![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd0DMfpca7FJI6D5qREtI_ajuHI0GbNvbPrqjca_wlcVub55fM0WoFkIkTvTEFsfirO9fsKfmObRFRZHDOICXCmKuhLr-m8z_HuluItZUNLxqx-Rkb6nCM6uS3jmKPwAS1XkYz_c6lXqw/s200/kasnika-895.jpg)
Süresi: 20 dk
Çiğ yağ tatlısı malzemeleri 250 gr tereyağı , Aldığı kadar un , Toz fıstık Şerbeti için 2 su bardağı toz şeker 2 su bardağı su
Çiğ yağ tatlısı hazırlanışı çiğ yağ tatlısında. Şerbeti için, şeker ile suyu kaynatıp soğumaya bırakın.Tereyağını hafif eritin. Un ilave edip hafif yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerine parmak batırarak şekil verin. Yağladığınız fırın tepsisine aralıklı yerleştirin. 180 dereceye ayarladığınız fırında pişirin. Fırından çıkardığınız tatlılar sıcakken soğuk şerbeti üzerlerine gezdirerek dökün. Soğuyunca üzerlerine toz Antep fıstığı serperek servis yapın. Çiğ yağ tatlısı artık hazır, afiyet olsun.
SÜTLÜ PALUZE ( Pomak Usülü BATI Trakya )
Malzemeler : 1 kg süt 2 su bardağı su 1,5 su bardağı toz şeker 4 çorba kaşığı nişasta 2 çorba kaşığı un Yapılışı :Süt, su, tozşeker, nişasta ve unu derince bir tencereye alınır.Tüm malzemeler özleşinceye kadar çırpılır.Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak paluzenin kıvamı bağlanır. ( Muhallebi kıvamında...)Bir siniye veya cam kaba 3 parmak kalınlığında dökülerek pürüzsüzce yaydırılır. Paluze tatlısı bir kenarda ( buzdolabında ) birkaç saat soğumaya alınır.Kare şeklinde dilimlenen paluzeler bir spatula yardımıyla düz bir servis kabına alınır.Üzerine arzuya göre meyve parçası veya meyvesiyle beraber bir kaşık kadar reçek gezidirilip renk verilir.Paluzenin servis tabağında dağılmadan titreyen bir kıvamda sunulması arzu edilir Dobre petit Afiyet olsun
Pamuk Pasta
MALZEMELER:keki için:1,5 su bardağı galeta unu 4 adet yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvıyağ 1 çay bardağı ceviziçi 1 çay bardağı hindistancevizi 1 paket kabartmatozu şerbeti için: 1 su bardağı su 1 su bardağı şeker muhallebisi:1 kg.süt 1 su bardağından iki parmak az mısır nişastası 1 su bardağı şeker 1 poşet kremşanti
YAPILIŞI: Yumurtaları bir kaba kırıp çırpın şeker,yağ katıp çırpın çekilmiş ceviziçi ve diğer kek malzemeri ni katıp çırpıp yağlanmış büyük kare yada yuvarlak borcama döküp önceden ısınmış 180 derecedeki fırında kızarana kadar pişirin ve ılıtın.Diğer tarafta şerbeti yapın az ılıtıp keki şerbetleyin.En sonda muhallebiyi hazırlayın.Süt,şeker ve mısır nişastasıyla muhallebiyi pişirin biraz soğutun içine bir poşet kremşanti katıp çırpıp kekin üzerine dökün dolapta soğumaya bırakın.İsterseniz pastanın üstünü süs şekerleriyle süsleyin yada çikolata sosda yapabilirsiniz. Dobre Petit Afiyet olsun
Kek sus stafidi ( Üzümlü Kek )
Üzümlü Kek Malzemeleri 1 su bardağı zeytinyağı 2 adet yumurta 1,5 bardak şeker 3,5 su bardğı un 1 kahve fincanı kuru üzüm ve bol ceviz..
