paket margarin(250 gr)eritilecek 1 adet tek kullanımlık instant kuru
hamur mayası 2 adet yumurta(bir tanesinin sarısını üzerine sür) 1 çorba kaşığı
şeker 1 tatlı kaşığı tuz Aldığı kadar un(ortalama 5 su bardağı)
Malzemeler 3 adet yufka 3 sap pırasa (beyaz kısımları) 1
adet orta boy havuç 1 adet iri patates 4 yemek kaşığı zeytinyağı tuz karabiber
Sosu İçin 1 adet yumurta 5 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme) 1 çay bardağı zeytinyağı tuz
Yapılışı: Pırasaların ayıklayıp yıkayın. İster ince ince
kıyın, esterseniz 2-3 parçaya bölerek rondodan geçirin. Havucu soyup
rendeleyin. Geniş bir tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak üzerine
pırasaları ekleyin ve orta ateşte 5-6 dakika kadar soteleyin. Pırasalar hafifçe
öldüğünde üzerine rendelediğiniz havucu ve tuzunu ekleyerek 2-3 dakika daha
soteleyin. Havuçların üzerine patatesi ekleyin ve kavurun. Suyunu çekince 2 çay
su katıp suyunu çekip patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin ve pişen iç harcı
soğumaya bırakın. Böreğin yoğurtlu harcı için çukur bir kapta yoğurt, yumurta
ve zeytinyağını iyice karıştırın. Fırın tepsisini yağlayın 1 adet yufka
tepsiden taşacak şekilde serin ve yumurta fırçası ya da kaşık yardımıyla
hazırladığınız yoğurtlu harçtan sürün. Her koyduğunuz yufka katına, yoğurtlu
sostan sürün ve pırasalı harçtan yayarak yufkanın kenarda kalan parçaları ile
üstünü kapatın. En son kata gelince en altta kalan geniş yufkayı böreğin
üzerine düzgünce kapatın. Kalan sostan üzerine sürün ve çörekotu serpin. 180
derece önceden ısıtılmış fırında güzelce kızarana kadar pişirin.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIIcPw1jdUeDneSeX2tjTWOiQihzqCcW5qPkm2g2W-ByxL03Om3nYS30G87scl90AB-1IypdMXrIMzuPr2wV2r4uiIs6PnOIT1NU3Zu1mQf4KFVmD3tQ7rbac8PPOAxZg7izB7vNtfgxA/s1600/mercimekli-borek-tarifi.jpg)
Malzemeler : 8 adet milföy, 2 su bardağı haşlanmış mercimek, 2 adet sivribiber, 2 adet taze sarımsak, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 2 yemek
Yapılışı: Zeytinyağını kızdırıp kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince doğranmış sivribiberleri, haşlanmış mercimeği, kıyılmış sarımsakları, kuru naneyi, KIRMIZI pul biberi, Tavuk Bulyon’u, karabiberi ve az suyu ilave edip pişirin. Harcı soğutup milföy hamuruna sarın. Üzerine yumurta sarısısı sürerek haşhaş ya da çörek otu serpiştirin. 185 dereceye ayarladığınız fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
ALTÜST Böregi / Glavata
Malzemeler: 1 kg yufka 1 su bardağı süt 1 paket margarin 2 adet yumurta- istediğiniz bir börek içi malzemesi Ispanaklı Börek İçi: 1 demet ıspanak 2 adet soğan tuz ve karabiber
Hazırlanışı: Ispanakları ayıklayıp bol suda bir kaç kez yıkayıp süzün. Yaprak kısımlarını alıp doğrayın. Bir tavada 2 kaşık margarini eritip ıspanak ve soğanları iyice kavurun. Tuz ve karabiberini atıp birkaç kere çevirin. Kalan margarini börek yapacağınız tepside eritin. Yağ erirken tepsinin her tarafının yağlanmasını sağlayın. Eriyen yağı bir kâseye alın. Süt ve yumurtayı ilave edip karıştırın. Tepsiye bir yufkayı ortalayarak yayın. Üzerine yağlı karışımı kaşık yardımıyla sürün. Yufkaların yarısını her kata yağlı karışım sürerek üst üste koyun. Harcı yufkaların üzerine yayın. İçin üzerine tekrar yufkaları koyup aralarına yağlı karışımdan sürün. Alttaki yaygın yufkayı tepsinin üzerine kapatıp üstüne de yağlı karışım sürün. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. İstediğiniz büyüklükte parçalara keserek servis edin.
Rodop Pomak Böregi
MALZEMELER: 1 Kilo patates 4 orta boy soğan Karabiber Pulbiber Tuz HAMURU İÇİN: 2 çay bardağı un 1 çay bardağı su Tuz
YAPILIŞI:Öncelikle un ve tuz su ile yoğrulur hamur haline getilir.Bu sırada patatesler haşlanır ve rendelenir.Ayrı bir tavada 4 orta boy soğan rendelenip sıvıyağda kavrulur rendelenmiş patateslerlerle karıştılır karabiber ve pul biber eklenir harç yapılır.
