![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidKb1wegME9gGhWB0DwnUHzADrXcqwWXJoIOt9wN3lQtj5MOzu4_bphk8sqRa8NClj7DxkM8ODBvuv71bfj-X8aASf-tGH6yD0erNAeAZwcDLO7t8IZ2pEFG_L2l4KN6ocASURgF0DuPQ/s1600/jobasket.gif)
Malzemeler: 30 adet kaldınkya da pazı yaprağı 10 çorba kaşığı mısır unu 5 çorba kaşığı beyaz un 1 adet yumurta 1 su bardağı süt 1 çorba kaşığı domates salçası 1 adet orta boy soğan Yarım su bardağı sıvıyağ (tercihen zeytinyağı veya ayçiçeği yağı) 1 tutam tuz Üzerine gezdirmek için .
Malzemeler: 30 adet kaldınkya da pazı yaprağı 10 çorba kaşığı mısır unu 5 çorba kaşığı beyaz un1 adet yumurta1 su bardağı süt 1 çorba kaşığı domates salçası1 adet orta boy soğan Yarım su bardağı sıvıyağ(tercihen zeytinyağı veya ayçiçeği yağı) 1 tutam tuzÜzerine gezdirmek
için2 su bardağı yoğurt 1 diş dövülmüş sarımsak1 tutam tuz Yarım su bardağı sıvıyağ (tercihen zeytinyağı veya ayçiçeği yağı) 1 tutam tuz Üzerine gezdirmek için 2 su bardağı yoğurt1 diş dövülmüş sarımsak 1 tutam tuz
Yapılışı: Pazı yapraklarını sıcak suda öldürün. Sarma içi hazırlamak için bir kap içinde mısır ununu, beyaz unu. sütü ve yumurtayı bir miktar suyla karıştırıp zor sarılacak kadar yumuşak kıvama getirin. (Bu, mısır unu şişeceği için gereklidir.) Hazırladığınız içi aynen asma yaprağı sarması yapar gibi sarın, sarmaları bitişik olarak tencereye yerleştirin. Bir tavada soğanı sıvıyağla hafif pembeleşinceye kadar kavurun, salçayı ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar çevirin. Bu karışımı sarmanın üzerine dökün ve pişirmek için su ve tuz ekleyin. Dolmalar sularını çekip şiştiklerinde ocağı söndürün. (Buyaklaşık 20-25 dakika sürer.) Ardından sarmaları bir tepsiye ters çevirin; üzerlerine sarımsaklı yoğurdu gezdirip servis yapın. Dobre Petit
Pulneni Riba Liar ( patladchan ) - Yalancı Balık Dolması ( Patlıcanla )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL9oktfKXRfbnlLv7exPma6Kcm7Z6FLZ-7airlf9DLRvRDzUS8_0gXYhaZN7oKB-F852SvZ7U80zYvXcmtjGHEz8SBpY8FN51eG0L7sxe-yLO2hYeojgnxZ9I-zLdqI6BMnHryDL-liDs/s320/yalanc%C4%B1-dolma.jpg)
1 su bardağı pirinç Yarım su bardağı İzmir üzümü (ince doğranmış) Yarım su bardağı soyulmuş tuzsuz antepfıstığı 3 adet kakule (dövülmüş) Yarım çay kaşığı yenibahar Yarım çay kaşığı tarçın 2 çay kaşığı karabiber 5-6 çorba kaşığı doğranmış maydanoz 1 su bardağı zeytinyağı
1 tutam tuz 1 su bardağı soğuk su (içi pişirmek için) 1,5 su bardağı soğuk su (dolmayı pişirmek için 3 çorba kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)
Yalancı Balık Dolması Yapılışı: Patlıcanları önce zebra şeklinde soyun. İkiye bölüp içlerini oyun ve çıkan içleri ince ince