Tarifi 1 su bardağı zeytinyağı 2 adet Yumurta 1,5 bardak Şeker 3,5 su bardağı un 1 kahve fincanı kuru üzüm 1 kahve fincanı hindistan ceviizi 1 kahve fincanı çekilmiş çam fıstığı Yarım tam ne farkeder atın gitsin içine işte yarım su bardağı ılık sütt 1 adet LImon kabuğu rendesi 1 paket Vanilya 1 paket kabartma tozu 40-45 adet küçük pasta kağıdı
Hazırlanışı:
Yumurta ile toz Şekeri mikser ile iyice köpürene kadar çırpın. Yağ, un, kabartma tozu ve Vanilya ekleyip birkaç dakika tahta kaşııkla karıştırın. Sonra ılık sütt, üzüm, hindistan ceviizi, çamfıstığı ve LImon kabuğu rendesini karışıma ilave edip kek kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Kaşık kaşıık pasta kağıtlarına veya yağlanmış kek kalıbına dökünüz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-30 dk pişirin. 175 derece fırında 1 Saaat pişirende var.. Dobre Petit Afiyet olsun
AYVALI PASTA (6 KİŞİLİK) - DYULYA TORTA
Malzemeler 3 adet yumurta 6 yemek kaşığı toz şeker 7 yemek kaşığı tepeleme un 125 gr margarin Yarım limon suyu Yarım limon kabuğu rendesi 1 paket kabartma tozu 2 adet ayva 2 yemek kaşığı bal
Tarifi Yumurtalar ile toz şekeri köpürünceye kadar çırpın. Margarini eritip soğutun. Unu eleyin. Limon suyu, limon kabuğu rendesi ve margarini ilave edin. Un ve kabartma tozunu katıp karıştırın. Yağlanmış, unlanmış turta kalıbına dökün. Ayvaları soyup ince dilimleyin. Pasta üzerine dizin. Balı üzerine gezdirin. 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Süsleyip servise sunun.
CEVİZLİ ELMA PASTASI (12 DİLİM)
Malzemeler HAMUR İÇİN
3 Kahve Fincanı Margarin Bir Tutam Tuz 1 Paket Vanilya 2 Kahve Fincanı Esmer Şeker Yarım Tatlı Kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi 4 Yumurta 1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu 5 Kahve Fincanı Un 750 gr Ekşi Elma AYRICA Kalıbı Yağlamak İçin Yağ 2 Kahve Fincanı Margarin 3 Kahve Fincanı İkiye Bölünmüş Ceviz İçi 3 Kahve Fincanı Kıyılmış Ceviz İçi 3 ÇorbaKaşığı Tozşeker Pudraşekeri
Tarifi : Fırını 175 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Margarin, tuz, vanilya, şeker ve portakal kabuğunu karıştırın. Yumurtaları ekleyin. Un ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtalı karışıma ilave edin. Elmaların kabuklarını soyup ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. 1 elmayı küçük küpler halinde doğrayıp hamura ekleyin. Yuvarlak bir fırın kalıbını yağlayıp hamuru içine yerleştirin. Kalan elmaların bombeli yüzeyine bir bıçak yardımı ile kesikler açarak süsleyin. Çekirdek bulunan kısmı alta gelecek şekilde hamurun üzerine yerleştirin. Margarini küçük parçalara bölüp kıyılmış cevizle birlikte eİmaların üzerine dağıtın.Üzerine tozşeker serpip ikiye bölünmüş cevizleri resimde görüldüğü gibi pastanın kenarına yerleştirin. Pastayı fırının orta katında 50 dakika kadar pişirin. Pastanın üzerini fırına vermeden önce alüminyum folyo ile de kapatabilirsiniz. Pastayı fırından alıp, kalıptan çıkarın. Dilerseniz üzerine pudraşekeri serpin. Bu pastayı armutla da hazırlayabilirsiniz. Bunun için armutları aynı şekilde hazırlamanız yeterli olur. Dilerseniz elma ve armudu karışık olarak da kullanabilirsiniz.
Lor Peynirli Kek - Sirene Torta
Malzemeler: 3
yumurta 3 çay bardağı toz şeker 350 gr lor peyniri (tuzsuz) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 paket kabartma tozu 1
paket vanilya 1 çay kaşığı karbonat (silme) 1 portakalın kabuğu (rendelenecek)
1 tam + bardaktan bir parmak eksik un
Yapılışı: Yumurta ve toz şeker köpürene kadar çırpılır.