Elde edilen hamur 3 e bölünür ve üç tane yufka açılır büyük bir tepsiye ilk yufka konur üzerine 2 ye ayırdığımız patatesli harçtan birazı heryerine gelecek şekilde serpiştirilir.2. yufkamızda üzerine konur aynı şekilde harçtan konur son yufkada üzerine kapatılır.Ocağın üzerine tepsi konur çevire çevire yufkanın altı kızartılır kızarınca bir başka bir tepsi yardımıyla ters çevrilir.Altına tekrardab yağ konur ve bu sefer alt kısmı ocakta kızartılır.. not:Bunu hzır yufkaylada yapabilirsiniz fakat el açmalı yufkayla daha güzel oluyor..
afiyet olsun..
POMAK SARMA BÖREGi
Malzemeler:2 kilo Dana eti1 kg kuru soğan1 kg domates1 su bardağı sıvı yağ 400 gr. Un Tuz, Pul biber, Kekik otu
Hazırlanışı ; Un,tuz ve su ile börek için gerekli hamur hazırlanır. Yufkalar açılır. Küçük doğranmış soğan yağda hafif renk alacak kadar kızartılır. Üzerine kemiklerden arındırılmış ve kıyma makinesinden geçmiş et, kekik otu, öğütülmüş karabiber ve küp doğranmış domatesler ilave edilir. Karışım iyice karıştırıldıktan sonra kareler halinde kesilmiş yufka parçalarına sarılır. Sarmalar tabanı hafif yağlanmış tavaya dizilerek düşük ısıda fırında pişirilir. Pişirildikten sonra üzerine yeteri miktarda tuzlu kaynamış su ilave edilir, kapakla hafif bastırılır ve suyu çekene kadar sıcak ortamda tutulur.
İkram esnasında porsiyonlar 2-3 sarmadan oluşur.
Afiyet olsun.
Peynirli Poğaça
Malzemeler : Hamur için:1 su bardağı yoğurt1 su bardağı sıvı yağ1 adet yumurta1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı sirkeAldığı kadar un (yaklaşık 4,5 su bardağı)1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:Beyaz Peynirmaydanoz (isteğe bağlı)
Üzeri için:1 adet yumurta
Tarifi : Hamur malzemeleri ile yumuşak hamur yoğurulur. Hamuru 5 bezeye bölün. Bezelerden bir tanesini ince olmayacak şekilde açın. Yaklaşık 25cm çapında bir hamur açılıyor. Açılan daire ortadan ikiye kesilir. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ dökülerek sürülür. Hamurun yuvarlak kenarına peynirli harç dizilir. Ve rulo yapılır. Yani bir bezeden iki rulo hazırlanıyor. Rulolar 3 parmak boyunda verev kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sürülerek 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
Mayalı Poğaça
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0vGbphLhry30iMqMUyaRGnBMREK-LLG1FZVdg9Rsr0X9td47QTpSD_UK51jIYKXQY2-pY4lthanQR8GLMnjD0Z5lsZVB2fFLK_D1TU41Ne25m-BHkmmc1KOL5ymNiUsaE-7jS6fH6h-0/s200/po%C4%9Fa%C3%A7a-yapmak.jpg)
İç harcı
1 su bardağı beyaz peynir Yarım demet maydanoz
Tarifi : Yoğurma kabında, ılık
süt, maya ve şekeri karıştırın. Üzerine diğer malzemeleri ilave ederek yumuşak
bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar
kopartın. Elinizle açtırıp içine peynirli harçtan koyun. Poğaça şekli verdikten
sonra yağlanmış veya yağlı kâğıt serilmiş tepsiye aralıklı sıralayın. Üzerine
yumurta sarısı sürün(yumurta sarısına bir iki damla sıvı yağ ilave ederek
karıştırın) Mayalanması için sıcak bir ortamda en az bir saat ( poğaçalar iki
misline ulaşana kadar) bekleyin. Poğaçalar mayalandığında önceden ısıttığınız
fırında 180 derecede 15-20 dakika pişirin.(fırın derecenizi kendi fırınınıza
göre ayarlayın) iç harcı için beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu
karıştırın. Not: poğaçada bir paket margarin var, margarinli çok da güzel
oluyor, Tercih sizin…
Patatesli Pırasalı Karışık Pomak Böreği Sosu İçin 1 adet yumurta 5 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme) 1 çay bardağı zeytinyağı tuz
POMAK GÜLÜ BÖREĞİ , ISPANAKLI BİBERLİ
Malzemeler
4 adet yufka 750
gram ıspanak 2 su bardağı Iglo renkli biber
(Yoksa, 2 adet kırmızı biber,1 adet sarı biber, 3 adet yeşil biber julyen
doğranacak) 300 – 350
gram rendelenmiş beyaz peynir 1 adet kuru
soğan 2 tatlı kaşığı kuru nane 1 çay bardağı sıvıyağ
(iç harcı için) 2 yemek kaşığı zeytinyağı (Soğanları kavurmak için)
Değirmen tuzu, değirmen karabiber Üzerine
sürmek için;1 su bardağı süt 2 yemek
kaşığı sıvı yağ 1 adet yumurta 4 yemek kaşığı yoğurt Üzerine
serpmek için; Susam ve çörek otu
Yapılışı
2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıttığınız tavada, yemeklik doğradığınız
soğanı saydamlaşana kadar kavurun. Renkli biberleri ekleyip birkaç dakika daha
kavurmaya devam edin. Ispanakları
ilave edin. Tüm malzemeniz
piştikten sonra tuzunu ve karabiberini ekleyin. Ocaktan alıp beyaz
peynirini ve kuru nanesi de koyduktan sonra ve karıştırıp ılınması için kenara
alın. Yufkaları tezgaha serip 8 dilim olacak şekilde kesin.
