Blogum Pomak Çorbası Malzemeler 1 Litre süt Şehriye 1 Adet Domates Kekik Yapılışı : öncelikle az suda şehriyeleri haşlayalım, şehriyeler haşlandıktan sonra üstüne sütü ilave edip güzelce kaynatalım, bu arada rendelenmiş domatesi yağda kavurup üstüne kekik ilave edip kaynayan çorbanın üstüne sos yapalım.Afiyet olsun. Dobre petit .Havuç Çorbası
yöre mutfağında artık az yapılan, hafif
ve diğerleri arasından lezzetiyle fark yaratarak sıyrılan bir çorbadır.
Pomak mutfağının çorbalara zenginlik katan terbiye usüllerinden değişik
bir uygulamasını bu çorbada görürüz. Çorbanın nüansı, terbiyesi için
birlikte çırpılan un ve yoğurtlu malzemeye baharatlarının çiğden
katılmasıdır. Oldukça lezzetli, havucun çorbaya kattığı renk ile sunumu
da şık bir çorbadır.
Malzemeler :Büyük boy havuç1 çay bardağı arpa şehriye2-3 yemek kaşığı un1 çay bardağı yoğurtNane, kekik,tuzYağ .. Yapılışı :
2-3 yemek kaşığı sıvıyağda rendelenmiş havuçları çevirin. 1 lt suyu
yağda hafif kavrulan havuçlara katıp pişirmeye başlayın. Su kaynadıktan
ve havuçlar rengini kaynamakta olan suya verdikten sonra arpa
şehriyesini ilave edin. Diğer tarafta un ile yoğurt güzelce çırpılır ve
pütürlü kalmaması için çok az sulandırılır. Baharatlarını da yoğurtlu
malzemeye katın. Arpa şehriyeler yumuşayınca yoğurtlu terbiye yavaş
yavaş çorbaya katılır. Bir taşım kaynatılan çorbanın tuzu ayarlanıp
kapatılır. Not :
Bu çorba tarifinde baharatlar çiğ olarak yoğurtlu malzemeye katılır.
Diğer tariflerde olduğu gibi üzerine yağ yakılmaz. Çünkü havuçlar
rengini ve kendi yağını çorbaya katacağı için, üzerine yeniden baharat
yakıp dökmek çorbayı daha yağlı gösterir.
Kereviz Çorbası
Malzemeler 8 Su bardağı Et Suyu 1 Adet Havuç 1 Adet Kereviz 2 Adet Kuru Soğan 4 Adet Patates 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 3 Yemek kaşığı Turşu Suyu 1 Çorba Kaşığı Un 1 Adet Yumurta Sarısı
Tarif Kararında Tavuk Eti, Tuz Hazırlanışı Kereviz, havuç ve patates yıkanıp soyulur, küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde doğranmış soğan yağ ile hafifçe kavrulur. Un katılır, birkaç kez karıştırılır. Doğranmış sebzeler ve et suyu konarak pişirilir. Yumurta sarısı turşu suyu ile karıştırılıp yavaşça çorbaya katılır. Küçük bir parça pişmiş tavuk eti ilave edilir, tuz atılır. Ateş kapatılır. Sıcak servis yapılır. İçerdiği Vitaminler A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12
Rodop Çorbası
Malzemeler 8 Su bardağı Et Suyu 1 Adet Havuç 1 Adet Kereviz 2 Adet Kuru Soğan 4 Adet Patates 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 3 Yemek kaşığı Turşu Suyu 1 Çorba Kaşığı Un 1 Adet Yumurta Sarısı
Tarif Kararında Tavuk Eti, Tuz Hazırlanışı Kereviz, havuç ve patates yıkanıp soyulur, küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde doğranmış soğan yağ ile hafifçe kavrulur. Un katılır, birkaç kez karıştırılır. Doğranmış sebzeler ve et suyu konarak pişirilir. Yumurta sarısı turşu suyu ile karıştırılıp yavaşça çorbaya katılır. Küçük bir parça pişmiş tavuk eti ilave edilir, tuz atılır. Ateş kapatılır. Sıcak servis yapılır.
