Sladko ud dyulya - Ayva Reçeli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRe64PxnNUEuAEotk_npsQmGnfKYSyIj8T-VswI8oIoLeKOiUrUMOX75RY7omDK-cYlrs_kLt-SAJwjpragkFbXgpvf_LP0OAIOO_2qS8hii5MWKzbKlVWshZnE1VUxCVKXN11COaMbj0/s200/golden+ayva.jpeg)
Tarifi : Ayvalar soyulur ve rendelenir. Bir tencereye aktarılır, üzerine şeker ve karanfil eklenir karıştırılır. Orta ateşe oturtulur. Ara sıra karıştırarak 1saatkaynatılır. Sonra limon suyu katılır, 5 dakika sonra ateşten alınır. İçindeki karanfiller alınır, atılır. Tencerede soğutulur, kavanoza doldurulur.Ayvaların tüylerini iyice temizledikten sonra bol suda yıkayın, keskim bir bıçakla dilimleyip, çekirdek yataklarını çıkartın, kapaklı bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin, sonra kevgirden geçirin, toplam bir kg. elde dilmiş ayva ezmesine 1 kilo şeker katarak başka bir tencerede ateş üzerinde karıştırın, pişmenin sonlarına doğru 1 limon suyunu katın, isterseniz biraz vanilya da katabilirsiniz Ayvaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarıp, çekirdek
Sladko ud Kruşa - Kırmızı Armut Reçeli Tarifi :
Malzemeler : Yarım kg kiraz 1,5 kg armut 1 kg şeker 1 çay kaşığı limon tuzu
Kirazların çekirdekleri çıkarılır ve blenderden geçirilerek püre yapılır. Armutların kabukları soyulur, 4 eşit parçaya kesilir, çekirdek yatakları çıkarılır. Kiraz, armut ve şeker karıştırılır, tencereye aktarılır. Kapağı kapatılır,bir gece bekletilir. Ertsi gün kıvam alana kadar pisirilir . Ateşten almadan önce limon tuzu katılır. Sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Kapağı sıkıca kapatılır. ters çevrilir. Soğuyunca düzeltilir. Serin bir yerde saklanır.
Sladko ud smokinya - İncir Reçeli Tarifi :
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYkBA-MvGE3di0oPPFTWX7EZ6ZFMb108vH_3JxQ-puRKLfJQxhbUB5I7apAaakNxSTPBRBFY7FAeOGk8g0mp2SHx5MuOZSHvT4vRR4F8C27iHAIrSNqb5vuu8_MKEC8R8sxFaJMwUWcJk/s200/incir.jpg)
İncirlerin kabuklarını soyun, su dolu bir tencereye koyup, 10-15 dakika kadar haşlayın, sonra suyunun iyice süzülmesi için süzgece alın. Diğer tarafta toz şeker ile suyu orta ateşte kaynatın, bu sıcak şuruba suyu süzülmüş incirleri ilave edin, kuvvetli ateşte, şurup iyice koyulaşana kadar kaynamaya bırakın, şurup koyulaşınca limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın. Üzerine köpük birikmişse kevgirle alın. Reçeli ateşten alıp, soğuyunca kavanozlara doldurun.
Sladko ud kupina - böğürtlen Reçeli Tarifi :
Malzemeler :1 kg. böğürtlen 7-8 su bardağı şeker 1,5 limon
Sekeri
Böğürtlenleri yıkayınız. Kıvamlı şuruba katıp limon suyu ilave ediniz. Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. Temizlenmiş, kuru ve ılık kavanozlara boşaltınız. Soğuduktan sonra kapağını sıkıca örtüp serin bir yerde bekletiniz.
Vişne Reçeli - Çereşa sladko
MALZEMELER 1kg vişne 1kg şeker 1adet limon
HAZIRLANIŞI Vişneleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye koyun. Şekeri boşaltıp 1saat bekletin. Ardından önce kısık ateşte ardından da normal ateşte kaynatın. İndirirken de limon sıkıp soğumaya bırakın.