(Dilimleriniz çok küçük oluyorsa sayısını düşürebilirsiniz). Her bir
dilimin geniş tarafına hazırladığınız iç harçtan koyup kenarlarını kapatın ve
rulo şeklinde sarın. Kendi etrafında döndürüp gül şeklini verin.
Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin. (Pişme esnasında açılmamaları
için, tepsiye dizerken birbirlerine bitişik yerleştirmeye dikkat edin).
Üzerlerine sürmek için gerekli malzemeyi bir kabın içine koyup karıştırın ve
tüm böreklerinizin üzerine sürün. Susam ve çörek otu serpip 170
derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun… Dobre Petit
Pırasalı Burgu Börek
Malzemeler Yarım kg pırasa 1 orta boy soğan 2 yemek kaşığı çekilmiş et 1 yemek kaşığı salça 4 su bardağı un 1 çorba kaşığı maya tuz su
Tarif İç malzemesinin hazırlanması Soğanı doğrayın ve 2
yemek kaşığı sıvıyağını ısıttığınız tavaya ekleyin. Soğanlar pembeleştikten sonra kıymayı ekleyin
ve ardından salçayıda ekleyerek bir süre kavurun. Özellikle yeşil yapraklarından kestiğiniz
pırayı ekleyerek kavurun ve soğumaya bırakın. Hamurun hazırlanışı: Mayayı 1 su
bardağı ılık suda eritin ve unun üzerine ekleyin. Tuzunu ve suyunu ayarlayarak çok yumuşak
olmayan, poğaça hamuruna benzer yani şekillendirebileceğiniz kıvamda bir hamur
elde edin. Hamurunuzu yarım saat
dinlendirdikten sonra şekillendirmeye geçelim. Hamuru iki eşit parçaya bölün ve
parçalardan birini alarak oklava yardımı ile daire şeklinde açın. Açmış olduğunuz hamurun üzerine 2 yemek kaşığı
kadar yumuşak margarinden sürün. Hamuru pizza dilimi şeklinde 8 parçaya ayırın
burada önemli bir nokta var. Dilimleri
tamamen kesmiyorsunuz hamurun orta kısmında çay bardağından biraz büyük bir
kısmı bütün olarak kalıyor. Yani
dilimler birbirinden ayrılmıyor. T ıpkı çiçek gibi ortası yuvarlak biçimde
birleşik ama yaprakları ayrılıyor. Kesme işlemini tamamladıktan sonra çiçeğin
yapraklarına benzettiğimiz kısımları üst üste gelecek şekilde ortada
birleştiriyorsunuz. Oluşan yeni şekli
tekrar açarak yağlanmış tepsiye döşeyin. Hamurumuzu bu şekilde yapmamızın nedeni
böreğimizin kat kat olmasını sağlamak. İç malzemesini tepsiye koyduğunuz
hamurun üzerine yayın ve kalan hamur parçasını da diğer hamur gibi aynı
işlemlerden geçirerek. En üst katı da
ekleyin. Üzerine yumurta sarısı sürerek
fırına sürün. Afiyet olsun..