İçerdiği Vitaminler A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12
Kalori Miktarı Toplam Kalori Miktarı : 1001 Kcal
ÇENE ÇARPAN ÇORBASI - ÇELYUST SUP
Malzemeler Hamuru İçin;1 su bardağı un çay kaşığı tuz Alabildiği kadar su Ayrıca;4 su bardağı su 4 su bardağı süt 1 adet yumurta1 adet limonun suyu Hazırlanışı Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu bir derin kaba koyun. Suyu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlendirin.Hamuru hafif unlu tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında açın. Yufkanın üzerine hafifçe un serpin. Oklavayı yufkanın ucuna yerleştirip hamuru oklavanın etrafında rulo şeklinde sarın ve oklavayı çekip çıkarın. Rulo yufkayı serçe parmağı kalınlığındaki şeritler halinde kesin.Diğer taraftan, suyu ve sütü bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca hamur şeritlerini tencereye ilave edip sık sık karıştırın. Yumurta ve limon suyunu bir kasede çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe kadar alıp karıştırın. Yine karıştırarak çorbaya katın. Sık sık karıştırarak hamurlar yumuşayıncaya kadar pişirin.İsterseniz üzerine yağda pişirdiğiniz nane, pulbiber gezdirip sıcak sıcak servise sunun.
Malzemeler 8 Su bardağı Et Suyu 1 Adet Havuç 1 Adet Kereviz 2 Adet Kuru Soğan 4 Adet Patates 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 3 Yemek kaşığı Turşu Suyu 1 Çorba Kaşığı Un 1 Adet Yumurta Sarısı
Tarif Kararında Tavuk Eti, Tuz Hazırlanışı Kereviz, havuç ve patates yıkanıp soyulur, küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde doğranmış soğan yağ ile hafifçe kavrulur. Un katılır, birkaç kez karıştırılır. Doğranmış sebzeler ve et suyu konarak pişirilir. Yumurta sarısı turşu suyu ile karıştırılıp yavaşça çorbaya katılır. Küçük bir parça pişmiş tavuk eti ilave edilir, tuz atılır. Ateş kapatılır. Sıcak servis yapılır. İçerdiği Vitaminler A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12
Rodop Çorbası
Malzemeler 8 Su bardağı Et Suyu 1 Adet Havuç 1 Adet Kereviz 2 Adet Kuru Soğan 4 Adet Patates 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 3 Yemek kaşığı Turşu Suyu 1 Çorba Kaşığı Un 1 Adet Yumurta Sarısı
Tarif Kararında Tavuk Eti, Tuz Hazırlanışı Kereviz, havuç ve patates yıkanıp soyulur, küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde doğranmış soğan yağ ile hafifçe kavrulur. Un katılır, birkaç kez karıştırılır. Doğranmış sebzeler ve et suyu konarak pişirilir. Yumurta sarısı turşu suyu ile karıştırılıp yavaşça çorbaya katılır. Küçük bir parça pişmiş tavuk eti ilave edilir, tuz atılır. Ateş kapatılır. Sıcak servis yapılır.
İçerdiği Vitaminler A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12
Kalori Miktarı Toplam Kalori Miktarı : 1001 Kcal
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5JX1A-Ut5AWYaDjV4gE8mJQkHUIBXNYW-sUtq2gN3rc0rfuKvkYEnzSDYZ4WTtxRw_WKrYq_NFHvSNAFUwVIKoasGnfbOPdMx4yYvcMP9CiBZ2vu5n2frFTeAxlaa58QLA-EKxM0FOYs/s200/cene.jpg)
Malzemeler Hamuru İçin;1 su bardağı un çay kaşığı tuz Alabildiği kadar su Ayrıca;4 su bardağı su 4 su bardağı süt 1 adet yumurta1 adet limonun suyu Hazırlanışı Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu bir derin kaba koyun. Suyu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlendirin.Hamuru hafif unlu tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında açın. Yufkanın üzerine hafifçe un serpin. Oklavayı yufkanın ucuna yerleştirip hamuru oklavanın etrafında rulo şeklinde sarın ve oklavayı çekip çıkarın. Rulo yufkayı serçe parmağı kalınlığındaki şeritler halinde kesin.Diğer taraftan, suyu ve sütü bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca hamur şeritlerini tencereye ilave edip sık sık karıştırın. Yumurta ve limon suyunu bir kasede çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe kadar alıp karıştırın. Yine karıştırarak çorbaya katın. Sık sık karıştırarak hamurlar yumuşayıncaya kadar pişirin.İsterseniz üzerine yağda pişirdiğiniz nane, pulbiber gezdirip sıcak sıcak servise sunun.