MALZEMELER 1kg vişne 1kg şeker 1adet limon
HAZIRLANIŞI Vişneleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye koyun. Şekeri boşaltıp 1saat bekletin. Ardından önce kısık ateşte ardından da normal ateşte kaynatın. İndirirken de limon sıkıp soğumaya bırakın.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy9SGXM-ZcqkXwu5ChmTPr6ScRSwGlZXuWFSfJbwImejOWxP7M7lv40Hz0WxhCiPMTZ1PaSyW9IsOSFxQZ7Wp4ttRfqUQiYOfE-oiw_5vZeQfW5F0gMCYWcU6WqZE7GwxNXv_wvmv7S00/s200/karadut-receli-kucuk.jpg)
MALZEMELER : 250 gr. kuru dut 2,5 su bardağı şeker 1/2 limon
HAZIRLANIŞI : Kuru dutları yıkayıp, 2 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tel süzgeçten geçirip tekrar tenceresine koyunuz. Şeker ilâve edip kıvamı gelinceye kadar kaynatınız. Limon suyu katınız. Sıcakken kavanozlara boşaltıp soğuyunca kapağını sıkıca kapatınız
Kuru Erik Reçeli - Sladko Sliva
MALZEME
Yarım kg. kuru erik 6 su bardağı şeker 1 limonun suyu
MALZEME
Yarım kg. kuru erik 6 su bardağı şeker 1 limonun suyu
YAPILIŞI Kuru erikleri
yıkayıp sıcak suyun içerisinde bir gece dinlendirin ve ertesi gün suyunu iyice
süzün. Bir tencereye şekeri ve üzerini iki parmak geçecek kadar suyu koyup,
güzelce kaynatın. İçerisine kuru erikleri katıp koyulaşıncaya, reçel kıvamını
alıncaya kadar kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın, varsa
köpükleri alın ve kavanozlara dökün. Soğuduktan sonra kapakları kapatın.
Balkabağı Reçeli
Kestane Reçeli - Sladko Kesten
MALZEME 2 kilo kestane 3 kilo şeker
MALZEME 2 kilo kestane 3 kilo şeker
YAPILIŞI Kestaneler
bıçakla çizilip bol suda kaynatılır. Yarı pişmiş olarak ateşten alınır.
Soğuduktan sonra dikkatlice kabukları soyulur. Kestaneler 10 santimlik kare bir
tülbentin içine sırt sırta bağlanır. Bir tencereye dizilir. Üstüne çıkıncaya
kadar su koyup şekeri de ilave ederek ağır ateşte pişiriliri. Suyu kaynayarak
azalırsa ve çok koyulaşırsa biraz su ilave edilir. 2 saat kaynatılır. Ateşten
indirdikten sonra iyice soğumadan tülbenti açmayın. Tülbentden çıkartıktan
sonra şurubu ile bir kavanozda saklayın.
MALZEME : 1,5 kg balkabağı 1,5 kilo şeker 4,5 litre su 250 gr kireç 1 limon suyu
YAPILIŞI : Kabağı yıkayıp kabuklarını soyun, doğrayın. 250 gr kireçle 5 litre suyu karıştırıp su duruluncaya kadar bekleyin. Kireç suyuna koyup 4 saat bekletin. Kireç suyundan çıkarınca bol suyla yıkayın. Şekeri bir tencereye koyup üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup kaynatın. Kaynayan şuruba kabakları atıp pişirin. Reçel kıvamına gelince limon suyu koyup ateşten alın
Kiraz Reçeli
MALZEME 1 kg kiraz1 kg tozşeker1 paket vanilya1 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI : Kirazlar yıkayıp çekirdeklerini temizleyin. Tencereye alarak üzerine tozşekeri ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak birkaç saat bu şekilde dinlendirin. Tozşeker iyice eridiğinde ocağa oturtun, kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişme sırasında oluşan köpükleri alın. Reçel koyulaşmaya başladığında vanilyayı ilave edin. Ocaktan almadan birkaç dakika önce limon suyunu ekleyin. Reçeliniz olduğunda ocaktan indirerek soğumaya bırakın.
Zeytin Reçeli - Sladko MaslinaMALZEME 1 kg kiraz1 kg tozşeker1 paket vanilya1 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI : Kirazlar yıkayıp çekirdeklerini temizleyin. Tencereye alarak üzerine tozşekeri ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak birkaç saat bu şekilde dinlendirin. Tozşeker iyice eridiğinde ocağa oturtun, kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişme sırasında oluşan köpükleri alın. Reçel koyulaşmaya başladığında vanilyayı ilave edin. Ocaktan almadan birkaç dakika önce limon suyunu ekleyin. Reçeliniz olduğunda ocaktan indirerek soğumaya bırakın.