Azırlanması ÖNCELİKLE ayıklanmış kabağı rendeleyin. İlk yufkanın üzerine sıvıyağ gezdirip, rendelenmiş kabağı serin. İkinci yufkayı yayıp, üzerini yağlayın ve tozşeker serpin. Daha sonra üçüncü yufkayı serin ve rulo şeklinde katlayıp, yumurta sarısı sürün. Orta ısılı fırında pişirdiğiniz böreği, dilimleyin ve üzerine rende ceviz ile pudraşekeri serperek, servis
Sebzeli Pomak Böregi
Malzemeler
3 adet yufka
200 gram rendelenmiş beyaz
peynir 4
dal taze soğan 4 adet sivri biber 3 adet domates 1 adet kırımızı biber 1 adet ufak sarı biber
15-20 dal
doğranmış maydanoz 2 yemek kaşığı riviera zeytinyağı Islatmak için; 1 su bardağı süt
1 çay bardağı
sıvı yağ
tuz (Peynirinizin tuzluluk oranına göre) Üzeri için;
2 adet
yumurtanın sarısı
Yapılışı
Zeytinyağını ısıttığınız tavada, doğradığınız biberleri ve taze
soğanları birkaç dakika kavurun ve yumuşatın. Çekirdeklerini çıkartıp küp küp
doğradığınız domatesleri de üzerlerine ekleyip karıştırın ve ocağın altını
kapatıp ayrı bir kaba alın Üzerine doğranmış
maydanozları ve rendelenmiş beyaz peyniri ekleyin. Peynirinizin tuzluluk
oranına göre tuz ilave edip tüm iç harcınızı güzelce karıştırın. Bir kasede
yufkaları ıslatmak için gerekli olan süt ve sıvı yağı karıştırın. İlk yufkayı
tezgaha serip her yerini ıslatın. İkiye katlayın ve uzun kenarı boyunca
hazırladığınız iç harcınızı serin. Rulo yaparak katlayın ve 3 parmak
genişliğinde dilimleyin. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine
dizin. Bu işlemi tüm yufkalar ve iç harcınız bitene kadar devam edin. Tepsiye dizdiğiniz dilimlerin üzerine yumurta
sarısı sürüp, üstü kızarana kadar 170 derecelik fırında pişirin. Sıcak servis
yapın. Afiyet olsun
KIRMA Pomak Böregi
KIRMA Pomak Böregi
Malzemeler : 6 adet yufka 4 adet yumurta 1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı yoğurt 1 su bardağı keçi sütü 1 çay kaşığı karbonat tuz
Tarifi ; Yufkanın
bir tanesini serip,sıvıyağ ile heryerini yağlayın.Bu yufkayı fırın tepsisine
yerleştirip,iki kenarından büzdürün.Diğer yufkalar içinde aynı işlemi
tekrarlayın.Kalan sıvıyağı,yumurtaları,sütü,yoğurdu,tuzu,karbonatı derin bir
kasede çırpıp tepsinin üzerine dökün.Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar
pişirin Pırasalı Burgu Börek
Malzemeler Yarım kg pırasa 1 orta boy soğan 2 yemek kaşığı çekilmiş et 1 yemek kaşığı salça 4 su bardağı un 1 çorba kaşığı maya tuz su
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggW9oCPbawYqcgrg89VJJScTYrHitCwYNlD0OthMY23kN2RoZzMnaWJzHf-OlPOCOeO6-B7m7CcySXIRm78aJ2JissiY8XD94HsISnzMiwKz-vlbCX5YCQIlorn6NPTSldUoend2x-NqM/s200/pirasali-milfoy-boregi.jpg)
Balkabaklı Pomak Böreği
Balkabaklı Börek evet bu lezzeti sözlerle anlatmak güç öncelikle
balkabağın aza şekerli halini ayal edeceksin ondan sonra bu harika lezzetin
çıtır bir böreğin içinde olduğunu hayal etmeye çalışacaksın yani anlatması zor
yemesi tatlı balkabklı böreğin lezzetini yemeden bilemesiniz. Balkabaklı Pomak Böreği Malzemeleri 4 dilim kabak 3 adet yufka 2 su
bardağı tozşeker 1 su bardağı sıvıyağ 1 adet yumurtanın sarısı Üzerine: rende ceviz,
pudraşekeri Azırlanması ÖNCELİKLE ayıklanmış kabağı rendeleyin. İlk yufkanın üzerine sıvıyağ gezdirip, rendelenmiş kabağı serin. İkinci yufkayı yayıp, üzerini yağlayın ve tozşeker serpin. Daha sonra üçüncü yufkayı serin ve rulo şeklinde katlayıp, yumurta sarısı sürün. Orta ısılı fırında pişirdiğiniz böreği, dilimleyin ve üzerine rende ceviz ile pudraşekeri serperek, servis
Tereyağlı Bulgurlu Cevizli Pomak Böreği
Malzemeler 6 adet yufka 1 su bardağı köftelik bulgur Yeteri
kadar sıcak su 2 çorba kaşığı tereyağı 2 adet orta boy soğan 250 gram kıyma 1 su
bardağı ceviz içi Yarım demet maydanoz Tuz, karabiber, pulbiber 1 adet
yumurtanın akı 1 su bardağı galeta unu
Yapılışı BULGURU bir kaba alıp üzerine bulgurla aynı seviyede olacak şekilde sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika şişmesini bekleyin. Tereyağını bir tavaya alıp kızdırın. Üzerine ince kıyılmış soğan ve kıyma ekleyip kavurun. Ocağı kapatıp bulgur, ceviz, kıyılmış maydanoz, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyin. Harmanlayıp kenara alın. Yufkaları üst üste koyup dörde bölün. Geniş kısımlarına harç koyup, kenarlarını içe doğru kapatıp sarın. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın. Önce çırpılmış yumurta akına, daha sonra galeta ununa bulayıp kenara alın. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip sıcak servis yapın.
