Yufka Açma

Şimdilerde her yerde hazır yufkalar varsa da bazı çeşit böreklerde evde oklava ile açılan yufkalardan daha iyi, daha güzel ve nefis börekler yapmak için doğrusu bu zahmete değer. Onun için aslında çok kolay öğrenilen yufka açma usulünü öğretmekte yarar vardır diye düsündük. Yufka açmasını bilen bir kimseden bir iki defa görmek, hemen uygulamaya geçmek çok yerinde olacaktır. Çok ince açılan yufkalar mayasız hamurdan olur. Mayalı hamurlar ne de olsa çürük olur.
Yoğrulan hamur biraz dinlendikten sonra ele alınır, üzerine basarak yuvarlanır. Bilek kalınlığında silindir şekline getirilir. Bir bıçak ile istenilen
Bir adet beze alınır, hamur tahtası üzerine biraz un serpilir. Beze üzerine konur. Bir oklava ile ileri geri hareket ettirilerek yuvarlanır. Hamur genişler, yassılır. Yumurta (oval) biçiminde bir şekil alır. O zaman yufka kenarından tutulup üzerine un serpilerek oklavaya sarılır. Parmaklarla oklavaya sarılan hamurun kenarlarından basarak yuvarlanır, o zaman tam yuvarlak hal alır. Böylece yapışmaması için altına ve yufkanın üzerine daima un serpilir.unu serpmezseniz yufkaniz bozuzlur Oklavaya sarılan uçlar değiştirilerek yufka inceltmeye devam edilir. İstenilen incelik elde edilince yufka oklavaya sarılır, biraz hava alıp yapışkanlığının giderilmesi için ayrı ayrı serilir, havalandırılır. Böylece bütün yufkalar açılır, serilir, istenilen böreği yapmak için kullanılır.
büyüklükte (meselâ yumurta büyüklüğünde) eşit parçalar kesilir. Bunlar eller arasında yuvarlanır ve topaçlar yapılır. Bir tarafa sıralanır. Üzerine ıslatılıp suyu sıkılmış bir bez örtülür. Böylece kabuk bağlamazlar.
NOT: Yufka açmayı ilk öğrenirken mutlaka bir açandan görmekle tarifimiz daha iyi anlaşılacak, öğrenene de kolaylık ve çabukluk olacaktır. ILk defa yapinca ufak tefek hatalar ve zorluklarda karsilasabilirsiniz.Sakin bu olup bitenler moralinizi bozmasin devam edin.Zamanla nasil basarili oldugunuzu göreceksiniz.
GENEL OLARAK BÖREK İÇLERİ
Peynirli İç:
250 gram peynir.( Tuzsuz taze peynir ise hafifçe tuzlanır. Şayet tuzlu teneke peyniri veya başka cins peynir ise akşamdan suda ıslatılarak biraz tuzunu almak gerekir.)
Peynirine göre ufalanir veya rendelenir. Peynirin içerisine biraz yağ, bir yumurta ve bir demet ince kıyılmış maydanoz katılarak güzelce karıştırılır.bir diger püf nokta eger yumurta koyarsaniz böreginiz her zaman ilik yada sicak yenmeli, yok ben soguk yiycem derseniz yumurta koymayin.
Kıymalı İç:

Daha başka içler, mesela tavuk ve hindi etleri haşlanıp, derisi yüzüldükten sonra bıçakla ince kıyılarak yapılır, maydanoz ilave edilir.
Sebzelerden ıspanaklı, patatesli,havuclu,pirasali iclerde kullanarak degisik lezzetli cesit cesit börekler cörekler yapilabilir.
Genellikle kıymalı içler kavrularak elde edilir. Evvelâ yağda ince çentilmiş iki baş soğan, 250 gram kıyma ile kıymanın rengi soluncaya, soğanlar da ölünceye kadar kavrulur. Üzerine tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz serpilir ve karıştırılır.
Börek yapmak zahmet ve emek isteyen ve bir o kadar zaman gerektirmesine ragmen lezzetine degecegi icin her zamanki gibi ev usülü lezzetler hem saglik hemde lezzet acisindan saglikli ve güzeldir.Her sekilde gönlünüz rahat afiyetle yiyebilirsiniz.
                        
Video izle  Pulneni lista tsveklo - Pazı yaprağı Dolması Tarifi

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun
HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave Biz Pomak  Dernekleri Federasyonu ( PODEF )  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
web sitemiz
http://www.pomakajans.com

Mail Adres : pomakajans@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.