MALZEME : 1 kg yeşil dolgu kokteyl zeytin 750 gr toz şeker 1 adet portakal kabuğu 3-4 tane karanfil 1/2 limon suyu 1/2 su bardağı su
YAPILIŞI: Salamurada işlendikten sonra çekirdeği alınıp satışa sunulan dolgu kokteyl zeytinlerden bir kavanoz alınız. Zeytinleri çıkarıp, kırmamaya özen göstererek içini boşaltınız. Bir tencere içinde zeytinleri sıcak su ile haşlayınız. Bir başka tencere içinde,şekeri 1/2 su bardağı su ile kaynatınız. Elma soyar gibi soyduğunuz portakalın kabuklarını ve karanfilleri ekleyiniz. İnce köpük kaynamaya başlayınca önceden süzüp kuruladığınız zeytinleri katınız ve limon suyunu dökünüz. Kıvamına bakarak 12-15 dakika daha kaynatınız
Kavun Reçeli - Sladko Pupeş
MALZEME : 1.5kg lik bir kavun 650 gr. Şeker 2 limon 1 kaşık üzüm suyu
Karpuz kabuğu reçeli - Sladko dinya kora
MALZEME : Kalın karpuz kabuğu 1 kg. Şeker 2 kg. Sönmüş kireç 1 su bardağı Karanfil 1 çorba kaşığı Limon tuzu 1 paket Limon 1 adet Şerbet boyası 1 çay kaşığı
YAPILIŞI : Karpuz kabuğunun içinin kırmızı kısmı, dışının yeşil kısmı kalmayıncaya kadar soyulur. 3 - 4 cm. çapında karelere bölünür. İsterseniz arzu ettiğiniz şekli vererek de bölebilirsiniz. Sönmüş kireç sulandırılır, içine kesilen karpuz kabukları atılıp 15-20 dakika bekletilir. Kireçli sudan çıkarılan karpuz kabukları bol suda iyice yıkanır. Bir tencereye su konup içinde yıkadığımız kabuklar haşlanır. Kabuklar yumuşayıncaya, çataldandüşünceye kadar iyice kaynatılır. Tencere ateşten indirilip karpuz kabukları içinden alınıp süzülür. Bir başka tencerenin içine konan haşlanmış kabukların üzerine karanfil ve toz şeker konulup örtülür. Böylece 8 - 10 saat bekletilir. Bekleme süresi bitince orta hararetli ateş üzerinde kabuklar kaynatılır. Kaynamaya başlayınca içine limon tuzu, limon suyu ve şerbet boyası ilave edilir. Reçel kıvama gelince köpükleri alınıp kavanozlara konur. Soğuyunca kavanozların ağzı kapatılır.
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve
şikayetleriniz Si Zdrave Pomak Kuruluslari olarak Sizler için
varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız
, şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil
Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz.
? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak
Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler
yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
Mail adres : pomakischerkulturverein@gmail.com
MALZEME : Kalın karpuz kabuğu 1 kg. Şeker 2 kg. Sönmüş kireç 1 su bardağı Karanfil 1 çorba kaşığı Limon tuzu 1 paket Limon 1 adet Şerbet boyası 1 çay kaşığı
YAPILIŞI : Karpuz kabuğunun içinin kırmızı kısmı, dışının yeşil kısmı kalmayıncaya kadar soyulur. 3 - 4 cm. çapında karelere bölünür. İsterseniz arzu ettiğiniz şekli vererek de bölebilirsiniz. Sönmüş kireç sulandırılır, içine kesilen karpuz kabukları atılıp 15-20 dakika bekletilir. Kireçli sudan çıkarılan karpuz kabukları bol suda iyice yıkanır. Bir tencereye su konup içinde yıkadığımız kabuklar haşlanır. Kabuklar yumuşayıncaya, çataldandüşünceye kadar iyice kaynatılır. Tencere ateşten indirilip karpuz kabukları içinden alınıp süzülür. Bir başka tencerenin içine konan haşlanmış kabukların üzerine karanfil ve toz şeker konulup örtülür. Böylece 8 - 10 saat bekletilir. Bekleme süresi bitince orta hararetli ateş üzerinde kabuklar kaynatılır. Kaynamaya başlayınca içine limon tuzu, limon suyu ve şerbet boyası ilave edilir. Reçel kıvama gelince köpükleri alınıp kavanozlara konur. Soğuyunca kavanozların ağzı kapatılır.
Mail adres : pomakischerkulturverein@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.