Tavuklu Pomak Böreği
Malzemeler: 3 adet tavuk göğsü (ya da 1 tavuk göğsü + 2 but) Karabiber, tuz 1,5 çorba kaşığı tereyağı 4 adet yufka Su Zeytinyağı Galeta unu 3 çorba kaşığı un 1 su bardağı süt
Azırlanması Tavuk etlerini haşlayın. Haşlandıktan sonra hepsini didikleyip tuz ve karabiberle karıştırın. Sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. Sütü azar azar ekleyin. Biraz tuz ekleyin. Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin. Arasıra karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Ilınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın. Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve zeytinyağı karışımını fırça yardımıyla sürün. Diğer yufkayı bunun üzerine koyun. Üstüste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün. Her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su + zeytinyağı sürün. Aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın. (Eğer böreği pişirmeyecekseniz bu aşamada streçleyip buzdolabına koyun.) 2 ayrı tabağa su ve galete unu koyun. Böreklerin her iki tarafını suda ıslatıp galete ununa bulayın. Börekleri yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Malzemeler 1 adet yufka 1 adet yumurta Kızartmak için: Sıvıyağ Boş Börek Yapılışı
YUFKAYI düz bir zemine yayın. Yumurtayı çırpıp tüm yüzeyine sürün. Yufkayı kenar ından başlayarak 3 parmak genişliğinde katlayın. Daha sonra 4 parmak eninde kesin. Kızgın yağda kızartıp servis yapın.
Burma Pomak Böreği
210 Kalori
Malzemeler 50 ml. Zeytinyağı 10 gr. Yoğurt 1 adet yumurta sarısı 500 gr. Un 50 gr. Tereyağı 1/2 demet ilibadı otu 1/2 demet pancar otu 1 adet soğan 200 gr. Kıyma 300 gr. süzme yoğurt 60 gr. Tahin tuz karabiber Azırlanışı Otları kabaca doğrayıp blanşe edin. Soğanı küp doğrayın. Hepsini 20 ml. yağda kıyma ile kavurun. Tuz, biber serpin. Un, yoğurt, 10 ml. yağ, yumurta sarısı, 100 ml. su ve tuzu karıştırıp yoğurun, dinlendirin. Tereyağı eritin, kalan zeytinyağını da ekleyin. Hamuru 4 parçaya ayırın ve açın. Yağ karışımının yarısını sürün, katlayıp dinlendirin. Yufkalara içten koyun. Rulo şeklinde sarın, tepsiye koyup kendi etrafında döndürün. Kalan yağı da sürüp 200oC’de 20 dakika pişirin
Yapılışı Unu, karbonatı ve tuzu karıştırarak harmanlayalım. Unun ortasını havuz gibi açalım. İçine 2 adet yumurtayı, erimiş margarini ilave edelim. Sütü veya suyu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Hamuru 15 dakika dinlendirelim. Bu arada böreğin içini hazırlayalım. Soğanı küçük yemeklik doğrayıp, sıvı yağda hafifçe pembeleştirelim. Patatesleri soyup, tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Soğanları ateşten alalım. İçine patatesleri ve kıymayı çiğ olarak katalım. Tuz ve karabiberi de katıp hepsini yoğuralım. Bekletelim. Hamurdan 2 ceviz iriliğinde parçalar koparalım, beze yapalım. Unlu bir zeminde bezeleri mantı yufkası inceliğinde düzgün yuvarlak şekillerde açalım. Her yuvarlak parçanın ortasına 1 kaşık patatesli kıymalı harçtan koyalım. Hamurun kenarlarına küçük pililer yaparak harcın üzerinde büzdürerek üstten toplayalım. Ve iyice büzdürüp yapıştıralım. Fırın tepsisini iyice yağlayalım. Börekleri fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıttığımız orta hararetli fırında altı ve üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırından çıkarıp ılındığında servis yapalım.
Kıymalı Havuçlu Lahanalı Gül Böreği
Malzemeler: Hamuru için: 2 su bardağı sıcak süt 1 su bardağı sıcak su 1 su bardağı sıvı yağ 1 adet yas maya 3 yumurta(beyazı içine, sarısı yüzüne) 1 kg un tuz, seker İç harcı için: 1 kg kıyma 5 tane orta boy havuç Sıvı yağ, kırmızı lâhana 3 tane soğan 1 yemek kasığı salca 2 tatlı kasığı pul biber 1 tatlı kasığı karabiber tuz
Yapılışı: İlk önce hamuru yoğurun ki içi harcını hazırlayana kadar hamur mayalansın. Daha sonra kıymayı kavurunuz kavrulan kıymanın içine soğanı, rendelenmiş havucu ve ince kıyılmış lahanayı ekleyin daha sonra baharatlarını ve salçasını ekleyin. Mayalanan hamuru küçük bezeler halinde sekilendirin içine harcı koyun istediğiniz gibi sekilendirip üzerine yumurtanın sarısını şurup 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
Sodalı Pomak Böreği
Malzemeler: 5 adet yufka 2 şişe soda 1 adet yumurta 1 çay bardağı sıvı yağ İç malzemesi: 1 adet patates 150 gr beyaz peynir Tuz, karabiber Yapılışı: Peynir ve patatesi rendeleyin geniş bir kabın içine alın tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Fırın tepsinizi yağlayın ve bir bütün yufkayı uçları dışarı çıkacak şekilde tepsiye yayın. Kalan yufkaları ufak parçalara bölün. Parçalara ayırdığınız yufkaları da tepsiye dizin. Dışarıda kalan yufkayla kapatın. Bıçakla böreği dilimleyin. Ayrı bir kâsenin içinde sıvıyağ ve yumurtayı çırpın içine sodayı ilave edin karıştırın. Karışımı böreğin üzerine eşit miktarda yedirerek yavaş yavaş dökün. Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Servis tabağına alıp servis yapın. Afiyet Olsun. Not: Dilerseniz yarım demet maydanoz da ilave edebilirsiniz iç harcınıza
Pomak Tava Böreği
Tereyağlı Pomak Ekmeği
Yapılışı BULGURU bir kaba alıp üzerine bulgurla aynı seviyede olacak şekilde sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika şişmesini bekleyin. Tereyağını bir tavaya alıp kızdırın. Üzerine ince kıyılmış soğan ve kıyma ekleyip kavurun. Ocağı kapatıp bulgur, ceviz, kıyılmış maydanoz, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyin. Harmanlayıp kenara alın. Yufkaları üst üste koyup dörde bölün. Geniş kısımlarına harç koyup, kenarlarını içe doğru kapatıp sarın. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayın. Önce çırpılmış yumurta akına, daha sonra galeta ununa bulayıp kenara alın. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip sıcak servis yapın.
