Kıymalı Patlıcan Kızartması - Purjen patladjan s kaiyma
2 orta boy patlıcan 3 yeşil biber 3-4 domates 150-200 gr kıyma Tuz 1 çay kaşığı kimyon 1 diş sarımsak Yarım çay kaşığı karabiber Sıvıyağ
Tarifi
1. Patlıcanları alaca soyup, verev şeklinde yuvarlak doğrayalım. Acısının çıkması için 10 dakika tuzlu suda bekletip suyunu süzelim, kurulayalım.
2. Geniş tavaya patlıcanların yarı kalınlığı kadar sıvıyağ koyalım. Patlıcanların hepsini tavaya ilave edelim. Ters yüz çevirerek kızartalım. Tavanız büyük değilse bir kaç postada kızartmak daha iyi. Yağı yakmadan kızartabilirsek iyi olur, kıymayı da bu tavada pişireceğiz.
3. Biberlerin sap ve tohumlarını ayıklayıp parmak kalınlığında doğrayalım. Aynı yağda kızartıp patlıcanların üstüne kenara alalım.
4. Tavamıza kıymayı koyup karıştırmaya başlayalım. Ezilmiş sarımsağı ve yuvarlak doğradığımız domatesleri ekleyelim. (Domatesleri küçük de doğrayabilirsiniz.)
5. Kıyma pişince patlıcan ve biberleri de tekrar üstüne ekleyip, tuz ve baharatı ilave edelim. Sulu olsun istersek bu esnada hafif su ilave edelim. Biraz karıştıralım, kaynar gibi olunca altını kapatalım. Servis edelim.
Pomak Yumurtası - Pomatsi Yaitsa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKAoTgpQ9TEFAtGzMKeZQQDqlnKpIRCgF6ATConJx-Uce6Yh237NXV49T2JIo9LA8XvNlolSa61VNaWHsEQ10lrJ-xQVyKMQnfkc_WQZtKZxfo_5NN3xOo66-0kxf37UFsXI5r_rAOwcM/s200/wpid-isko%C3%A7-yumurtas%C4%B1.jpg)
- Yumurta - Un - Kıyma - Galeta unu - Sıvıyağ
Yumurtalarınızı haşlayın ve soyun.
Sonra una bulayın.
Kıymayı dilediğiniz baharatlarla karıştırıp köfte gibi yoğurun.
Una bulanmış yumurtalarınızın üzerine kıymayı hamur gibi açıp sarın.
Yumurtaların hepsine aynı işlemi gerçekleştirdikten sonra önce çırpılmış çiğ yumurtaya sonra galeta ununa batırın ve kızgın yağda kızartın
Ispanak Kızartması - Purjen spanak
Malzemeler : 250 g ıspanak 2 çay bardağı maden suyu 1 adet yumurta 5-6 çorba kaşığı un 1 çay kaşığı karbonat (koymasanız da oluyor) Tuz Sıvı yağ
Tarifi : Ispanakların dış büyük yapraklarını kopartın, ortadaki yaprakları kalsın.
Ispanakları bol suda birkaç su yıkadıktan sonra kaynar suya sokup çıkarın. Süzgüye koyun suyu süzülsün.
Derince bir kâsede yumurta, maden suyu, tuz, karbonat ve unu çırparak koyu kıvamlı sos (kek gibi) yapın. Ispanakları bu sosa bulayıp bol kızgın yağda kızartın. Kızarttığınız ıspanakları havlu peçetenin üzerinde biraz bekletin.Yanında sarımsaklı veya sade yoğurt ile servis yapın.
UNLU FASÜLYE KIZARTMASI - Bob zapurjeni
1 çay bardağı un 1 diş sarımsak 1-2 yemek kaşığı yağ Tuz
Yarım kg taze fasülye
Fasülyelerin kılçıklarını alıp yıkadıktan sonra tuzlu suda haşlıyoruz.Süzdükten sonra sıcakken dövülmüş 1 diş sarımsak, mısır ununu,tuzu ve yağı hemen karıştıyoruz.Az yağlanmış teflon tavada birer kat yuvarlak şekilde dizip bir tencere kapağı ile ters yüz ederek balık gibi pişiriyoruz. 2 seferde pişirin.