doğrayın. Hepsini tuzlu suda beklemeye alın. Soğanı zeytinyağında saydamlaşana kadar çevirin. Pirinç, doğranmış patlıcan içi, üzüm, antepfıstığı, baharat ve maydanozu ekleyin. Hepsini kavurun. Suyu da ekleyip altını kısın, üzerine pirinci koyup kapağını kapatarak biraz yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinçler yan diri olmalı. Patlıcanları doldurun. Kaşıkla çok bastırmadan için yerleşmesini sağlayın, yoksa patlıcanlar boş kalır. Yayvan bir tencereye _yan yana dizin, suyunu ekleyin ve orta ateşte 35-40 dakika kadar pişirin. Pişmeden suyu biterse azar azar su ekleyebilirsiniz. Suyunu iyice çeksin, yağına insin. Üzerini açın ve kendi yağında çevirerek pembeleştirin. Gerekirse az zeytinyağı ekleyin. Bu işlem için ateşin yüksek olması gerekir. Soğuk olarak servisyapın. Pulneni Luk - Soğan Dolması
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxkrh8BEidaiT1P0I5jzJx_Vs-zyQZfZvRjUFIhDtRCCIZtLXItQyoZKyX-iAnypKYLBJMdS99rt0eBPYzrlIe50YMo_vybUqW1oP4Xl2Kt1jgE7q1aJikIwA6MoUbAUFkMEGDnprPlQc/s200/so%C4%9Fan-dolmas%C4%B1.jpg)
Pulneni domati .. Domates Dolması
Domates Dolması Malzemeler: 1600 gr iri domates (12 adet ) • 60 gr
tereyağı veya margarin (3 çorba kaşığı) • Bir buçuk bardak su İÇİ İçin •
400 gr yağsız kıyma • 40 gr tereyağı • 150 gr soğan (2 orta) • 40 gr
pirinç (3/4 kahve fincanı) • 5 dolmalık domatesin içi • 3/4 bardak su
• 1 demet
Malzemeler: 1600 gr iri domates (12 adet )60 gr tereyağı veya margarin (3 çorba kaşığı) Bir buçuk bardak su İÇİ İçin400 gr yağsız kıyma 40 gr tereyağı 150 gr soğan (2 orta) 40 gr pirinç (3/4 kahve fincanı) 5 dolmalık domatesin içi 3/4 bardak su 1 demet dereotu Tuz ve karabiberYapılışı: Fazla olgun olmayan domateslerin, sapsız tarafından ince bir kapak
kesilir ve içleri çok derin olmadan bir kısıkla oyulur. Çıkarılan içler
bir kaba alınır. • Küçük doğranmış soğanlar, 2 silme çorba kaşığı yağ ile hafifçe
sararana kadar kavrulur. 3 çeyrek bardak su, yıkanmış pirinç ilave
edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve pirinçler suyunu çekene kadar Dobre Petit Pulneni Slice - Dilim Dolması
Malzemeler: 500 gr yağsız kıyma 750 gr köftelik ince bulgur 2 adet soğan 4 adet patlıcan 4 domates 4 sivri biber 3 çorba tereyağı 1 çorba kaşığı domates salçası 1 çay bardağı sumak 3 su bardağı sıcak su Kıvamınca tuz ve kırmızı toz biber Arzuya göre karabiber
Yapılışı:Çok ince kıyılmış soğanlar, kıyma, bulgur, kırmızı toz biber ve tuz
harmanlanıp hafif su serpiştirilerek yoğrulur ve parmak şeklinde
şekillendirilir. Tereyağında salça kavurulur, kenara alınır. Tencereye bir sıra köftelerden dizilir, üzerine
parmak şeklinde doğranmış ve tuzlanıp yıkanmış patlıcan, onun üzerine
küp doğranmış domates ve biber konularak bu şekilde malzeme bitene kadar
tencereye dizilir. Üzerini bir parmak geçecek şekilde sıcak su ve tuz konulup 35-45 dakika kısık ateşte pişirilir. Pişmesine 2 dakika kalınca sumak suyuilave edilip 2 dakika daha kaynatılarak servise sunulur. 1 çay bardağı sumak 1 su bardağı ılık suda 15 dakika bekletildikten sonra süzülüp suyu alınır.
