Konserve nasıl yapılır ?
Hem daha sağlıklı, hem de ekonomik olması sebebiyle ev konserveciliği
günümüzde büyük ilgi görmektedir. Birçok ev hanımı; domates, biber, fasulye,
bamya, bezelye, barbunya, patlıcan gibi sebzelerden konserve hazırlayarak kış
için hazırlık yapmaktadır. Ancak yanlış ve dikkatli yapılmayan konserveler,
kullanıldığı zaman gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir. Bu sebeple konserve
yaparken dikkat edilmesi gereken hususları bir kere daha hatırlatmayı uygun
bulduk. Bu hususlar, konserve alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de
ortaya koyuyor:
Konserve nasıl yapılır ?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM4vFD1WRbQskNqBifaEJvGnrhOLJ3cvBvlkud7ApAdfLIGN9OBk3qkunY7bp4wYo7gtw2s8aNbqfO4P715XdApDpg5DLntyPGZnYLyXOyzr-MAiEcuqRK5g-TW6gx4XrfpSDrKWJm4w0/s200/P90100761.jpg)
Konserve yapılacak kavanozlar ve bunların kapakları temiz olmalı. Kapaklarda
deforme olmamalı ve kavanoz ağızlarında kırık bulunmamalı.
Konserve yapılacak besin maddesi iyice yıkanmalı ve kaynar suda 1-2 dakika
bekletilmeli.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbaIunQeg5hnYOgWasBkn9FR6q1i-RN-OQBU7rRtdt4oJYSTW9h3KDHoJw4MB5PHfM08C819dGPtPb9CXqt1lY6A16wBS7c33qkNZEz3fd-VgfqbdEfCLNFAHcFMgRcJUtZr8j6bqyFCM/s320/konserve-nasil-yapilir-4.jpg)
Kavanozlar besin maddesi ile iyice doldurulmalı, içinde hava kalmamalı ve
kapağı sıkıca kapatılmalı.Büyük bir kazan içinde kavanozlar, üzerini aşacak
kadar suyla doldurulup en az 1 saat kaynatılmalıdır. Kaynatma işi düdüklü
tencerede yapılacaksa (Zaten en sağlıklısı da budur) düdüklü tenceredeki
kavanozlar yarısına kadar suyla doldurularak yarım saat kadar kaynatılmalı. Kavanozlar
sıcak sudan çıkartıldıktan sonra ters çevrilerek soğuyana kadar kapakları altta
kalacak şekilde bekletilmeli. Eğer kapak kenarında sızıntı varsa, bunları
steril olmamış sayarak, tekrar kapakları değiştirilerek kaynatmak gerekir. Kapaklarda,
soğuduktan sonra içe doğru bir çöküş olduğu tespit edilmelidir. Eğer kapaklara
elimizi bastırdığımızda içe doğru bir çöküntü oluyorsa yani bombaj var ise
bunlar
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOTDdMLugvFvWePxTugeNQF-ojWbwMcczMLs_gfPPDtG_NLvizKXVjBAVgXDGZbVokqaL6Fu3R8UpkI0TUBfAyNl6PsbNz_gdeaqjO5p9U0K8ys-aOC7GZgKknYWT6ONzS7nIR3ztAxzs/s200/P82700561.jpg)
hatalı kabul edilir. Konserveler açılırken, kapak kenarı hafifçe bıçak
ya da sert bir cisimle kaldırılır. Ve içeri bir hava girişi sağlanır. Bu hava
girişi konservenin bozulmadığının işaretidir. İçeri hava girişi olmayan
konserveler şüphelidirler. Bütün bunlardan sonra, eğer konservede herhangi bir
tat ve koku bozukluğu varsa yenilmemelidir.
Yıkanmış, kabukları soyulmuş domatesler ve çekirdekleri çıkarılmış biberler
küçük küçük doğranıp
kavanozlara doldurulduktan sonra kaynamaya bırakıldılar.
Kaynama süresi dolan kavanozlar 1 gün boyunca böyle başaşağı bekletildiler.
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve
şikayetleriniz Si Zdrave Pomak Kuruluslari olarak Sizler için
varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız
, şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil
Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz.
? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak
Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler
yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
Mail adres : pomakajans@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.