Bahar Çorbası - Prolet Supa
MALZEMELER: 2 adet soğan 1 adet elma 2 kaşık sıvı yağ Bir fincan un Limon suyu Bir kaşık
köri Beş bardak et suyu Tuz Karabiber Tarifi Elmayı, havucu ve soğanı soyduktan sonra küçük
küpler halinde doğrayın. Doğradığınız malzemeleri kızdırdığınız yağ içerisinde
beş dakika kavurun. Unu ve köriyi ekleyerek karıştırın ve bu şekilde yaklaşık
beş dakika daha kavurun. Bu süre sonunda et suyunu ekleyin ve yaklaşık beş
dakika kaynatın. Limon suyunu, tuzu ve karabiberini eklediğiniz çorbayı kırk
dakika pişmeye bırakın. Pişme işlemi bittikten sonra blender ile iyice ezin.
Servis yaparken maydanoz yapraklarını kullanın
Un Çorbası - Ovesena Kaşa Malzemeler
: 4 yemek kaşığı un10 su bardağı soğuk
su2 yemek kaşığı sıvı yağ 2 tatlı kaşığı sebzeli çeşni1 çay kaşığı kuru nane1
tatlı kaşığı tereyağı
Tarifi: Tencereye unu alarak sıvı yağı kızdırıp 5 dakika kadar unu
kavuruyoruz. 10 su bardağı suyu ilave ederek çırpma teli ile sürekli
karıştırıyoruz. kaynadıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı çeşniyi ilave
ediyoruz. 5 dakika kadar kaynatıyoruz. Bir tavada tereyağında naneyi
kızdırıyoruz ve çorbanın üzerine gezdiriyoruz. Çeşninin tuzu yeterli olduğu
için tuz ilave etmiyoruz. Afiyet olsun
Mısır Çorbası Malzemeler 1 Su Bardağı Dövuk Mısır 1 Çay Bardağı Dondurulmuş
Mısır Yeteri kadar su, tuz Tarifi Bir gece önceden mısırı kaynar suda yarım saat pişirin. Aynı
suyun içerisinde bekletin. Ertesi gün 2 saate yakın iyice yumuşayana kadar
pişirin. Yoğurt ve unu çırpıp içine ilave edin. Yağı kızdırıp üzerine gezdirin.
Nane ile süsleyerek servise sunun. 2 Komposto Kasesi Yogurt 1,5 Tatlı Kaşığı Un Üzeri için: 2 Yemek Kaşıgı
Tereyağı Yeteri Kadar Nane
KIŞ ÇORBASI (6 KİŞİLİK) Malzemeler 2 Soğan 1 Patates 1 Havuç 2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ 1 Kahve Fincanı Un 5 Su Bardağı Et Suyu 1 Çay Kaşığı Limon Suyu 3-4 Dal Maydanoz Tuz, KarabiberTarifi Soğanları soyup ince ince kıyın. Patates ve havucu soyup yıkayın. Küçük küpler halinde doğrayın. Maydanoz yapraklarını yıkayıp kıyın. Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanı pembeleştirin. Patates ve havuçları ekleyip 5 dakika kavurun. Un ve köriyi ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Et suyunu ilave edip 5 dakika kaynatın. Limon suyu, tuz ve karabiber ekleyip koyulaşıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Çorbayı blenderden veya tel süzgeçten geçirin. Tencereye alıp tekrar ısıtın. Kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın
PIRASA ÇORBASI Malzemeler 10 adet pırasa sapı (beyaz tarafları) 1 bardak doğranmış mantar 1 adet soğan
1 yemek kaşığı margarin 1 yemek
kaşığı un 5 bardak su 1 bardak krema Tuz Tarifi Pırasaları
yıkayıp, kenara alın. Soğanları yağda pembeleştirin. Doğranmış pırasaları ilave