Lor peyniri, portakal kabuğu ve sıvı yağ ilave edilir, karıştırılır. İlk bardak
un ilaveedilir karıştırılır. İkinci bardak un eklenirken kabartma tozu, vanilya
ve karbonatla beraber elenerek eklenir, karıştırılır. Kek kalıbı yağlanır ve
unlanır. Karışım kalıba boşaltılır. Önceden ısıtılmış fırında 170-180 derecede
pişirilir. Fırından çıkarmadan önce mutlaka kürdan batırarak içinin pişip
pişmediği konrol edilmelidi
Limonlu Portakallı Pasta
Malzemeler: 4
yumurta1 su bardağı+2 yemek kaşığı toz şeker1 su bardağı süt ve yoğurt
karışımı 1.5 su bardağı unYarım su bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1
paket vanilya 3 tane limon ve 2 kaşık toz şeker
Ara malzemesi: 1 paket
krem şanti 1 su bardağı soğuk süt
Üst Kreması: 2 su bardağı
süt2 yemek kaşığı un1 tatlı kaşığı tereyağı1 yumurta sarısıYarım paket vanilya
4 kaşık şeker İsteğe göre taze veya portakal
Yapılışı: İlk olarak limonların kabuğu rendenin ince tarafıyla rendelenir. Üzerine 2
kaşık toz şeker ve yarım limon suyu eklenir. Kaşıkla ezerek karıştırılır. Limon
aromasının çıkması için bekletilir. Krema için un ve şeker bir tencereye
alınır, karıştırılır. Üzerine süt, limon kabuğu rendesinin yarısı ve çırpılmış
yumurta sarısı ilave edilir. Karıştırılarak pişirilir. 3-4 dakika kaynayınca
ocaktan alınır. Tereyağı ve vanilya eklenir, mikserle 5-6 dakika çırpılır. Kek
için oda sıcaklığındaki yumurtalar ve şeker iyice köpürtülür. Resimde
gördüğünüz gibi beyaz renkte ve köpük köpük olması lazım. Üzerine süt-yoğurt
karışımı, sıvı yağ ve limon kabuğu rendesinin kalan yarısı eklenir. Çırpma
teliyle köpüğünü söndürmeden karıştırılır. Un ve kabartma tozu eklenir.
Kelepçeli kalıba veya tepsiye yağlı kağıt serilir. Kenarları yağlanır. Kek
hamuru dökülür, Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede içini çekene kadar
pişirilir, soğutulur. Kek soğuduktan sonra ikiye kesilir. Biraz süt ile her iki
katıda ıslatabilirsiniz. 1 kahve fincanı tüm pastaya yeter. Arasına krem şanti
sürülür. Üzerine limonlu krema gezdirilir. Kremanın kıvamı yumuşak olduğu için
ortasına dökünce kendisi yayılıyor. En üste portakal dilimleri ile
süslenir
Meyveli Muhallebili KekMalzemeler : Keki İçin :2 Adet yumurta1 Çay bardağı şeker1 Çay bardağı süt1 Çay bardağı sıvı yağ1 Su bardağı ve 2 yemek kaşığı un1 Adet kabartma tozu1 Adet vanilya Muhallebisi İçin : 2,5 Kahve fincanı şeker 3 Kahve fincanı un 4,5 Su bardağı süt 1 Paket çiğ krem şanti Meyveli sosu İçin : 3 Su bardağı portakal suyu 3 Yemek kaşığı nişasta 1 Adet muz 5 Dilim Portakal Üzerine dökmek için 1 Su bardağı süt
Hazırlanışı ve Yapılışı : Keki yapmak için derin bir kabın içerisinde yumurtayı ve şekeri iyice çırpın. Sütü ve yağı da ekledikten sonra çırparak unu , kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edin ve tekrar çırpın. Yağlanmış dikdörtgen borcama dökerek önceden ısıtılmış fırında pişirin. Kek pişince sıcakken üzeri için olan sütü gezdirerek dökün. Muhallebiyi yapmak için ise tencereye sütü , şekeri , unu ilave ederek çırpın ve kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince ocaktan alarak ılıdığı zaman çiğ kremayı içerisine ekleyerek mikserde çırpın. Muhallebiyi üzerine süt döktüğünüz kekin üzerini kaplayacak şekilde gezdirerek dökün ve soğumaya bırakın. Meyve sosu için küçük tencerede portakal suyunu , şekeri , nişastayı beraber kısık ateşte koyu kıvama gelinceye kadar pişirerek ılıtın. İçerisine dilimlenmiş meyvelerinizi erik , portakal çilek vs ekleyerek karıştırın. Soğuyan muhallebili kekin üzerine dökerek buzdolabında bekletin. Servis sırasında dilimleyin ve soğuk olarak ikram edin. Afiyet olsun
Bizi Facede sosyal Medyada Takip edin.Pomaklar hakkinda her seyden an itibari ile Haberiniz olsun .. Pomakbülteni Haber Portalı.
HAKKIMIZDA Görüşleriniz , önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz Si Zdrave Biz Pomak Dernekleri Federasyonu ( PODEF ) olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz . yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ? Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz. Dovijdane
web sitemiz
http://www.pomakajans.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.