Tavuklu Pomak Böreği
Malzemeler: 3 adet tavuk göğsü (ya da 1 tavuk göğsü + 2 but) Karabiber, tuz 1,5 çorba kaşığı tereyağı 4 adet yufka Su Zeytinyağı Galeta unu 3 çorba kaşığı un 1 su bardağı süt
Azırlanması Tavuk etlerini haşlayın. Haşlandıktan sonra hepsini didikleyip tuz ve karabiberle karıştırın. Sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. Sütü azar azar ekleyin. Biraz tuz ekleyin. Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin. Arasıra karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Ilınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın. Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve zeytinyağı karışımını fırça yardımıyla sürün. Diğer yufkayı bunun üzerine koyun. Üstüste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün. Her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su + zeytinyağı sürün. Aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın. (Eğer böreği pişirmeyecekseniz bu aşamada streçleyip buzdolabına koyun.) 2 ayrı tabağa su ve galete unu koyun. Böreklerin her iki tarafını suda ıslatıp galete ununa bulayın. Börekleri yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Boş Börek
Farklı ve kolay bir Pomak Böreği Boş Börek Tarifi
Malzemeler 1 adet yufka 1 adet yumurta Kızartmak için: Sıvıyağ Boş Börek Yapılışı
YUFKAYI düz bir zemine yayın. Yumurtayı çırpıp tüm yüzeyine sürün. Yufkayı kenar ından başlayarak 3 parmak genişliğinde katlayın. Daha sonra 4 parmak eninde kesin. Kızgın yağda kızartıp servis yapın.
Burma Pomak Böreği
210 Kalori
Malzemeler 50 ml. Zeytinyağı 10 gr. Yoğurt 1 adet yumurta sarısı 500 gr. Un 50 gr. Tereyağı 1/2 demet ilibadı otu 1/2 demet pancar otu 1 adet soğan 200 gr. Kıyma 300 gr. süzme yoğurt 60 gr. Tahin tuz karabiber Azırlanışı Otları kabaca doğrayıp blanşe edin. Soğanı küp doğrayın. Hepsini 20 ml. yağda kıyma ile kavurun. Tuz, biber serpin. Un, yoğurt, 10 ml. yağ, yumurta sarısı, 100 ml. su ve tuzu karıştırıp yoğurun, dinlendirin. Tereyağı eritin, kalan zeytinyağını da ekleyin. Hamuru 4 parçaya ayırın ve açın. Yağ karışımının yarısını sürün, katlayıp dinlendirin. Yufkalara içten koyun. Rulo şeklinde sarın, tepsiye koyup kendi etrafında döndürün. Kalan yağı da sürüp 200oC’de 20 dakika pişirin
Büzgülü Pomak Böreği
Malzemeler Hamur İçin Alabildiğince Un 1/2 Fincan Süt veya Su 1 Fincan
Yoğurt 1/2 Fincan Sıvı Yağ 1 Adet Yumurta 2 Çay Kaşığı Karbonat 1 Fincan Erimiş
Margarin Tuz İçine 200 gr Yağsız Kıyma 1 Adet Soğan 2 Adet Patates 1/4 Çay
Bardağı Sıvı Yağ Tuz, Karabiber Yapılışı Unu, karbonatı ve tuzu karıştırarak harmanlayalım. Unun ortasını havuz gibi açalım. İçine 2 adet yumurtayı, erimiş margarini ilave edelim. Sütü veya suyu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Hamuru 15 dakika dinlendirelim. Bu arada böreğin içini hazırlayalım. Soğanı küçük yemeklik doğrayıp, sıvı yağda hafifçe pembeleştirelim. Patatesleri soyup, tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Soğanları ateşten alalım. İçine patatesleri ve kıymayı çiğ olarak katalım. Tuz ve karabiberi de katıp hepsini yoğuralım. Bekletelim. Hamurdan 2 ceviz iriliğinde parçalar koparalım, beze yapalım. Unlu bir zeminde bezeleri mantı yufkası inceliğinde düzgün yuvarlak şekillerde açalım. Her yuvarlak parçanın ortasına 1 kaşık patatesli kıymalı harçtan koyalım. Hamurun kenarlarına küçük pililer yaparak harcın üzerinde büzdürerek üstten toplayalım. Ve iyice büzdürüp yapıştıralım. Fırın tepsisini iyice yağlayalım. Börekleri fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıttığımız orta hararetli fırında altı ve üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırından çıkarıp ılındığında servis yapalım.