edin. Suyunu koyun. 10 dakika kaynatın. Blenderdan geçirin. Kremayı ve unu
ekleyin. Tuzunu kontrol edin. 30 dakika pişirin![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizAigntPCRqwy0mwKB6UjjtV-HB2yGGgscvA3HPcZ3022VT6VQstyEcLX_jcKN_rLk9W0N8jqztgRAOwFGSS0-cui8bOensq7brQdprUufX2eJRMdK6cwIBY74qY8F0DX-ZTe1L9grnz0/s200/irmik-%C3%87orbas%C4%B1.jpg)
İrmik Çorbası Malzemeler 6 su bardağı tavuk suyu1 çay bardağı irmik2 adet yumurta sarısı2 çorba kasığı margarin Yarım limon, tuz Tarifi Tavuk suyunu tencereye alıp, kaynatın. İrmiği ıslatın. Süzüp, tuzla beraber kaynayan suya ilave edin. 2 adet yumurta sarısını yarım limonla çırpın. Pişirdiğiniz çorbadan 3 çorba kasığı alıp, yumurta ve limon suyu karışımına ekleyin. Tekrar çorbaya katın. 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın. 2 çorba kasığı margarini tavada eritin. Yarım çorba kasığı salçayı yağda ezip, çorbanın üzerinde gezdirin.
Tarhana Çorbası Malzemeler 2 adet domates2 adet kırmızı sivri biber2 adet yeşil sivri
biber2 adet havuç1 su bardagı yoğurt Yarım su bardağı un 5 su bardağı et suyu1
yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberYeteri kadar tuz Yarım
demet maydanoz Tarifi Domatesleri ve biberleri yıkayın. Havuçları kazıyıp yıkayın. Hepsini
irice doğrayın. Üzerine yoğurt ve un ekleyerek blenderden geçirin.
Pişireceğiniz tencereye alın. Üzerine et suyu ve tuz koyup yavaş ateşte
20 dakika kaynatın. Ayrı bir kapta tereyağını kızdırın. Pul
biber ekleyerek çorbaya ilave edin. Servis tabagına alın. Üzerine
yıkanmış ince kıyılmış maydanoz serpip servise sunun
Mercimek Çorbası Sofraların en çok tercih edilen besleyici
ve
doyurucu mercimek çorbası.Sofraların en çok tercih edilen besleyici ve
doyurucu mercimek çorbası.8-10 kişilik10 dakika
Tencerede orta ateşte 25 dakika Malzemeler Kırmızı mercimek (2 su bardağı),
Soğan (1 adet), Havuç (1 adet), Sıvıyağ (1 çay bardağı), Tereyağı (2 çorba
kaşığı), Un (3 çorba kaşığı un), Su (4 bardak sıcak
su, 2 bardak soğuk su), Tuz (1.5 tatlı kaşığı),
Karabiber (1-2 çay kaşığı), Kekik (1-2 çay kaşığı), Kuru nane(1-2 çay kaşığı),
Pulbiber (1 tatlı kaşığı). Püf Noktası Çorbanızın renginin güzel
olması için
mercimeği iyi
yıkamanız gerekir. Mercimekler pişerken çırpma teli ile
karıştırırsanız mercimekler güzel dağılır. Çorbayı servis kasesine boşalttıktan
sonra üzerine eritilmiş tereyağı ve pulbiber sosunu ilave edebilirsiniz. Dilerseniz
çorbanızın üzerine kızartılmış ekmek de koyabilirsiniz. Bunun için bayat
ekmekleri küp şeklinde doğrayın. Teflon tavaya az zeytinyağı, isteğe göre kekik
ve nane koyun. Ekmekleri baharatlarla tavada 1-2 dakika salladıktan sonra
çorbanızın üzerinde servis yapabilirsiniz. İsteğe göre farklı
baharat çeşitleri de ekleyebilirsiniz.