Pulneni gubi - Mantar Dolması
Közlenmiş mantarın ne kadar lezzetli olduğunu anlatmaya gerek yoktur herhalde. Fakat yalnızca mantarın közlenmiş hali değil içerisine çeşit çeşit harçlardan konan Mantar Dolmasını da unutmamak gerek. İşte lezzetli bir Pomak usülü Mantar Dolması tarifi:
Malzemeler 400 gr. mantar 6-7 kaşık lor peyniri Dereot Karabiber Tuz
Yapılışı Mantarları temizleyip saplarını ayırdıktan sonra cam bir kaba mantarların içi üste gelecek şekilde dizin İçerisine tuz ve karabiber serpin ve daha sonra kıyılmış dereotunu lor ile karıştırarak mantarların içine doldurun. Daha önceden ısıtmış olduğunuz 230 °C fırında 15 dk. pişirip sıcak servis yapın. Dobre Petit
Kabak Çiçeği Dolması - Pulneni Skuoş Blosoms
30 adet kabak çiçeği 1 su bardağı pirinç 2 adet kuru soğan birkaç dal maydanoz birkaç dal dereotu
yenibahar 1 çay bardağı zeytinyağı kuru nane
karabiber tuz 1 adet limon kırmızı pulbiber 2 tatlı kaşığı toz şeker
Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması nasıl yapılır
İnce kıyılmış kuru soğan zеytinyağında pembeleşіnceуe kadar kavrulur,
yıkаnıp süzülmüş pirinçlеr eklenerek![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieK7Smu45vGGIqwUm-AJOeGaZkxULqOyH8tzBy-833bvq9QryHYii1UJI3iH7Uqk3rUydCxEa80QZvrCjg7ey5a8RO9-3cr8YGCb6nbT15qBxEOxNg6mXtOYPjf46dGqdJllh-zh_Xu3Y/s1600/kabak+cicegi+dolma.jpg)
karabiber olabilir) malzemeleri hazırlanır. Ölçü size kalmış:) Ayıklanıp yıkanan pirinçle bu malzeme karıştırılır ve malzeme çiçeklerin içine konulur. Buradaki püf noktası, malzeme çiçeğin içine ağzına kadar doldurulmaz, yaklaşık yarısına kadar konulur ve ağzı yumulur. Pişme esnasında pirinçler şişince çiçeğin geri kalan kısmı da dolar. Tencereye yerleştirilen dolmaların üst seviyesine kadar su konulur. Kısık ateşte pişirilir. Pişmesine yakın üzerine biraz zeytinyağı ilave edilecek ve biraz da zeytinyağıyla pişirilecek
Malzemeler Etli Pırasa Dolması (4 Kişilik) Malzemeler ½ Kg Yağlı Koyun Kıyması 1 Kg Pırasa 2-3 Çorba Kaşığı Pirinç 2 Adet Soğan 1 Demet Maydanoz 1 Çay KaşığıTuz 1 Çay Kaşığı Karabiber Tarifi Öncelikle, yağlı koyun kıymasını içine rendelediğimiz veya küçük küçük doğradığımız kuru soğanı katalım. Biraz yoğurduktan sonra ince ince doğradığımız maydanozu, tuz karabiber ve tarçını ilave edelim. Karıştırdıktan sonra 2-3 çorba kaşığı kadar pirinci de ekleyelim. Malzemeyi iyice karıştıralım.Ayrı bir yerde, yıkadığımız pırasanın beyaz yerlerinden yaprak boyunda kesip sıcak suda haşlayalım. Daha sonra pırasayı zedelemeden içPırasa dolmalarını düzenli aralıklarla tencereye dizelim. Arzu ederseniz et suyu ile orta ateşte pişirelim. Afiyet Olsun / Dobre Peti
ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI ( Etsiz ) Sağlam olması için ortasını çok boşaltmamanızı tavsiye ederim. Pişirirken dağılmaması için mümkün olan en kısık ateşte ağır ağır pişirin. Yine pişirirken pırasaların sıkı sıkı durmaları için üzerine tabak kapatın. Pırasa boru şeklinde olduğu için bir taraftan koyduğunuz iç,öbür taraftan çıkıyor. Bu yüzden başına ve sonuna domates yerleştirerek için çıkmasını engelleyebilirsiniz Malzemeler1 kilo kalın pırasanın beyaz kısımları, 1 çay bardağı pirinç, 1 küçük boy soğan, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 yemek kaşığı kuru nane, incecek kesilmiş dereotu, tuz,zeytinyağ. Kapak için 2 adet domates
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMOlFoSFblkZJ7C2qK0PXnvsmpIonDowjftN4vxIYj6QIYJQsd0TlSRmo3HxL-UydibIrbg_adY94JmCafCQWRnIVCNIUhiN_83SVGqjeR2NrC0dSosKY-AJlllhJnU-JVyML-qjucads/s1600/kereviz-dolmasi.jpg)
Tarif Kerevizler soyulur ve limonla ovulur,enlemesine ortadan ikiye kesilir.Ortaları bıçakla oyulur,geniş bir tencereye 1su bardağı su ,zeytinyağ,1 limonun suyu konur ve kerevizlerin oyulan kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilir,havuçlar konurve tuz atılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır.Kerevizler pişerken soğan ince ince kıyılır biraz zeytinyağda kavrulur içerisine oyduğumuz kerevizin içindençıkan kerevizler bıçakla küçük küçük doğranarak konur ve 1-2 dk kavrulur kıyma eklenir kavrulmaya devam edilir .Kıyma suyunu çekince tuzu baharatları eklenir yarım çay bardağı su konularak kısık ateşte 10 d pişirilir.Biraz yumuşamış olan kerevizler ters çevrilir içerisine kıyma doldurulur, havuç ve kereviz yaprakları ile süslenir ,10 – 15 d daha kısık ateşte pişirilerek ocaktan alınır.AFİYET OLSUN…Dobre Petit
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2v8lgt6z5gYzN3jROCfjw4SyBnitTNp9GDFKJyHK3UQ7R1O0kbI7m3WCVzPJuyKd2vzVD4AxZi1sEFa0FxJ-i7GiISlHB0mNPV5KVvZE2JioZe_sVacO29a3o_UkyzkSwdQSo5iXEeNY/s200/zeytinyagli-enginar.jpg)
pişirmesi dahil 30 dakikada yapabileceğiniz, pratik bir enginar yemeği tarif edeceğim. Yanında 1 dilim esmer ekmek ve salata ile, çok hafif bir akşam yemeği olarak tüketebilirsiniz.
