Bebek Yemekleri

6 Ay ve üzeri Bebek yemekleri 
6 Aylık Bebeğe Verilecek ilk ek gıda
YOĞURTTUR. Yoğurt günlük olarak evde yapılır.Süzülen süt ateşe konur.Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur.Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır.
Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir.
Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonra bebeğe verilir.
YOĞURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR.PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ.
MEYVE SUYU
Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir.
Havuç iyice yıkandıktan sonra          soyulur ve makineden geçirilerek püre yapılır.
Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir.
Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina
Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir.
MUHALLEBİ
1 tatlı kaşığı pekmez veya şeker, ocaktan alınırken eklenir.
İNEK SÜTÜ İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır. Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;Süt süzülerek ateşe konur.Kabarıncaya kadar beklenir.Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır.Cam bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır.
İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır.
SÜTLÜ ÇORBA

YOĞURTLU ÇORBA
1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır.1 yemek kaşığı pirinç ayıklanıp iyice yıkanarak eklenir.Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir.
SEBZE ÇORBALARI
Birinci Hafta
1 küçük patates1 havuç1 dal ıspanakMalzemeler çok iyi yıkanır, soyulur, doğranır.2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur.Sebzeler ezilinceye kadar pişirilir.Süzgeçten geçirilir.1 tatlı kaşığı sıvı yağ konur.
İkinci Hafta
Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir.Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır.Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir. Örneğin ; domates, kabak gibi.
TARHANA ÇORBASI
1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur.Kaşıkla karıştırılarak pişirilir.Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.Bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır.
DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ
Sebze çorbalarının içine küçük bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir.Ya da evde pişmiş mercimek çorbası
acısız olarak bebeğe verilebilir.Çorbaların içine kıyma eklenebilir.Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir.Kıymalı veya kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir.1 Çay bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır.
1Çay bardağı süt tencereye konur.1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir.1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir.Çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.
Anne sütü alan bebeğe ayrıca inek sütü verilmez.
Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.
Mevsimine göre; elma,şeftali, portakal, veya mandalina iyice yıkanır ve dikkatlice soyulur.
KAHVALTI
½ Dilim ekmek1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (İlk önce sarısının 1/8’ i ile başlanır ve her gün yavaş yavaş arttırılarak devam edilir) veya1 Çay kaşığı üzüm pekmezi2 çorba kaşığı taze meyve suyu Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir
ÇAY
Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.
IZGARA KÖFTE
60 Gr yağsız kıymaya, az miktar ekmek ufalanıp yoğrulur. 2 küçük köfte haline getirilir.İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir.Ufak parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir.Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir.
BALIK
Bebeğe verilecek balık çok taze kılçıksız olmalıdır.Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir.İlk başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir.Daha sonra miktar yavaş yavaş arttırılır.
TAVUK
Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir.Ayrıca, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti çiğ olarak konulup birlikte pişirilebilir.
Tuz Kullansak mı?
Bebekler, hepimiz gibi bir miktar tuza ihtiyaç duyarlar. Fakat yine hepimiz gibi çok fazla tuza da gereksinim duymazlar. Gerçekte, böbrekler yüksek miktarlarda sodyumla başa çıkamaz ki doğa da kesinlikle bu sebepten dolayı anne sütünde bir sodyum oranı çok düşüktür Ona yiyecekleri tuzla karıştırmadan tatması için bir şans verin. Böylece bütün hayatı boyunca sahip olacağı doğal bir yiyecek lezzeti geliştirmiş olur.
Karnabahar Püresi Malzemeler 1 avuç karnabahar Küçük bir dilim patates Küçük bir dilim kuru soğan Yarım çay bardağı sütTuz 1 tatlı kaşığı zeytinyağı Tarifi Karnabahar, soğan ve patatesi az suda haşlayın. Sıcak süt, tuz ve yağ ilave edip rondo’dan geçirin. Çorba kıvamına getirip, üzerine İsterseniz İnce doğranmış maydanoz koyabilirsiniz
Yeşil Kabak Püresi 
Malzemeler1 küçük boy yeşil kabak1 diş sarımsak1 küçük boy soğanın yarısı1 küçük boy patatesin yarısıYarım demet maydanoz1 tatlı kaşığı zeytinyağı Tarifi Kabak, maydanoz, soğan, sarımsak ve patatesi az suda haşlayın. Püre haline getirin. Sonra tuz ve yağ ilave edin. Hem çok lezzetli hem de vitamin deposudur. 7. aydan İtibaren bebeğinize yedirebilirsiniz
Muz Şeftali Püresi   
Malzemeler Yarım muzYarım şeftali1 tatlı kaşığı bal Tarifi Meyveleri rendeden geçirin. Hazırladıktan sonra hemen tüketilmesi gerekir. Aksi halde vitamin kaybına neden olur. Meyve pürelerini tüm meyvelerle yapabilirsiniz. Armut, elma, kayısı, kiraz ve muz birleştiğinde muhteşem bir püre oluyor. Balla da doğal olarak tatlandırabilirsiniz

Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan  Haberiniz olsun
HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave Biz Pomak  Dernekleri Federasyonu ( PODEF )  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
web sitemiz
http://www.pomakajans.com

Mail Adres : pomakajans@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.