KARNIBAHAR Kızartması - Purjen Karfiol
Malzemeler
Orta Büyüklükte Karnıbahar 2 Su Bardağı Sü 2 Çorba Kaşığı Un 1 Adet Yumurta 1 Çay Kaşığı Tuz Sıvıyağ Hazırlanışı
Karnıbaharları çok küçük olmayacak şekilde ayırıp,sıcak ve tuzlu suda dağılmayacak şekilde haşlayarak süzüyoruz.Geniş bir kaba süt,un,yumurta ve tuzu koyup çırpıyoruz,haşladığımız karnıbaharları içine koyup 10 dakika kadar bekletiyoruz.Hemen ardından kızgın yağda karnıbaharlarımızı kızartıp sıcak olarak servis ediyoruz
Tavuklu Karışık Kızartma
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnzTExWpJfrxa8fbW3AIGQow2j-PibG3ijXP93IhrxEBCXdS7tF4cLNxwWjgR4Rl7bmmOViaW7o1zJIj6fLBRwtskRP27CwcbiDbImjsIv6STi8lfnx05JUG1Czhwbec-RN5iRkiEbCYE/s200/tavuklu-karis-kizartma1.jpg)
Tarifi Bütün malzemeleri küp küp doğrayın ve patlıcanları tuzlu suda bekletin. Önce patatesleri sonra patlıcanları ve son olarak biberleri kızartın ve hepsini servis tabağına alın. Diğer yandan tavukları az miktarda tuz, sıvı yağ ve 1 çay bardağı suyla ocağa koyun. Arada karıştırarak pişirin, suyunu çekip kızarmaya başlayınca nasıl seviyorsanız iyice kızarmış veya hafif kızarmış ayarlayın ve kızartmanın üstüne dökün. Domatesleri de sarımsakları da bir tavada pişirin, tuzunu ayarlayın ve sosunu da kızartmanın üzerine ilave edin. Afiyet olsun.
YALANCI KIZARTMA -Liar Zapurjeni
Malzemeler
2 Adet Kabak ½ Çay Bardağı Su 8 Adet Çarliston Biber 8 Adet Taze Kırmızı Biber 4 Adet Domates 300 gr Light Yoğurt 3-4 Diş sarmısak 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı Yemeğin Tarifi Kabakların kabuklarını kazıyıp halka şeklinde doğrayın ve cam bir kaba yerleştirin. Yarım çay bardağı su ekleyip kabın üzerini folyo ile kapatın. Önceden 230 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.Biberleri közleyin. Kabuklarını soyup kabuklarla birlikte servis tabağına yerleştirin.
Rendelenmiş domatese biraz tuz serpip 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave ederek suyunu çekinceye kadar pişirin.
Sarmısakları dövüp yoğurda ekleyin.Sebzelerin üzerine önce sarmısaklı yoğurt döküp domates sosu gezdirin.
Not: Yalancı kızartmayı dilerseniz soğuk da servis yapabilirsiniz.
KABAK PATATES KIZARTMASI
Malzemeler: 2 kabak 3 patates domates sosu 3 domates 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 tatlı kaşığı tuz 1 çorba kaşığı zeytinyağı 1 kesme şeker 2 diş sarımsak
Tarifi : Domatesleri rendeleyin. İçine kekik, kırmızı biber, tuz, zeytinyağı, şeker, sarımsak ekleyip pişirin. Bu arada patates ve kabakları doğrayıp zeytinyağında kızartalım.
Üzerine de Domates sosunu döküp afiyetle yiyelim.
Afiyet Olsun.. Dobre petit
Fıstıklı tavuk kızartması
750
Gram Tavuk Göğsü 2 Adet Yumurta Yarım Su
Bardağı Un Yarım Su Bardağı Galeta Unu 1 Su Bardağı Antep
Fıstığı Yeteri kadar Tuz Yeteri kadar Karabiber Yeteri kadar Sıvıyağ
(Kızartmak İçin)
Yapılışı:
Tavuk etini eşit üçgenlere kesin. Galeta ununu antepfıstığı ile
harmanlayın. Yumurtaları başka bir kapta tuz ve karabiberle çırpın.Tavuk
etlerini sırasıyla un, yumurta ve galeta unlu karışıma bulayın. Yağı tavada
kızdırıp etleri iki taraflı kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.