Kahvaltılık Peynirli Pomak Böreği
Malzemeler 1ekmek
hamuru 200 gr beyaz peynir Yarım demet maydanoz Kızartmak İçin
Ayçiçeği yağı Yapılışı
Ekmek hamurunu kapalı bir kap içinde yarım saat buzdolabında bekletin.
Buzdolabından çıkartıp tekrar yoğurun ve 12 bezeye ayırın. Beyaz
peyniri çatalla ezin. Yıkayıp ayıkladığınız maydanozları ince kıyıp peynire
ilave edin. Hamur parçalarını elinizin içiyle yuvarlak
açarak peynirli maydanozlu harcı ortasına ilave edin. Hamuru yanlarından
toplayarak üzerine doğru kapatın. Geniş bir tavada kızdırdığınız
ayçiçek yağının içinde kızartın. Afiyet olsun. Notlar: İsteğe
göre beyaz peynir yerine kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.
Sütlü Pomak Böreği
Malzemeler 6 adet hazır yufka
2 yumurta 1 su bardağı
yoğurt 2 kaşık sıvıyağ 2 su bardağı süt 1 çay bardağı zeytinyağı Beyaz peynir 1 çimdik
karbonat
Yapılışı
Bir adet yufka yağlanmış fırın tepsisine serilir. Kenarları dışına sarkacak
tabi. Derin bir kapta yumurta, süt, zeytinyağı ve karbonat çırpılır. Beyaz
peynir iyice ufalanır. Sırasıyla 1 kata yumurtalı karışım üzerine yufka, diğer
kata peynir serpilerek yufkalar üstüste büzülerek konur. Tepsiden sarken
yufkanın kenarları üstüne kapanır. En üste ise yumurta ve yoğurt çırpılarak
sürülür. Fırına vermeden önce sıvıyağ gezdirilir. Önceden ısıtılmış fırında
kızarana kadar pişirilir.
Malzemeler: Hamuru için: 2 su bardağı sıcak süt 1 su bardağı sıcak su 1 su bardağı sıvı yağ 1 adet yas maya 3 yumurta(beyazı içine, sarısı yüzüne) 1 kg un tuz, seker İç harcı için: 1 kg kıyma 5 tane orta boy havuç Sıvı yağ, kırmızı lâhana 3 tane soğan 1 yemek kasığı salca 2 tatlı kasığı pul biber 1 tatlı kasığı karabiber tuz
Yapılışı: İlk önce hamuru yoğurun ki içi harcını hazırlayana kadar hamur mayalansın. Daha sonra kıymayı kavurunuz kavrulan kıymanın içine soğanı, rendelenmiş havucu ve ince kıyılmış lahanayı ekleyin daha sonra baharatlarını ve salçasını ekleyin. Mayalanan hamuru küçük bezeler halinde sekilendirin içine harcı koyun istediğiniz gibi sekilendirip üzerine yumurtanın sarısını şurup 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
Sodalı Pomak Böreği
Malzemeler: 5 adet yufka 2 şişe soda 1 adet yumurta 1 çay bardağı sıvı yağ İç malzemesi: 1 adet patates 150 gr beyaz peynir Tuz, karabiber Yapılışı: Peynir ve patatesi rendeleyin geniş bir kabın içine alın tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Fırın tepsinizi yağlayın ve bir bütün yufkayı uçları dışarı çıkacak şekilde tepsiye yayın. Kalan yufkaları ufak parçalara bölün. Parçalara ayırdığınız yufkaları da tepsiye dizin. Dışarıda kalan yufkayla kapatın. Bıçakla böreği dilimleyin. Ayrı bir kâsenin içinde sıvıyağ ve yumurtayı çırpın içine sodayı ilave edin karıştırın. Karışımı böreğin üzerine eşit miktarda yedirerek yavaş yavaş dökün. Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Servis tabağına alıp servis yapın. Afiyet Olsun. Not: Dilerseniz yarım demet maydanoz da ilave edebilirsiniz iç harcınıza
Pomak Tava Böreği
MALZEMELER: 3 adet yufka
1 adet yumurta 1 çay bardağı süt 1 çay bardağı sıvı yağ Yarım kalıp az yağlı beyaz peynir 1 demet maydanoz
3 dal taze yeşil soğan Pulbiber, karabiber, tuz
YAPILIŞI: Teflon tavamızı sıvıyağ
ile yağlayalım. Yufkamızın birini bütün olarak kenarlardan dışarı sarkacak
şekilde tavaya serelim. Yumurta, süt, sıvıyağ ve bir fiske tuzu karıştıralım.
