Nane Limon Çayı
Malzemeler : Bir adet orta boy limon 1- 1,5 yemek kaşığı nane Bir su bardağı su Şeker
Tarifi : Limonu küçük küçük doğrayıp cezveye alıyoruz. Üzerine naneyi ve suyu
ekleyip düşük ısıda kaynayana kadar pişiriyoruz. Süzüp içine şeker veya
bal koyup afiyetle içiyoruz. Nezleye gribe migde bulantisina ve
bogazlara birebir dogal ilac
Malzemeler : 3 büyük veya 4 orta boy limon 7-8 yemek kaşığı şeker 1,5 lt su
Tarifi : Limonlar iyice yıkanıp, kabukları rendenin ince kısmıyla rendelenir.
Rendelenmiş kabuklar şekerle iyice ovulur. Limonları suları sıkılıp
karışıma ilave edilir ve karıştırılır. 1,5 lt su eklenerek karıştırılır
ve buzdolabında en az 2 saat bekletilir (Arada gidip karıştırın ki dibe
çökmesin). Daha sonra beklemiş limonata süzülür. Afiyet olsun.
Demirhindi Meyvesi Rodop Şerbeti Tarifi
Malzemeler : 500 gr demirhindi (tamarind) 1 adet zencefil kök (ginger root) 2 adet zerdeçal kök (turmeric root) 2 adet kabuk tarçın (cinnamon stick) 7-10 adet karanfil (cloves) 3-5 adet yenibahar (allspice (pimento)) 1 adet muskat cevizi (rendele nutmeg) 3-5 adet kakule (cardamom seed (amomum) 200 ml saf gül suyu (rose water) 20 gr rezene (fennel) 20 gr anason (anise) 3 litre su
Tarifi : Öncelikle demirhindi meyvesinin bir gece önceden 1 litre suda
ıslatılarak bekletilmesi gerekiyor. Suda bekleyen demirhindi meyvesi
suyu ile birlikte kaynatılacak büyük bir tencere alınır ve içine muskat
cevizi, gülsuyu, su hariç diğer baharatlar iyice yıkanıp süzüldükten
sonra eklenir. Daha sonra muskat cevizi yıkanıp üzerine rendelenir, gül
suyu ve 3 litre su ilave edilerek önce yüksek ateşte daha sonra da kısık
ateşte toplam 2 saat kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Ekşimsi
bir tadı olduğundan bu aşamada isteyen damak zevkine göre istediği
miktarda tozşeker/pekmez ilave ederek biraz daha kaynatabilir. Tamamen
soğuyup rengi çıkınca temiz bir tülbentten geçirilip cam şişeye
doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. İçerken sulandırılarak ve
soğuk olarak içilmesi tavsiye edilir. Servis yaparken içine buz, taze
nane yaprağı veya limon dilimi ilave edilebilir. Ben içerken içine 1 çay
kaşığı bal karıştırıp içmeyi seviyorum siz nasıl tercih ederseniz.
Afiyet olsun.
Zencefil Çayı (Öksürük Kesici)
Malzemeler : 1 fincan için 1 çay kaşığı zencefil 2 çay kaşığı bal 1 dilim limon sıcaksu
Tarifi : Fincana zencefil, bal, limon sıkılır ve kaynamış su eklenir sıcak
içilir. Zencefilin keskin tadı yüzünden içemezseniz limon sıkabilirsiniz
günde 2 kez içildiğinde öksürük hızla kesilecektir. Şifa olsun…
Vişne Hoşafı (Vişne Kompostosu)
Malzemeler :
Vişnelerin saplarını ayıklayıp, yıkayın.
Derin bir
tencereye su ve şekeri koyun. Ocağa alın. Orta ateşte şeker eriyinceye
kadar karıştırın. Daha sonra vişneleri koyun. 1-2 taşım kaynatın.
Ocaktan almaya yakın limon suyunu ekleyin.
Vişne kompostosunun şeker miktarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Hazırladığınız
vişne hoşafını ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Hoşafı taneleri ile
kaselere koyun. Soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Eğer vişne hoşafınız soğuduktan sonra size fazla Tatlı geldi ise üzerine azar azar soğuk su ilavesi yapıp, tadını ayarlayabilirsiniz.
BOZA
Malzemeler : 6 çay bardağı kalın bulgur 1 çay bardağı pirinç 20 çay bardağı su 3 çay kaşığı toz maya 1 su bardağı ılık su 2 yemek kaşığı toz şekerAyrıca;
6 çay bardağı toz şeker 300-400 gr leblebi 2-3 yemek kaşığı toz tarç
Tarifi :
Bulgur ve pirinci yıkayıp iyice süzdükten sonra büyük bir tencereye
ya da düdüklü tencereye aktarın. Üzerine 20 çay bardağı suyu aktarıp
orta ısılı ateşte haşlayın.İyice yumuşayan pirinç ve bulguru ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tel süzgeçle süzün. Süzgeçte kalan bulgur ve pirinci elinizle bastırıp ovalayarak iyice ezin.
Süzgeçte kalan posayı atıp sulu kısmı tencerede bırakarak tencerenin kapağı açık vaziyette güneş ışığı almayan bir yerde 2-3 saat bekletin.
Diğer taraftan, ılık su ve toz mayayı küçük bir kaseye koyun. Tozşekeri ekleyip karıştırın ve mayanın kabarması için 15-20 dakika bekletin.
Kabaran mayayı tencerede bekleyen bulgur suyunun üzerine katıp karıştırın. Arada sırada karıştırarak yaklaşık 2-3 gün mayalanmasını bekleyin. (2-3 gün beklediği yerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin)
İkinci günün sonunda şekeri katıp karıştırın. Boza, koyu ayran ya da tarhana çorbası kıvamında olmalı. Eğer bozanız çok koyu kıvamlı olursa kaynatılıp soğutulmuş su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Üzerine leblebi ve tarçın serperek servise sunun. Afiyet olsun.
Bebekler İçin Bitkisel Gaz Giderici Çay
Bebeğiniz hazımsızlık sorunumu çekiyor gazını çıkaramıyor mu? Kısa bir
zaman içersinde hazırlayacağınız bu çay sayesinde bebeğinizi
rahatlatabilirisiniz. Bebelerinizi emzirdikten sonra veya karnı tokken
gaz problemi yüzünden uyuyamazlar bu sayede bebekleriniz daha rahat ve
huzurlu uyuduğunu göreceksiniz.
1 adet ayva 1 çorba kaşığı ıhlamur 1 adet karanfil 2 su bardağı su
Yapılışı: Ayvanın çekirdek yuvasını çıkartın Ihlamuru ve karanfili yıkayın. Bir cezveye ayvayı, ıhlamuru, karanfili ve suyu koyup bir taşım kaynatın. Sonrasında ıhlamurun ılınmasını bekleyin ve süzüp bebeğinize içirin. Bebeğinize vereceğiniz bu çay aynı zamanda iyi bir gaz gidericidir.
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin. PomaklardanHaberiniz olsun
web sitemiz
http://www.pomakajans.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.