Servis yapın.Fıstıklı tavuk kızartması artık hazır, afiyet olsun.
Kereviz Kızartması
Tavuk etini eşit üçgenlere kesin. Galeta ununu antepfıstığı ile harmanlayın. Yumurtaları başka bir kapta tuz ve karabiberle çırpın.Tavuk etlerini sırasıyla un, yumurta ve galeta unlu karışıma bulayın. Yağı tavada kızdırıp etleri iki taraflı kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Servis yapın.Fıstıklı tavuk kızartması artık hazır, afiyet olsun.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtxsTKWezR0CP92NpB5kZ28_ff1frdkULKH2XHqkJIxDrtW0Z369xq5eFfL9ampMyDP1APxvok-GB1qs6Wx2W8x2VJqwN9gOWbUUE5h0lqggd0OkW4RZXg6LQfTI64KT0B6jRJespJzR4/s200/c4d28b1436759018ea667a36ddf1edf1_1268236289.jpg)
Malzemeler
1 adet yumurta 2 adet kereviz 3 yemek kaşığı
rendelenmiş parmesan peyniri ½ adet limonun suyu ½ su
bardağı galeta unu Tuz Karabiber
Kızartmak İçin Ayçiçek yağı
Yapılışı Kerevizin kabuğunu soyun ve yuvarlak şekilde dilimleyin. Kaynayan limonlu suya atarak 10 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra kurulayarak bir kenara alın. Yumurtayı bir kaseye alıp çırpın. Galeta unu, tuz, karabiber, rendelenmiş parmesan peynirini bir kasede harmanlayın. Kereviz dilimlerini ilk önce yumurtaya sonra galeta unlu karışıma bulayın Tavada sıvıyağı kızdırın ve hazırladığınız kerevizleri bu yağda kızartın. Kızaran kerevizleri kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Sevdiğiniz soslarla birlikte servis edin.
Kızartmak İçin Ayçiçek yağı
Yapılışı Kerevizin kabuğunu soyun ve yuvarlak şekilde dilimleyin. Kaynayan limonlu suya atarak 10 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra kurulayarak bir kenara alın. Yumurtayı bir kaseye alıp çırpın. Galeta unu, tuz, karabiber, rendelenmiş parmesan peynirini bir kasede harmanlayın. Kereviz dilimlerini ilk önce yumurtaya sonra galeta unlu karışıma bulayın Tavada sıvıyağı kızdırın ve hazırladığınız kerevizleri bu yağda kızartın. Kızaran kerevizleri kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Sevdiğiniz soslarla birlikte servis edin.
Patlıcan Köftesi Kızartması
Malzemeler: 2 adet patlıcan 1 çay bardağı un 1 diş sarımsak 1 adet yumurta Yarım demet maydano Tuz, karabiber 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar Kızartmak için sıvı yağYapılışı: Patlıcanları yıkayıp kurulayın, fırında közleyin. Kabuklarını soyup iri parçalar halinde doğrayın geniş bir kâseye alın. Üzerine kaşar peyniri, un, tuz, karabiber, yumurta ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırın. Üstünü kapatıp buzdolabında 2 saat bekletin. 2 saatin ardından küçük parçalar koparım elinizde şekil verin. Kızgın yağda kızartın. Servis tabağına alıp yanında patates kızartması, maydanoz ve yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Soğan Halkaları
Malzemeler 3 adet soğan1 çay bardağı soda1 yumurta 1/2 çay bardağından biraz fazla sütaldığı kadar untuz Kızartmak için sıvıyağ
Tarif Soğanların kabuklarını soyup halka halka doğrayın.Halkaları birbirinden ayırın. Üstlerine tuz serpip sulanmalarını sağlayın. Diğer tarafta sos malzemelerini karıştırın. Boza kıvamına veya biraz daha koyu hale gelene kadar un ekleyin. Bir kap içerisine bir miktar un koyun. Halkaları önce una sonra karışıma bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızaran halkaları fazla yağlarının gitmesi için havlu kağıt üzerine alın Afiyet olsun...
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkinda her seyden an itibari ile Haberiniz olsun .. Pomakbülteni Haber Portalı.
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz Si Zdrave Biz Pomak Dernekleri Federasyonu ( PODEF ) olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
web sitemiz
http://www.pomakajans.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.