Bu sostan serdiğimiz 1.yufkamızın üzerine sürelim.2.yufkamızı iki parçaya
bölelim ve her parçayı sosla yarak 1. kat yufkamızın üzerine koyalım. Bu iki parçanın
üzerine ikiye böldüğümüz peynirli harcımızın yarısını serpiştirelim.3.
yufkamızı da ikiye bölelim.1. parçayı sosla yarak tavamıza serelim ve peynirli
harcımızın kalan kısmını da ekleyip kalan yarım yufkayı da en üste koyalım.
Tavadan sarkan yufkaları bu parçanın üzerine her katlamada sos dökerek
kapatalım. Kalan sosumuzu böreğimizin üzerine dökelim ve buzdolabında sosu
çekmesi için bekletelim. Büyük göz ocakta en kısık ateşte pişirelim. Bir yüzü
kızarınca temin edeceğimiz düz bir kapak veya tabak üzerinde ters çevirip( ben
balık tavasının kapağını kullanıyorum)diğer yüzünü de pişirelim. Pişen
böreğimizi servis tabağımıza alalım. İlk sıcağı geçip ılıdığında dilimleyerek
servis edelim.
Pomak Çarığı
Malzemeler Hamur için 4 su bardağı
un 1 su bardağı su 1 yumurta 1 tatlı kaşığı tuz
İç
Malzeme İçin 1 kg domates 250 gr beyaz peynir
½ demet maydanoz 1 kuru soğan Karabiber Tuz
½ çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı Bir kaba unu koyduktan sonra yumurta ve tuz eklenir. Sonra suyu da ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. İstenilen kıvama gelince bir saat bekletilir. Daha sonra tavaya yağ ve soğan koyulup soğan sotelenir. Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesi de tavaya atıp suyunu tamamen çekinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Suyunu çekince maydanozları küçük küçük doğrayıp eklenir. Daha sonra tuzunu ve karabiberi de serpip altını kapatırız. Ilınınca ezdiğimiz peyniri ekleyip iyice karıştırırız ve içimiz hazırlanmış olur.
Beklettiğimiz hamuru 15 parçaya bölüp yuvarlayıp yaklaşık yemek tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra ortasına 2 yemek kaşığı kadar iç malzememizden koyup çarık şeklinde büzerek kapatırız. Sonra kızgın yağda kızartırız. Böreğimiz hazır.
Yapılışı Bir kaba unu koyduktan sonra yumurta ve tuz eklenir. Sonra suyu da ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. İstenilen kıvama gelince bir saat bekletilir. Daha sonra tavaya yağ ve soğan koyulup soğan sotelenir. Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesi de tavaya atıp suyunu tamamen çekinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Suyunu çekince maydanozları küçük küçük doğrayıp eklenir. Daha sonra tuzunu ve karabiberi de serpip altını kapatırız. Ilınınca ezdiğimiz peyniri ekleyip iyice karıştırırız ve içimiz hazırlanmış olur.
Beklettiğimiz hamuru 15 parçaya bölüp yuvarlayıp yaklaşık yemek tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra ortasına 2 yemek kaşığı kadar iç malzememizden koyup çarık şeklinde büzerek kapatırız. Sonra kızgın yağda kızartırız. Böreğimiz hazır.
Malzemeler : 400
gr. ılık süt 2 yemek kaşığı tereyağ 4 adet yumurta 2 çay kaşığı tozşeker 2 tatlı kaşığı tuz 1 paket yaş maya 1 kg. Un Katlara sürmek için
eritilmiş tereyağı
Tarifi : Süt, tereyağı,2 adet yumurta ve diğer yumurtaların sadece beyazı(sarısı
üzerine sürülecek) maya, şeker, tuz ve un karıştırılarak hamur yoğurulurulup
mayalanmaya bırakılır.Mayalanan hamur 8 bezeye bölünür.Her parça tekrar sekize
bölünerek 32 adet kücük beze elde edilir.Dört tane beze teker teker tabak
büyüklügünde açılarak eritilmiş tereyağı sürülür ve üst üste konularak sıkıca
sarılır. ( Tereyağı ne çok fazla olacak ne de sürülmeyecek kadar az
olacak.)Diğer bezeler de dörtlü guruplar olarak ayni işleme tabi tutulur.Ortam
sıcaksa bezeleri 15 dak. kadar buzdolabında bekletin.Hazırladığınız sarmaları
4-5 üçgen parçaya kesin.Ortaboy bir tepsiyi yaglayın.Sarmadan kestiğiniz
parçaların uc kısımlsrını tepsinin ortasına kesilen tarafları tepsiye temas
edecek şekilde dizin. Kalan üçgenleri tepsinin boş yerlerine dizip yumurta
sarısı sürün.Bir süre tepside ikinci mayalanma için bekletin ve 200 derecelik
fırında kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz Si Zdrave Biz Pomak Dernekleri Federasyonu ( PODEF ) olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
web sitemiz
http://www.pomakajans.com
TAVUKLU PATATESLİ SANDAL BÖREĞ İ. Video izle
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz Si Zdrave Biz Pomak Dernekleri Federasyonu ( PODEF ) olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
web sitemiz
http://www.pomakajans.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.