Pomak Köftesi Çorbası
Malzemeler 3 - 4 su
bardağı su 1 su bardağı erişte 1 kase yoğurt 2 diş sarmısak (dövülmüs)1 adet
yumurta 1 çay kaşığı kuru nane 1/2 çay kaşığı paprika (veya pul biber) Biraz
sıvı yağKöfte için: 150 g kıyma et 1/2 soğan
(ince doğranmış) Bir kaç dal maydanoz yaprağı (ince kıyılmış) 1 kucuk diş
sarmısak (dövülmüş) Tuz, karabiber Sıvı yağ (kızartmak için)
Yapılışı
Önce minik köfteleri hazırlayın, bunun için köfte malzemelerini (sivi yag
hariç) derin bir
kaseye alın ve iyice yoğurup misket büyüklüğünde yuvarlayın. Hazırladığınız
köfteleri sıvı yağda kızartıp kağıt havlu üzerine alın. Suyu derin bir
tencereye alın, kaynayınca tuzunu serpip erişteleri ekleyin ve yumuşayıncaya kadar
pişirin. Yoğurt, yumurta ve dövülmüş sarmısağı karıştırıp iyice çırpın.
Haşlanan eriştenin suyundan bir kaç kaşık alıp sarmısaklı yoğurda ekleyin ve
karıştırın. Böylece yoğurt hafifçe ılınacak ve pişerken kesilmeyecektir.
Yoğurtlu karışımı çorbaya ekleyip karıştırın, köftelerini tencereye de alıp
yüksek ateşte bir kaç taşım kaynatın. Ocaktan almaya yakın tuzunu atıp biraz daha
kaynatın. Üzerine naneli ve biberli yağ gezdirip sıcak
servis yapın. Afiyet olsun
BAMYA ÇORBASI
MALZEMELER:1 avuç çiçek bamya1 tane kuru
soğan1 su bardağı haşlanmış nohut1 tatlı kaşığı salça1 çorba kaşığı un1/2 limon
suyu Tuz zeytinyağı
YAPILIŞI: Tencereye zeytinyağını ve ince
doğranmış soğanı koyup ölene kadar kavuralım.Soğanlar yumuşayınca unu ve
salçayıda ekleyip 5-10 saniye kadar kavurmaya devam edelim.Kavrulan
karışıma 5,6 su bardağı suyu koyup kaynatalım.Kaynayan suya
nohutu,bamyayı,tuzu ve limon suyunu koyup karıştırmadan tencerenin ağzını
kapatalım.Bamyalar pişince tencerenin altını kapatıp servis yapalım.
Video izle : Pomakların milli yemeği Kaçamak Tarifi
BAMYA ÇORBASI
MALZEMELER:1 avuç çiçek bamya1 tane kuru
soğan1 su bardağı haşlanmış nohut1 tatlı kaşığı salça1 çorba kaşığı un1/2 limon
suyu Tuz zeytinyağı
YAPILIŞI: Tencereye zeytinyağını ve ince
doğranmış soğanı koyup ölene kadar kavuralım.Soğanlar yumuşayınca unu ve
salçayıda ekleyip 5-10 saniye kadar kavurmaya devam edelim.Kavrulan
karışıma 5,6 su bardağı suyu koyup kaynatalım.Kaynayan suya
nohutu,bamyayı,tuzu ve limon suyunu koyup karıştırmadan tencerenin ağzını
kapatalım.Bamyalar pişince tencerenin altını kapatıp servis yapalım.
Video izle : Pomakların milli yemeği Kaçamak Tarifi
Video izle : Pomakların milli yemeği Kaçamak Tarifi
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan Haberiniz olsun
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve
şikayetleriniz Si Zdrave Biz Pomak Dernekleri
Federasyonu ( PODEF ) olarak Sizler için
varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız
, şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil
Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz.
? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak
Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler
yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
web sitemiz
http://www.pomakajans.com
Mail Adres : pomakajans@gmail.com
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz Si Zdrave Biz Pomak Dernekleri Federasyonu ( PODEF ) olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
web sitemiz
http://www.pomakajans.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.