Bulgurlu Pazı Sarması
1 adet kuru soğan 2 demet pazı 2 su bardağı ince bulgur Yeteri kadar tuz ve karabiber 1 su bardağı un 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı
Pazı yapraklarını ayıklayın ve yıkayın İnce bulguru yıkayın ve derin bir
kabın içine koyun Üzerine soğanları küp küp doğrayın Yeteri kadar tuz
ve karabiberi de ekleyerek yoğurmaya başlayın Pazı yapraklarının suyunu
süzün ve mutfak tezgâhının üzerine şeritler halinde serin Hazırladığınız
harçtan elinize bir parça alıp iyice sıkın ve parmak şeklini verip pazı
yaprağının başına koyun Pazı yapraklarının iki ucu açık kalacak şekilde
sarın Tencerenin dibine biraz sıvı yağ dökün Sardığınız pazı
yapraklarını tencereye yan yana dizin Üzerine 1 su bardağı su dökün ve
15 dakika pişirin Servis tabağını yanına sarımsaklı yoğurt koyarak
servis edebilirsiniz Afiyet olsun
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmv9W13Md-mnuP8VFJq3uSHsNgQeYlGUUJdIwi6iWtLChKGv1bWlkyV1gf6Q0DcFrIXUTQ6b4C2FvZSel8_xYEOhXyslSlL3zkFXP4mAj8xiI_Nr7nj9bp_CqSp9_tzGKB7Lkjzqgqcf8/s1600/Foto%C4%9Fraf0649.jpg)
Etli Kabak Dolması - Meso Pulneni tikviçki
Malzemeler : 1 Kg
Dolmalık Kabak 300 Gr Kıyma 1 Adet Kuru Soğan 2 Yemek kaşığı Pirinç 1 Yemek kaşığı Salça 1 Yemek kaşığı Sıvı Yağ Kararında Dere Otu, Karabiber, Tuz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmgoRMeF5l1JgQPhCJCRf5Z5ejdHVMtZgNBVotNmSq2z3gQ_Fmxys_z7fIEWItRXIh7jcBePhbbDPnWaL8K_i36DXKO-0wrbKx7m7D9OCiCe2io8UbEhTlXZlppq3v922czGRTY7fVbn0/s200/kabak-dolmasi.jpg)
Bulgurlu ve mercimekli yaprak sarma
Malzemeler: Yarım kg asma yaprağı (küçüklerinden) 1,5 su bardağı yeşil mercimek,haşlanmış (yarı pişmiş),suyu süzülmüş, 1 su bardağı ince (köftelik) bulgur, yıkanmış, 3 kuru soğan, yemeklik doğranmış, 1yemek kaşığı domates salçası, yarım yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı nane, 8-10 dal maydanoz, 1 çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Yaprakları iyice yıkayın. İç malzemeyi karıştırın. Yaprağın büyüklüğüne göre içten bir tatlı kaşığı koyup etli dolma gibi küçük ve yuvarlak şekilde sarın. Hepsini, altına yaprak serilmiş tencereye koyun. (zeytinyağlı gibi dizmeyip gelişigüzel koyun). En son, üzerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip yaprakla kapatın (üstte kalanlar kurumasın diye). Yaprakların üzerine tabak kapatıp 1 su bardağı kaynar suda eritilmiş 1 tatlı kaşığı salçayı üzerlerine dökün. Yaprakların hizasına gelecek kadar (yüze yüz) kaynamış su ekleyin. Orta ateşte pişirin, sıcak servis yapın.
Nohutlu patlıcan dolması
malzemeler: 30 kadar kurutulmus patlıcan (tercihe göre kurutulmuş biber) 2 su bardağı bulgur 1 su bardağı mercimek 1.5 su bardağı nohut (kırık nohutta olabilir) 3 yemek kaşığı salça (tercihe göre biber ya da domates) 2 tahta kaşık zeytin yağı kırmızı biber reyhan kimyo kekik nane kişinin damak zevkine göre o gün nerden ne kadar eserse baharat evdekılerin perhiz durumuna gore tuz(zerrin, arkadaşlarımızdan biri tuzsuz yemesi gerektiği için yarısını tuzsuz yapıp bunların üzerine kürdan batırmıştı, bazılarımız arada şaşırınca tuzsuz yedi :) )
hazırlanması: önce mutfakta keyif alacağınız bir müziği açın. nohutu önceden düdüklüde haşlayın. mercimeği haşlayın. bulguru şişmeye bırakın. soğanları yemeklik doğrayıp yağda kavurun. bulguru, mercimeği ve nohutu katıp harmanlayın. üzerinde 2-3 cm kalacak biçimde su ekleyip demlenmeye bırakın. demlendikten sonra salçayı karıştırıp tuz ve baharat ekleyin. patlıcanları yıkayın. hepsini kaynamakta olan suya teker teker batırıp çıkararak haşlayın. (hepsini aynı anda atmayın, birer ikişer atabilirsiniz.) sonra sevdiğiniz bir filmi izlerken veya sevdiğiniz bir arkadaşınızla konuşurken dolmaları doldurun. tencereye dizip üstüne gelmeyecek kadar su ekleyin. bu halde pişmeye bırakın. yanına ek olarak limon ve acı çok yakışıyor.
Kestaneli Lahana Sarması
Malzemeler: 1 beyaz lahana 500 gr kestane 4 adet soğan 2 su bardağı pirinç 4 su bardağı su 2 tatlı kaşığı toz şeker 4 tatlı kaşığı kuru nane 2 tatlı kaşığı yenibahar 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı kaşığı karabiber 100 gr sarı üzüm 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 2 yemek kaşığı kuş üzümü 1 su bardağı zeytinyağı 2 tatlı kaşığı tuz Yapılışı: Lahananın yapraklarını ayırıp kaynar suda 1-2 dakika haşlayın Soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağında kavurun. Pirinçleri 30 dk suda bekletin. Önceden suda beklettiğiniz pirinçleri ekleyip 5 dakika daha kavurun. Kestaneleri diri kalacak şekilde haşlayın ve doğrayın.
Kestane, fıstık, üzümler, tuz ve şekeri ekleyin. 2 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte pişirin. Ocaktan alınca kuru nane, yenibahar, tarçın, karabiberi ekleyip harmanlayın. İç harcı yapraklara sarıp tencereye dizin, 2 su bardağı ılık su ekleyip kısık ateşte pişirip servis yapın
Pırasalı Mantar Dolması
Malzemeler 500 gr mantar7 yemek kaşığı lor peyniri ½ kg pırasanın
kalın ve beyaz kısımları Karabiber Tuz 2 yemek
kaşığı zeytinyağıYapılışı Mantarları temizleyip saplarını
ayırdıktan sonra cam bir kaba mantarların içi üste gelecek şekilde dizin. İç harcı için pırasaları mküçük parçalar halinde doğrayın. Tavada zeytinyağını ısıtın ve pırasaları bu yağda 1-2 dakika kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Ilınan karışıma lor peynirini ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu harcı mantarların içine paylaştırın. Önceden 230 C’ ye ısıtılmış fırında 15 dakika pişirip servis edin.
TIKLAYIN video izleyin : Loznik pita, Loznik Pidesi nasıl yapılır?
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve
şikayetleriniz Si Zdrave Biz Pomak Dernekleri
Federasyonu ( PODEF ) olarak Sizler için
varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız
, şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil
Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz.
? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak
Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler
yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane web sitemiz
http://www.pomakajans.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.